Vår i trädgården: Gör fint i rabatterna

Beroende på var i landet du bor har våren kommit olika långt. Här i Uppland har det varit kyligt om nätterna men det ser ut att vara varmare väder på gång, även på nätterna. Påskhelgen verkar därför bli den första stora trädgårdshelgen här i trakterna.

I den sköna vårsolen och med flera lediga helgdagar finns det stora möjligheter att göra vårfint i trädgården (även om många av oss redan tjuvstartat en hel del…)

Under påskhelgen kommer jag att dela med mig av tips på vad du kan göra för att vårfixa och utveckla din trädgård. Det blir ett inspirerande ämne varje dag med början idag på skärtorsdagen och jag tror säkert att du kommer att hitta något som passar dig och din trädgård bland mina tips.

Mjukt formad lavendel och grekvädd. Två vackra perenner som båda lockar till sig fjärilar.
Mjukt formad lavendel och grekvädd. Två vackra perenner som båda lockar till sig fjärilar.

I den här första delen ger jag tips på hur du kan göra fint och fixa i rabatterna. Tipsen är anpassade efter Upplandstrakten för er som bor i de södra delarna av landet så är det troligen lite sent att genomföra - och ni som bor norröver får kanske vänta lite beroende på hur långt våren kommit. Men det kommer fler tips framöver som passar de flesta.

Städa och gör snyggt i rabatterna

 • Ta bort eventuellt täckmaterial och klipp ner perennerna om du inte redan hunnit med det. Låt gärna en del av det gamla växtmaterialet få vara kvar i rabatten för att bli till näring. 
 • Beskär lavendel och isop till en rundad form så slipper du kala och risiga plantor i sommar. Klipp bort ca 1/3 av plantan. Passa gärna på att ta sticklingar när du ändå klipper för att få fler plantor.
 • Klipp ner prydnadsgräs när du ser att det kommer nya blad nere vid marken. Vintergröna prydnadsgräs som japansk starr (Carex morrowii) är ett undantag där det räcker med att kratta ur plantan och ta bort torra blad.
 • Rensa bort ogräs nu på våren medan de är späda och lätta att dra upp från den vårfuktiga marken. Det sparar massor av tid i sommar om du gör det redan nu.
 • Gödsla vårlökar med benmjöl eller komposterad kogödsel för att de ska få kraft att blomma länge och komma tillbaka nästa vår.
 • Spraya tulpaner och annat som är smakligt för rådjur och harar med Trico Garden som är ett naturligt medel gjort på fårtalg. Det är det som fungerat allra bäst i min egen trädgård där rådjuren är dagliga besökare under vinter och vår. På deras meny finns allt från idegran och klätterbenved till alunrot och tulpaner, men genom att spraya någon gång i månaden får jag behålla det mesta för mig själv :) 

VIKTIGT BONUSTIPS FÖR HELA TRÄDGÅRDEN: Tänk på att grundvattennivåerna är oroväckande låga. Använd vattnet sparsamt när du städar och fixar med växthus, utemöbler osv. Att vattna gräsmattan är en onödigt slöseri som jag definitivt avråder från - om den inte är nyanlagd förstås. Även om gräset ser torrt och trist ut så kommer det igen och blir grönt och frodigt så fort vi får lite regn. Det finns så mycket annat som är viktigare att vattna, grönsaker till exempel.

Missa inte att anmäla dig till mitt nyhetsbrev. När du anmält dig får du en växtlista med  9 marktäckare som håller ogräset borta.

Etiketter: perenner vårlökar

Kommentera gärna:

 • Iréne Roos • 9 maj 2020 13:36:42
  Har just upptäckt sidan och tycker den verkar intressant. Jag har min trädgård nära Slottsskogen och Botaniska Trädgården i Göteborg. Tomten är sluttande mot söder och väster. Vi har mycket rådjur som kommer från Slottsskogen och jag ska verkligen pröva Trico Garden. Tack för tipset! Jag har problem med en ny trappa från en altan och vet inte hur jag ska få till det med olika höjder.
 • Hej Iréne, vad roligt att du gillar min sida :) Det låter som att din trädgård ligger riktigt fint till, men med närheten till Slottsskogen förstår jag rådjursproblemet. Trico Garden är både enkelt att använda och effektivt och jag hoppas det hjälper dig att minska växtskador från rådjuren. Det låter som en riktig utmaning med den nya trappan och olika höjder att ta hänsyn till. Hoppas det löser sig /Ann

  10 maj 2020 09:03:03

 • Mette • 20 april 2019 08:45:09
  Hei! Takk for råd ifht rådyr :) Jeg har aldri hørt om dette preparatet. Og takk for tips pm hvordan man gjødsler løkblomster!
  Setter pris på dine tips og råd.
  Mvh mette
 • Hej Mette! Tack själv för att du tog dig tid att skriva en kommentar. Roligt att höra att du har användning för mina tips och råd :) Trico Garden är verkligen räddningen om man vill ha tulpanerna ifred /Ann

  20 april 2019 10:15:40

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln