Logotype_shape IT green

Vår i trädgården: Plantera klematis, rosor, träd & buskar

Du kanske har funderat på att plantera några nya rosor eller buskar, ett vackert prydnadsträd eller varför inte en klematis? Kanske har du svårt att välja mellan alla sorter som finns? I så fall vill jag ge dig tips på några fina träd och buskar som tillhör mina favoriter. När det gäller klematis och rosor så finns det med mängder av olika sorter och jag vill därför visa var du kan hitta inspiration till att välja en sort som du gillar och som passar i din trädgård.

Blommande silverpäron, vingbenved, klematis 'Black Prince' och rosen 'Queen of Sweden'
Blommande silverpäron, vingbenved, klematis 'Black Prince' och rosen 'Queen of Sweden'

Vårplantering & tillgång på växter

Våren är en bra årstid för att plantera nya växter. Det finns (oftast) en del markfukt och luften är ännu inte alltför varm. Dessutom ger en vårplantering tid för växterna att rota sig inför vintern, vilket är extra bra för mer känsliga växter.

De flesta växter går bra att plantera på våren, men vissa sorter är det bättre att vänta med till hösten för att få en säkrare övervintring. Barrotade plantor sätts medan plantan ännu är i vintervila, innan knoppar och löv spricker ut. Krukodlade plantor kan planteras hela säsongen, men undvik helst den varmaste och torraste perioden under sommaren eftersom det då krävs mer bevattning.

Är du ute efter en specifik växt så är det också bra att vara ute i god tid eftersom det kan vara slut på vissa växter senare på säsongen. I år kan det dessutom bli svårare än vanligt att få tag på de växter du vill ha än tidigare år. 

En större plantskola i Sverige och flera i Danmark har lagt ner och även plantskolor i andra delar av Europa har fått svårigheter och problem att få fram växter som efterfrågas. En stor anledning är den svåra torkan förra året. Det är därför extra viktigt att vara ute i god tid och beställa de växter du vill plantera, framförallt träd.

Att välja träd till trädgården

Varför inte plantera ett nytt träd i trädgården nu under våren. Träd kan man aldrig (?) få för många av i en trädgård, eller hur? Det heter ju trädgård så vad vore en trädgård utan träd?

Det finns små stamträd som passar för den som har en liten trädgård eller balkong, lagom stora träd för villatomten och stora parkträd för den som har en större tomt eller gård där det krävs något större för att fylla upp och skapa karaktär och skugga.

Några exempel på fina träd för villaträdgården är ginnalalönn, silverpäron, klotkörsbär, eller prydnadsapel. Du kan också välja ett träd som har en fin stam vilket gör att det blir en prydnad och ett blickfång även under vintermånaderna. Här finns är tre förslag på vackra prydnadsträd med vacker stam.

Värdefulla buskar som ger struktur

Buskar som fyller ut i trädgård och rabatt är också en värdefull tillgång i trädgården. De bidrar med blommor, fint bladverk och frukter eller bär. Ofta har de också en vacker höstfärg och ger dessutom form och struktur även under den kalla årstiden när perennerna har vissnat ner. 

Några av mina favoriter är bukettapel, blodkornell, måbär och smällspirea. Det finns också buskar som är lämpliga att plantera i rabatterna som komplement till perennerna. De förlänger säsongen och ger struktur och form även vintertid. Här kan du läsa mina bästa tips på buskar och små stamträd som passar i rabatten.

Låt Klematis & rosor förgylla trädgården

Du kanske har funderat på att skaffa en klematis eller varför inte en ros i din trädgård. Tycker du att det är svårt att välja mellan alla sorter som finns? Då är mitt tips att gå in på Trädgår'n i Söderfors hemsida. Där kan du lätt hitta en ny favorit som passar just din trädgårds förutsättningar och läge. Det finns massor av bilder och inspirerande fakta om plantering, skötsel mm. Här kan du se rosbiblioteket indelat efter rosgrupp och här hittar du klematisbiblioteket.

Missa inte att anmäla dig till mitt nyhetsbrev. När du anmält dig får du en växtlista  med 9 marktäckare som håller ogräset borta.

Etiketter: klematis träd buskar rosor

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln