Blog Layout

Vår i trädgården: hållbart i krukor & urnor

Vår i trädgården: hållbart i krukor & urnor

Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. 

Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.


Påskliljor och penséer blir en fin vårkruka. I bakgrunden en rödrosa primula.

Hållbart och vårfint i krukor och urnor
  • Handla plantor till dina krukor och urnor i din lokala butik om du har möjlighet. Det ökar chansen att butiken finns kvar framöver och kvaliteten på växterna än ofta bättre än på köpmarknaden eller lågpriskedjan. 


  • Tänk långsiktigt och hållbart genom att välja ut ett par perenner eller en liten barrväxt som får bli basen i krukan. För att få variation kan du lägga till blommor som byts ut efter säsong samtidigt som basväxten är kvar.

  • Du kan också använda perenner som säsongsväxter. När de blommat över eller inte längre är så fina i bladverket kan du sätta ut dem i trädgården. Tänk då på att se till att växterna passar in i den stil och färgskala du vill ha i din trädgård redan när du köper dem.

  • Ett par exempel på perenner som är fina i kruka är tusensköna, primula, julros och olika slags sedum. Här kan du se en minutlång video där Laura från Garden Answer planterar två olika varianter av krukor med julrosor, penséer och sedum.

  • Använd gärna grenar och kvistar som blivit över när du beskurit träd och buskar med vackra grenar. Stick ner grenarna mellan blommorna i krukorna som dekoration.

  • Till påsk passar det att sätta fjädrar på grenarna för lite extra påskkänsla. Tänk bara på att välja fjädrar som inte kommer från metoder som innebär djurplågeri. 

    På Helena Lyths sida kan du hitta bra tips på alternativa fjädrar som också blir ett bra vårpyssel. Toppen också för oss som är allergiska mot dun och fjädrar!

  • Brukar du varje år köpa ett olivträd att ha på uteplatsen och tänker att du ska övervintra det? Det brukar vara svårt eftersom de ofta vantrivs med för lite ljus, torr luft eller att det blir ohyra. Satsa på ett härdigt litet träd som silverpäron i en stor kruka istället.

    I kallare klimat kan det behöva stå i ett skyddat utrymme över vintern men ofta räcker det att isolera krukan och så grönskar trädet igen till våren. Med tiden blir trädet för stort för krukan och då kan man ge bort det eller plantera ut det i trädgården.

  • Placera krukorna vid entrén och på uteplatsen så att de får lysa upp våren lite extra var gång du kommer hem eller när du sitter ute och fikar i vårsolen.


Vita penséer gör sig fint tillsammans med de charmigt rosaröda blommorna hos tusensköna.


Ibland räcker det med bara en enda sort och färg. Vita penséer i korg blir enkelt och snyggt.

Missa inte att anmäla dig till mitt nyhetsbrev!
.

shape IT greens blogg

Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 Jun, 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Påsken verkar bli den första stora trädgårdshelgen här i norra delarna av Uppland där det hittills varit kyligt vinterväder. Under helgen ser det ut att bli varmare och även en del skön vårsol och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter, beroende på var i landet du bor förstås. Klippte du inte ner perennerna i höstas är det en bra tid att göra det på våren när värsta risken för frost är över. I det här inlägget kan du läsa mer om vad du kan göra för att vårfixa rabatterna.
En bukett bivänliga sommarblommor för pollinatörer
Av Ann Hallén 01 Apr, 2022
* REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL Innehåller annonslänkar, läs mer längst ner i inlägget
Höstflox är en fin mormorsperenn
Av Ann Hallén 19 Feb, 2022
Mormorsperenner brukar man kalla klassiska torparväxter som exempelvis pion, akleja, höstflox, löjtnantshjärta och riddarsporre. När vi ser de här växterna får många av oss en riktig nostalgitripp där vi i minnet snabbt skickas tillbaka till mormors (eller farfars) röda stuga eller andra gamla charmiga torp och gårdar vi upplevt tidigare.  Mormorsperenner. Traditionella växter som skapar nostalgi.Torp, stugor & gårdar Eftersom vi är vana vid att se den här typen av nostalgifyllda växter i sammanhang som påminner om en annan tid så passar de extra bra i en miljö med äldre hustyper och trädgårdar.  Äldreboenden Typiska mormorsperenner är också det självklara valet för att fylla rabatterna i trädgården på äldreboendet. Både de som är "klara i knoppen" och de som drabbats av senildemens brukar kunna få glädje av mormorsperenner i sin närhet.   Bara doften av en välkänd växt från barndomshemmet kan, om än tillfälligt, få en äldre människa att leva upp, glädjas och minnas tillbaka.
Fler inlägg
Share by: