Ny buske med vårblom till trädgården? Häxal är en favorit!

Vårblommande buskar är verkligen värdefulla för vårträdgården. De ger så mycket med sin vackra tidiga blomning innan många andra växter alls kommit igång. Ofta har de också en vacker, färgsprakande höstfärg och häxal är inget undantag. Den tillhör inte de allra tidigaste buskarna men tillför ändå väldigt mycket med sina ljusa blommor, speciellt mot en mörk bakgrund som en idegranshäck.

Häxal med tufsiga blommor och sprakande höstfärg

Häxal är en av mina favoritbuskar och den har många fina egenskaper. Den är en relativt ovanlig buske som får härligt tufsiga blommor som påminner om upprätta videkisssar. Blommorna doftar av honung och slår ut på bar kvist eller vid bladutspringet i maj-juni. Bladen är glänsande, tjocka och läderartade och får en vackert gulröd höstfärg. Grenarna kan slå rot och därmed kan busken sprida sig i sidled.

Mellanhäxal (Fothergilla × intermedia ’Mount Airy') med sina läckert tufsiga blommor.

Häxalens växtplats

Häxal trivs i sol till halvskugga i fuktighetshållande, mullrik, kalkfattig jord (lågt pH/surjord). Den passar därför utmärkt i samma rabatt som exempelvis rododendron som också vill ha surjord. Den klarar också lätta lerjordar som inte har för högt pH. 

Sorter av häxal - liten, mellan och stor

Liten häxal (Fothergilla gardenii) blir 60-80 cm hög och omkring 1 meter bred. Klarar sig inte mer än zon 2 och är därför inget alternativ för kyligare delar av landet. Sägs också vara ganska svårodlad. Sorten 'Blue Mist' som blir 50 cm hög är härdigare och går upp till zon 4.

Mellanhäxal (Fothergilla x intermedia) är en korsning som finns i ett par olika sorter. 'Blue Shadow' får blådaggiga blad med ljusare undersida och blir omkring 1 meter hög och bred och sägs klara zon 4. Något större, omkring 1,2-1,5 meter hög och 1-2 meter bred blir sorten 'Mount Airy'. Den har gröna blad och klarar sig till zon 3.

Stor häxal (Fothergilla major) blir  ungefär 1,5-2 meter hög och bred. Klarar sig i zon 3. Sorten 'Velho' är en finsk klon som blir drygt 1 meter hög och går ända upp till zon 5.

Mellanhäxal, (Fothergilla × intermedia ’Mount Airy') i sällskap med barrväxter och vårlök.

Kompisar till häxalen

Samplantera gärna häxalen med andra vårblommande, surjordsälskande växter som vårlökar, magnolia och rododendron för en underbart effektfull vårrabatt. Lägg till någon passande barrväxt, exempelvis idegran och krypen som fyller ut med färg och form även under de kala vintermånaderna så saknas intet.

Andra vårblommande buskar

Några andra buskar som blommar på våren är tibast, trollhassel och hybridkejsarolvon. De är alla väldigt fina buskar som gör vår utemiljö lite vackrare genom sin tidiga blomning. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln