Välkomnande entré [Trädgårdens olika rum]

Entrén är en viktig del av trädgården. Det är den vi möter allra först när vi går in på tomten och därför är det angeläget att den upplevs välkomnande, både för dig som bor där och för dina besökare.

Entrén är också en plats där det är viktigt med bra funktion med genomtänkt placering av ytor och detaljer.

Den här entrén har jag ritat åt mina kunder, ett trevligt par som just köpt en tomt där de skulle bygga ett nytt hus. Här på framsidan ville de ha en lättskött och lummig entré med låga buskar och träd på stam, bland annat ett körsbärsträd som välkomnar våren med rosa blommor i stora mängder.  Med låga buskar i kombination med träd på stam får de nu en grönskande och välplanerad entré, utan att det känns instängt och alltför avskärmat mot gatan. Här finns också en god  balans mellan hårdgjorda ytor och växter som mjukar upp intrycket. Trädgården och entrén är idag anlagd och växterna står på tillväxt.
Den här entrén har jag ritat åt mina kunder, ett trevligt par som just köpt en tomt där de skulle bygga ett nytt hus. Här på framsidan ville de ha en lättskött och lummig entré med låga buskar och träd på stam, bland annat ett körsbärsträd som välkomnar våren med rosa blommor i stora mängder. Med låga buskar i kombination med träd på stam får de nu en grönskande och välplanerad entré, utan att det känns instängt och alltför avskärmat mot gatan. Här finns också en god balans mellan hårdgjorda ytor och växter som mjukar upp intrycket. Trädgården och entrén är idag anlagd och växterna står på tillväxt.

Lättskött & välkomnande entré

En entré som är lättskött är en fördel eftersom det är mycket lättare att hålla den i gott skick vilket också bidrar till en välkomnande känsla.

En hårdgjord uppfart och parkeringsplats med marksten eller asfalt är till exempel mycket mer lättskött än en grusad yta, speciellt under vintern då det är svårt att skotta en uppfart med singel eller grus utan att det följer med spaden.

En sluttande yta kan också bli besvärlig under resten av året då gruset flyttar sig och måste krattas tillbaka eller fyllas på. I en lantlig miljö kan det ändå vara värt att använda sig av grus eller singel eftersom det passar bättre in i en sådan miljö och stil.

Balansera hårdgjorda ytor med mjuka växter

En stor, plan yta med marksten, asfalt eller grus ger ett hårt intryck som behöver balanseras med hjälp av växter. Genom att plantera träd, buskar, häckar och perenner kan man mjuka upp entrén och gör den mer trivsam och inbjudande.

Det är viktigt att välja rätt växter, särskilt om det är ont om plats som det ofta är vid entrén. Annars är det stor risk att behöva beskära träd och buskar alltför hårt eller till och med ta bort sådant som blivit för högt och brett och ersätta med nya växter.

Längst ner på sidan kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. När du gör det får du också en checklista för att skapa en välkomnande entré i din trädgård.

Avgränsa mot gatan

Någon form av avgränsning mot gatan är en god idé och gör att tomten inte bara flyter ihop med omgivningarna utan ramas in och skapar rumslighet.

En avgränsning kan vara allt från en låg mur, en häck eller ett staket och en grind. Vad du väljer beror på vilket intryck och funktion du vill uppnå.

Ska det vara rent estetiskt eller bör det fungera som insynsskydd? Strikt och stilrent eller en lummig känsla? Gammal eller modern stil?

En låg mur avgränsar mot gatan och ramar in den nyanlagda planteringen.
En låg mur avgränsar mot gatan och ramar in den nyanlagda planteringen.

Maxhöjd vid utfarten

När man planerar entrén och området intill utfarten behöver man tänka på att det finns trafikregler som anger en maxhöjd för både häckar och staket eller plank för att undvika skymd sikt mot gatan och skydda andra trafikanter. Det är ofta olika regler så hör med din kommun om vad som gäller.

Praktiska detaljer

Entrédelen av trädgården är ofta den plats där det behövs en del praktiska funktioner som gångstråk, brevlåda, soptunnor och plats för cyklar.

Det är bra att få med även de detaljerna redan vid planeringen för att deras placering kan underlätta användningen. Dessutom kan man med ganska enkla medel ”gömma” exempelvis soptunnor så att de inte hamnar mitt i blickfånget och tar fokus från växter och annat. 

Uppfart och entré med plats för soptunnor och entrégång under pergola med klätterväxter.
Uppfart och entré med plats för soptunnor och entrégång under pergola med klätterväxter.

Uteplats eller frukostplats

En uteplats får ofta plats på entrésidan och det är ofta skönt att kunna välja vilken av trädgårdens uteplatser man vill använda just den dagen beroende på om man söker sol eller skugga.

Husets placering på tomten är ofta så att entrésidan får morgonsol. Då kan man gärna anlägga en mysig frukostplats där man kan slå sig ner och äta frukostgröten/ smoothien/mackan (eller vad man nu äter till frukost) och få en stunds solglimt under tiden.

En mindre uteplats som fungerar perfekt för frukoststunden eller eftermiddagsfikat.
En mindre uteplats som fungerar perfekt för frukoststunden eller eftermiddagsfikat.

Extra guldkant med växter i kruka och urna

När allt det praktiska tagits med i beräkningen är det äntligen dags för de roliga detaljerna. Att placera krukor och urnor vid entrédörren är ett av de vanligaste sätten att ge lite extra guldkant på tillvaron.

I krukorna placeras växter som lyfter platsen och som möter en när man kommer hem på kvällen. Några av dom kan gärna få vara tåliga perenner som ger en bas att bygga vidare på med säsongsblommor.

Tidiga ”juveler” i rabatten

Där man passerar dagligen kan man gärna anlägga en rabatt. Varför inte sätta ett mindre träd, något vintergrönt och vackra perenner för grönska och form året om.

är är det också perfekt att placera några ”juveler” till växter som ger det lilla extra. Varför inte en julros (eller flera) som blommar tidigt, tidigt på året och förvånar varje gång blommorna tittar upp ur snön. Eller ett gäng krokusar, blåsippor och andra vårblommor som lyser upp på våren.

Lägg sen till något som blommar på sommaren och någon buske som får vackra höstfärger och så har du en rabatt som välkomnar året runt.

Färgglada krokus på våren är en juvel att njuta av.
Färgglada krokus på våren är en juvel att njuta av.

Vad behövs vid din entré & uppfart?

Nu när du läst om trädgårdens första rum, entrén, kanske du får några idéer kring din egen entrésida. Behöver du placera om gången till huset, flytta en rabatt, anlägga en uteplats eller skapa en dold plats för soptunnorna?

Räcker det att göra en del förändringar eller vore det bättre att börja om från början och förnya platsen helt och hållet?

Känner du att du vill ha hjälp med att få ordning på entrén eller välja växter till en rabatt till våren? Läs om min tjänst Design på Distans och hur jag kan ta fram en plan åt dig.
 

Mer läsning om trädgårdens rum

Den här artikel är en del min serie om Rum i trädgården. Klicka på länkarna för att läsa om Tak, väggar och golv eller Trivsamma sittplatser i trädgården.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln