Trivsamma sittplatser [Trädgårdens olika rum]
Trädgårdens sitt- och uteplatser används för många olika tillfällen. Där finns plats att umgås med familj och vänner, att fika och äta middag, solbada eller slappa i soffhörnan. Ofta innehåller trädgården flera olika uteplatser.
Åtminstone en av dessa platser utomhus brukar bestå av en altan, veranda eller trädäck intill huset, vilket kan sägas motsvara hemmets vardagsrum i kombination med köket.
Det kan också vara en sittplats på någon annanstans i trädgården, till exempel en lummig plats i svalkande skugga eller en lugn och privat yta avskild från omvärldens blickar och intryck.

Med skydd i ryggen
För att en sittplats ska kännas trygg och inbjudande behöver det finnas något slags skyddande vägg bakom oss. Det är ett behov som beror på en nedärvd instinkt då vi höll till på platser som gav skydd i ryggen och fri sikt framåt (för att kunna spana efter rov- och bytesdjur).
Genom att planera så att bänkar och andra sittplatser skyddas bakåt av växter, en spaljé, husväggen eller en trädstam ökar vi känslan av trygghet och säkerhet. Ofta känner vi att vi trivs extra bra att sitta just på en sådan plats och vi kan gärna stanna där en bra stund.

Längst ner på sidan kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. När du gör det får du också en checklista för att skapa trygga och trivsamma sittplatser i din trädgård.
Läge och variation
När jag planerar en trädgård åt en kund brukar jag föreslå åtminstone två olika uteplatser för att kunna variera var man vill sitta beroende på väder och tid på dygnet.
Det kan till exempel vara en stenlagd, mindre yta i morgonsol och ett trädäck i bästa läge för eftermiddags- och kvällssol. Någon av platserna får gärna ha ett tak, helt eller delvis, för att kunna användas vid middagstid även när det väntas regnskurar.
Om det finns plats och behov kan man dessutom skapa flera uteplatser eller möjligheter att slå sig ner en stund.
Ett lummigt och skuggigt område under några äppelträd, klätterväxter i en pergola eller en rundel omgiven av buskträd blir en härligt svalkande oas under de allra varmaste sommardagarna.

Trädäck och altan
Har du tänkt på att de flesta trädäck och altaner som byggs är ganska lika varandra? De är oftast rektangulära i formen, vilket såklart är en praktisk och användbar form.
Men det är inte alltid det stelt kantiga passar in med tomtens övriga stil och formspråk. En rundad eller mjukt böjd form kan ibland vara det som sätter pricken över i:et och fulländar trädgårdens helhetskänsla.
Jag menar inte att man inte ska göra rektangulära trädäck, bara att det är bra att tänka över olika möljigheter och välja den form som bäst passar in med hus och trädgård.
Att göra en ritning över trädgården gör det lättare att se vilka former och ytor som passar ihop – och vilka som inte gör det.

Dela in trädäcket
Ett stort, öppet trädäck upplevs ofta både som större och mer trivsamt om det delas in i två eller flera delar. När en del av däcket glasas in eller förses med tak blir det naturligt en indelning.
Det går också att skärma av med exempelvis en spaljé, några planteringslådor eller genom att plantera ett mindre träd i trädäcket. Ett annat sätt är att skapa nivåer med ett eller flera trappsteg mellan nedre och övre däck.

Förbered för minipauser och återhämtning
En bänk som placeras strategiskt där man kan njuta av blommor och fjärilar, vid en liten damm eller med utsikt över trädgårdslandet, blir en perfekt plats att sitta ner för sig själv en stund. Härifrån kan man betrakta trädgården och den kommande skörden - och känna sig nöjd med vad man hittills åstadkommit.
Oavsett om det finns en massa ogräs kvar att riva upp eller annat som borde göras så är det viktigt att påminna sig själv om att trädgården också är en plats att vila i och njuta av.
Så varför inte ta några minuter och bara sitta och filosofera en stund. Sådana minipauser blir så mycket lättare att ta sig tid med när det finns en inbjudande bänk i närheten där man kan slå sig ner.
En hängmatta mellan två trädstammar. Är inte det den ultimata bilden av vila i trädgården? Med ett par kuddar, en filt och en god bok stannar man gärna en bra stund i viloläge.
Eller varför inte bygga en luftig pergola där det går att hänga upp sittgungor.

Förstärk med utemöbler och krukor
Vilka utemöbler man väljer har stor betydelse för upplevelsen av trädgården. Tänk bara vilken skillnad det blir om man placerar en sittgrupp i trä, kanske med smala ribbor som målats i en dov kulör, jämfört med en sittgrupp med vita plastmöbler.
Möbler i naturmaterial brukar lättare smälta in i grönskan och förstärker känslan i en naturlik trädgård, medan möbler med stramt modern utformning ofta framträder tydligare och bidrar till funkisträdgårdens enkla former och stilrena uttryck.
Några stora krukor med perenner eller sommarblommor vid uteplatsen mjukar upp och bidrar med extra grönska och skönhet. Även här är det viktigt att välja både blommor och krukor som lyfter fram trädgårdens stil och uttryck.
Samma sak gäller för övriga detaljer. Till exempel så påverkar material och färg på vattentunnan trädgårdens helhetsintryck.


Vad behövs för sittplatserna i din trädgård?
Nu när du läst om trädgårdens olika sittplatser och vad som gör att de känns trivsamma och trygga att vara i, kanske du får några tankar kring att utveckla trädgården och skapa nya uteplatser eller att förbättra de som redan finns.
Känns platsen omysig eller om du känner att du inte vill stanna där någon längre stund , kan det mycket väl ha med utformningen att göra. Kanske är det alltför öppet och oskyddat läge? Saknas en trygg vägg bakom ryggen eller behövs det några växter i rabatter eller krukor för att göra platsen mer ombonad?
Det är några frågor du kan ställa dig för att ta reda på vad som behövs för att ta reda på vad som kan förändras eller läggas till för att skapa "den goda platsen".
Det uttrycket kommer från tiden på landskapsarkitektutbildningen då vi studenter aktivt letade efter lockande platser i både stadsmiljö och ute i naturen. Platser dit människor dras automatiskt till och där man gärna stannar kvar länge.
Fler rum i trädgården
Den här artikel är en del i min serie om Rum i trädgården. Klicka på länkarna för att läsa om Tak, väggar och golv eller om att skapa en Välkomnande entré i trädgården.
Vill du ha hjälp med att skapa en trivsam uteplats eller en trygg sittplats? Läs då gärna om min tjänst Design på Distans och hur jag kan ta fram en plan åt dig.
Kommentera gärna:
Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.
Senaste inläggen
- Bjud in en nyttig padda i trädgården [Tema: Ekovänlig trädgård]
- 5 tips som gör din trädgård till ett fågelparadis [Tema: ekovänlig trädgård]
- Vår i trädgården: hållbart i krukor & urnor
- Vår i trädgården: gör fint i rabatterna
- Berika din trädgård med bivänliga frösådda blommor
- Mormorsperenner för charm & nostalgi
- Från tom målarduk till drömträdgård
- Inne med sticklingar och gröna krukväxter
- Höstens färger i min trädgård
- Nyttoinsekterna behöver din hjälp
- Pollinerare - mer än bin, humlor och fjärilar
- 5 vanliga misstag när du gör en ny rabatt
- Att välja växter: så får du en lyckad rabatt
- Anlägga ny rabatt i trädgården? Vad ska man tänka på?
- Så fungerar trädgårdsdesign på distans
- Samla trädgårdsidéer på Pinterest med smart tvåstegsmetod
- 3 vanliga tankefällor som sinkar dina trädgårdsplaner
- 9 växter för den skuggiga norrsidan
- Körsbärsblom att längta till
- Spännande tidlösa i fönster och rabatt
- Årets odlingsexperiment: popcorn-palmer
- Tulpaner varje år - utan onödigt krångel
- Höstguide: Hur sent kan du plantera blommor och buskar?
- Så använder du marktäckare - intervju & artikel
- Fyll på med högsommarens perenner: 10 favoriter i juli-augusti
- Tips för trädgården i sommarvärmen
- Bjud in bin, humlor & fjärilar i trädgården
- 9 marktäckare som håller ogräset borta
- Vår i trädgården: Plantera klematis, rosor, träd & buskar
- Linnés trädgårdar i Uppsala
- Att göra på våren: förbered, fixa & plantera
- Inget matförråd utan naturens små hjältar
- Pinterest som verktyg för din trädgård
- Minska stress och oro med hjälp av trädgården
- Så väljer du ett tema till din trädgård
- Trädgårdens stil & tema
- Nystart i trädgården: var ska man börja?
- Plantera en julgran i trädgården
- Höstens färgstarka pärlor i trädgården
- Maries vackra rabatt - från vår till höst
- Träd för villaträdgården: tre sorter med vacker bark
- Växtförslag till ny rabatt - så går det till
- En radhusträdgård i förvandling
- Vackra växtkombinationer att inspireras av
- 5 tips för ett svalare växthus
- Hyacintviva - en läcker viva med tomteluva
- Designknepet som ger din trädgård ett lyft
- Klockjulrosen ger kontrast i perennrabatten
- Vår i trädgården: Checklista för dina idéer
- Ny buske med vårblom till trädgården? Häxal är en favorit!
- Låt din rabatt bli ett snyggt blickfång med en växtplan
- Våriris. En tidig skönhet för kruka och rabatt
- Köksträdgård & växthus [Trädgårdens olika rum]
- Trivsamma sittplatser [Trädgårdens olika rum]
- Välkomnande entré [Trädgårdens olika rum]
- Tak, väggar & golv [Trädgårdens olika rum]
- 12 julklappstips till trädgårdsägaren
- Julklappar för nya upplevelser i trädgården
- Japansk rofylld hörna i din trädgård?
- Vit tigerlilja, en ljuvlig skönhet
- Ny trädgård till nästa sommar? Planera i höst & vinter!
- Varför ska man anlita en trädgårdsarkitekt?
- Förläng säsongen i perennrabatten med låga buskar och små träd
- Färgsprakande favorit i höstträdgården
- Skimrande vackert fackelblomster i motljus
- Från trist gräsmatta till frodig Magnoliarabatt
- Läckö slott & Lilla slottsträdgården
- Helhetskänsla vid trädgårdsdammen
- Ljuva magnolior i Enköping
- Min löklasagne, hur gick det?
- Scilla och vårstjärna - blå juveler för gräsmattan
- Vintergrönt - inte bara barrväxter
- Julklappstips för trädgårdsliv
- Recept på vårblommande löklasagne
- Smällspirean med extra allt. Från guld och brons till mörkt vinröd på en säsong
- Välj rätt tulpaner till rabatten
- Fjärilsbuske + löjtnantshjärta = den perfekta kombon?
- Lista med höstens perenner + smygtitt på promenaden
- Återbesök i en trädgård - före/efterbilder
- Lättskött trädgård; välj rätt träd & buskar redan från början
- Dela daggkåpan och få många plantor
- Bladgrönt i överflöd
- Skapa Stilen - frodigt grönt & blå blommor
- Så får du fjärilsbusken att trivas i din trädgård
- Skapa Stilen - överdådiga hortensior & stockrosor
- Vårblommande buskar - trollhassel
- Tropiska växthuset - en injektion av ljus och grönska
- Färgtema; vit-rosa-lila-svart
- Läsarfråga; Flytta eller bo kvar? Tankar kring trädgården
- Färdig rabatt - snabbt & enkelt
- Trädgårdsmästeriet Steninge slott - en riktig pärla
- Att odla egen sötpotatis
- Eldtörel & engelsk vallmo
- Blå musöron i rabatten
- Tre smarta appar som hjälper dig hålla koll på din trädgård
- Att köpa plantor på webben
- Att rota potatis för att få tidig skörd
- Så beskär du en gammal förvuxen alpklematis
- Magnolia - de bästa sorterna för (minst) zon 3-4
- Magnolia – växtplats och skötsel
- Magnolia - sagolik blomning
- Låt trädgårdsdrömmarna få nytt liv
- I skuggan – istället för gräsmatta
- 20 perenner som passar ihop med röd solhatt 'Magnus'
- Trädgården - trist arbete eller hälsosam avkoppling?
- Uppstart & designtips på snötäckt mark
- God fortsättning på det nya året!
- Veckans gröna pärla – klematis ’Durandii’
- Veckans gröna tanke - natur på bild
- Att välja träd - inte helt lätt
- Veckans gröna idé - uppgradera barrväxterna
- Planering är nyckeln till drömträdgården
- Ingredienser till höstens trädgård
- Belysning i trädgården
Senaste kommentarer
-
Annika Wettlén » Japansk rofylld hörna i din trädgård?: ”Hej, var kan man köpa en stenbänk som på bilderna i japanska trädgården? Den har..”
-
Anders » Scilla och vårstjärna - blå juveler för gräsmattan: ”Detta året kryllar det av såna här blommor i gräsmattan och i landen. Höglandet.”
-
Inger svensson » Hyacintviva - en läcker viva med tomteluva: ”Jag skulle välja bild 1”
-
Elisabeth HolmgrenWurtzel » Fjärilsbuske + löjtnantshjärta = den perfekta kombon?: ”Ska också prova att sätta löjnatshjärta vid fjärilsbusken. Brukar så honungsblom..”
-
Anne-Lie D Parkegren » Lista med höstens perenner + smygtitt på promenaden: ”Hej! Precis vad jag letat efter, förslag på höst kommande perenner. Mvh Anne-Lie”
Tidigare inlägg
Etikettmoln
70-talsträdgård sommarblommor vinter hälsofrämjande blommor mormorsperenner vårblom liljor bark & grenar japansk stil äng krukväxter rosor jultips för trädgården inredning vårvinter ekovänlig belysning marktäckare klematis fåglar halvskugga skapa stilen vårplantering växthus höstfägring julklappstips vintergrönt tulpaner magnolia trädgårdens rum odling fjärilsväxt växtkombinationer träd trädgårdsdesign trädgårdsplanering växtförslag perenner buskar design på distans blommande buskar vårlökar designtips färdig rabatt planering höstplantering skugga bin-humlor grönsaker höst pinterest barrväxter prydnadsgräs biologisk mångfald beskärning design rabattdesign sötpotatis besöksmål & handelsträdgårdar sockertoppsgran klängväxter prärieväxter ogräs ljussättning groddjur lättskött vatten i trädgården gräsmatta linnéväxter inneväxter färgtema uppföljning-trädgårdsprojekt hållbart fjärilar