Vår i trädgården: Plantera i krukor & urnor

Del två i serien om att göra vårfint i trädgården handlar om vad du kan plantera i vårens första krukor och hur du kan planera genom att tänka långsiktigt redan när du köper plantorna i butiken.

Påskliljor och penséer  blir en fin vårkruka. I bakgrunden en rödrosa primula.
Påskliljor och penséer blir en fin vårkruka. I bakgrunden en rödrosa primula.

Gör vårfint i krukor och urnor

  • Plantera vårblommor som penséer, påskliljor och andra vårblommor i krukor och urnor. Tänk på att handla plantorna i din lokala trädgårdshandel om du har möjlighet. Det ökar chansen att butiken finns kvar framöver och de har oftast bättre kvalitet på växterna än köpmarknaden eller lågpriskedjan. 
  • Tänk långsiktigt och hållbart genom att välja vårväxter som är perenna (fleråringa) så att du kan sätta ut dem i trädgården när de blommat över. Redan när du köper vårblommorna är det därför bra att tänka på att de passar in i den stil och färgskala du vill ha i din trädgård.
  • Skapa variation genom att lägga till fler sorters vårblommor än de vanliga påskliljorna och penséerna. Tusensköna är jättefina i krukor och även olika sorters primula och sedum. Julrosor är också en fin växt att sätta i kruka. Här kan du se en minutlång film där Laura LeBoutillier från Garden Answer planterar två olika varianter av krukor med julrosor, penséer och sedum.
  • Om du har en större kruka eller urna med gott om plats så är ett tips att fylla ut genom att komplettera vårblommorna med en bas av någon perenn eller liten barrväxt. På så sätt kan du skapa en hållbar plantering där du kan byta ut säsongsblommorna efterhand men ha basväxten kvar.
  • Använd gärna grenar och kvistar som blivit över när du beskurit träd och buskar med vackra grenar. Stick ner grenarna mellan blommorna i krukorna som dekoration. Du kan också sätta upp påskfjädrar på grenarna för lite extra påskkänsla nu i helgen. Tänk bara på att många fjädrar "skördas" från fåglarna vilket innebär ett återkommande djurplågeri. På Helena Lyths sida kan du hitta bra tips på alternativa fjädrar som också blir ett bra vårpyssel.
  • Placera krukorna vid entrén och på uteplatsen så att de får lysa upp våren lite extra var gång du kommer hem eller när du sitter ute och fikar i vårsolen.
Vita penséer gör sig fint tillsammans med de charmigt rosaröda blommorna hos tusensköna.
Vita penséer gör sig fint tillsammans med de charmigt rosaröda blommorna hos tusensköna.
Ibland räcker det med bara en enda sort och färg. Vita penséer i korg blir enkelt och snyggt.
Ibland räcker det med bara en enda sort och färg. Vita penséer i korg blir enkelt och snyggt.

Missa inte att anmäla dig till mitt nyhetsbrev. När du anmält dig får du en växtlista med 9 marktäckare som håller ogräset borta.

Etiketter: vårplantering

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln