Våriris. En tidig skönhet för kruka och rabatt

Våriris är en vacker lågväxande iris som bildar knölar och som blommar i blå nyanser tidigt på våren. Med sina underbara blommor lyser den upp tillvaron precis när vi som allra mest behöver det efter den mörka, kalla vintern. Genom att sätta några knölar i en kruka redan på hösten kommer den igång och blommar när den får komma fram i ljuset i uterum eller inomhus.

Ibland har jag hittat färdigdrivna våriris i kruka i trädgårdshandeln på våren. Det kan alltså vara värt att hålla ögonen öppna och kika bland butikens "vanliga" sortiment av påskliljor och penséer. Kanske lyckas du göra ett fynd eller två.

Iris reticulata 'Pixie'

När våririsen blommat över går det utmärkt att plantera ut knölarna i en rabatt i trädgården. Tricket med att få denna lilla iris att återkomma och blomma igen varje vår är att se till att sätta knölarna på en solbakad, väldränerad plats med fuktighetshållande jord, gärna i ett stenparti eller en slänt. Våririsen vill ha fukt på våren men så torrt som det bara går på sommaren. 

Iris reticulata, okänt sortnamn

Iris reticulata 'Harmony'

Jag har satt våriris 'Pixie' i kruka och i magnoliarabatten (jag kallar den så fast det bara finns en enda magnolia där) har jag satt våriris av sorten 'Harmony' i små grupper. De blommar lite senare än de i kruka men snart, snart... 

Nu är jag nyfiken på hur det ser ut hos dig. Är det snö på marken? Barmark? Några lökar och knölar som tittar upp i rabatt eller kruka? Kommentera gärna!

Etiketter: vårlökar

Kommentera gärna:

  • Anna • 5 april 2018 14:33:16
    Snödropparna blommar fint, några har fått hjälp av mig att ta sig upp genom snön. Några tulpaner tittar också upp lite försiktigt.
  • Så härligt att höra att våren är på gång, Anna. Några dagar till med plusgrader och sol så dröjer det nog inte länge innan snön smälter bort helt och hållet.

    5 april 2018 15:02:12

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln