Designknepet som ger din trädgård ett lyft

Du kanske har funderat på vad det är som gör att en trädgård ser "designad" ut. Till mångas förvåning är det inte växterna i sig eller "inredningen" som är det centrala för trädgårdens utseende eller hur den uppfattas. Växter och andra detaljer kommer långt senare i processen och de växter som då väljs ut blir till största delen en förstärkning av den stil och känsla som redan finns i trädgården.

grundformen är viktig

Istället beror det huvudsakliga intrycket till största delen på den grundläggande utformningen för trädgården. Struktur, gångar, ytor och hur det är fördelat och format utgör den stabila grunden som trädgården byggs upp omkring, oavsett om du vill ha exempelvis en modernt stilfull eller en charmigt naturlik trädgård.

upplyftande Designknep

Men...det finns också en del andra designknep att ta till när trädgården redan är uppbyggd och där man redan hittat den grundläggande formen och strukturen. Kanske känns det som att det är något som saknas trots att den biten är på plats? Något som skulle kunna ge det där lilla extra "lyftet" så att trädgården känns mer stylad?

Blickfång i trädgården

Ett designknep är att använda dekorationer som blickfång i trädgården. Nej, det är inte trädgårdstomtar jag tänker på (även om de förstås kan ha sin plats i vissa trädgårdar).

De dekorationer jag tänker på är mer finstämda inslag som skapar ett blickfång, något som ögonen kan fästa på och stanna upp vid istället för att svepa fram och tillbaka över en rabatt, gräsmatta osv.

Ett exempel på vilken skillnad det kan bli med en enkel förändring ser du på de två bilderna nedan. När rabatten får tillskott av en urna ser det genast mer ordnat ut. Vi får ett blickfång som ögonen automatiskt fastnar på.

loading...

Välj dekoration efter känsla och stil

Vilken typ av blickfång du väljer beror helt på vilken känsla och stil du vill lyfta fram och förstärka i din trädgård. Stora stenbumlingar eller en av naturen slipad gammal stubbe kan vara det perfekta inslaget i en naturträdgård.

I den minimalistiska trädgården kan en enkel skulptur passa som hand i handske, medan det i en formell trädgård blir stiligt med en marmorstaty. För en traditionell trädgård kan det passa med en enkel urna eller ett upphöjt fågelbad. Det kan också vara något så enkelt som en bänk i slutet av en gång som drar blicken till sig och lockar att gå vidare.

Nu över till dig och din trädgård. Har du några dekorationer som skapar blickfång i trädgården? Om inte, skulle du vilja ha det och vilken typ av dekoration i så fall? Berätta gärna i en kommentar.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln