Klockjulrosen ger kontrast i perennrabatten

Julrosor ger vacker blomning tidigt på våren innan så mycket annat kommit igång och de är därför ett värdefullt tillskott i rabatten. Ett bra tips är att placera en eller flera julrosor intill entrén eller någon annanstans där man passerar dagligen. På så sätt får man glädje av den även under den period som inte lockar till att vara ute i trädgården.

En lite annorlunda julros än de vi oftast ser är klockjulrosen, Helleborus foetidus. Den blommar med ljust gulgröna, hängande klocklika blommor som blir en fin färgbrytning som kontrasterar mot andra växters vårgröna blad som spricker ut i perennrabatten.

Klockjulrosen blir uppåt 50 cm hög och trivs i näringsrik jord i halvskugga. Plantorna är kortlivade men frösår sig lätt. De mörkgröna smala bladen är vintergröna och påminner om palmblad i sin uppbyggnad och form.

Etiketter: perenner vårblom

Kommentera gärna:

  • Seija Lindmark • 7 juli 2019 06:39:23
    Hade sått denna och glömt bort.. när bladen kom upp så var det nästan att jag grävde bort den o kastade, jag tyckte mig se en hampaplanta
    Jag blev lite nervös att bli ertappad som tur är lät jag den stå o nu pryder den sin plats jättefint
  • Hej Seija! Vilken tur att du inte grävde bort den, det hade varit synd på en så fin perenn. Bladen är faktiskt väldigt lika hampans blad så jag kan förstå att du trodde det var en sådan. Lätt att förväxla.
    /Ann

    7 juli 2019 11:22:30

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln