Hyacintviva - en läcker viva med tomteluva

Den ovanliga frågan gick rakt på sak: - Har ni en viva som ser ut som en liten röd-lila tomte? Det var en kund på handelsträdgården där jag hjälper till ibland som ställde frågan.

Jag kan tänka mig att vi som jobbade såg ut som levande frågetecken. Ingen av oss hade heller något svar på vad det kunde vara för växt och därför bad vi att få återkomma när vi undersökt saken.
 
Det gjorde vi och visst fanns det en viva som passade in på beskrivningen av en tomte eller kanske en svävande tomteluva. Primula vialii, hyacintviva, är växten som vår kund ville ha tag på och hon blev väldigt glad när hon hörde att vi hade fått hem den.

Hyacintvivan har blomspiror som är helt röda när växten är i knopp och när de små blommorna slår ut övergår spirorna mer och mer i violett. Är den inte helt underbar?

Primula vialii, hyacintviva i olika stadier från knopp till blomning. Bilden till vänster kommer från Pixabay.com. Övriga bilder är mina egna.
Primula vialii, hyacintviva i olika stadier från knopp till blomning. Bilden till vänster kommer från Pixabay.com. Övriga bilder är mina egna.

Tänk när hyacintvivan får växa i ett optimalt läge på en fuktig plats med humusrik jord i halvskugga. Då kan den om man har tur sprida sig till en hel liten armé av små tomtar. Rätt kul och gulligt, eller hur?
 
I vilket fall så fick en planta även följa med hem till min trädgård och det utan att jag hade en aning om var jag skulle sätta den (jodå, även trädgårdsarkitekter gör spontanköp ibland även om jag brukar råda andra till att inte göra det :)

Väl hemma flyttade jag runt krukan till några tänkbara platser där den skulle kunna trivas för att se med vilka grannar den passar bäst ihop med.

Att flytta runt och prova olika kombinationer innan växten planteras ut permanent är ett bra tips som du kan ta efter om du också brukar göra spontanköp ibland. Tänk bara på att placera den nya växten med goda grannar och i rätt läge och jordmån.

Så...var i min trädgård ska jag sätta hyacintvivan? Så här ser det ut på tre av de olika ställen jag testade. Jag skulle gärna vilja veta var du tycker att den passar bäst, så skriv det gärna en kommentar längst ner i inlägget.

1. Hyacintviva i sällskap med blålila hornrapunkel
1. Hyacintviva i sällskap med blålila hornrapunkel
2. Hyacintviva mot en bakgrund av mörkt rödbladig alunrot 'Obsidian'
2. Hyacintviva mot en bakgrund av mörkt rödbladig alunrot 'Obsidian'
3. Hyacintviva med ljust gröna funkiablad
3. Hyacintviva med ljust gröna funkiablad
Vilken kombination gillar du bäst? Bild 1, 2 eller 3? 

Kommentera gärna:

 • Inger svensson • 18 juni 2021 15:18:29
  Jag skulle välja bild 1
 • Hej Inger! Hyacintvivan på bild 1 är nog den komposition där den smälter in allra mest färgmässigt. Tillsammans med den blålila hornrapunkeln blir det ett romantiskt intryck - och det är ju aldrig fel :)

  21 juni 2021 15:17:20

 • Seija Lindmark • 7 juli 2019 06:33:35
  Jag skulle placera den mörkt rödbladig alunrot Obsidian pga att i de 2 andra alternativen försvinner den lite med bakgrunden... här ser man den direkt
 • Hej Seija! Ja, det kan nog vara så att den framträder bättre med mörka blad som fond. Tillsammans blir de en fin kombination.
  /Ann

  7 juli 2019 11:17:14

 • Margareta Bondeson • 3 juli 2019 10:02:37
  Gillar kontraster, så bild 3 blir mitt förslag! Vore kul att höra vad du bestämde dig för!
 • Hej Margareta! Trean med de tydliga kontrasterna där de ljusgröna funkiabladen lyfter fram färgerna hos hyacintvivan är verkligen en stilig kombo. Jag återkommer om placeringen :)
  /Ann

  3 juli 2019 11:39:42

 • Maud Norell • 30 juni 2019 22:09:46
  Den kunde ju passa på alla tre ställena, men jag tycker nog att alternativ nr 2 är häftigast. Härlig dramatik med den mörkröda bakgrunden!
 • Hej Maud! Jamen visst är den snygg mot de mörka bladen. Jag gillar också den dramatiska "looken" :)
  /Ann

  1 juli 2019 10:00:49

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln