12 julklappstips till trädgårdsägaren

Med julen i antågande tänkte jag tipsa om några roliga och nyttiga julklappar åt trädgårdsintresserade personer i din närhet. Eller varför inte åt dig själv :) Tänk bara på kolla på respektive produkts hemsida vilket datum som du senast kan beställa för leverans innan julafton. Några av julklappstipsen är digitala och kan beställas i sista minuten...

Klappar för nya upplevelser i trädgården

Jag börjar förstås med några klappar från mig här på shape IT green, gåvor som ger en upplevelse i trädgården under många år framåt. Enkelt att skriva ut hemma och ge bort (toppen om du är ute i sista minuten) eller beställa ett digitalt presentkort.

Till miljö- och djurvännen... eller till dig som helt enkelt trivs med humlesurr, nyttiga bin och vackra fjärilar i trädgården:

En utskrivbar växt- och planteringsplan för en fjärilsrabatt med blommor som trivs i soligt, väldränerat läge och som lockar till sig fjärilar, humlor och bin från vår till höst.

Till dig som är intresserad av matlagning och vill göra egenkryddad vinäger eller smakrikt örtsalt och som vill kunna odla egna kryddörter på ett enkelt sätt: 

En utskrivbar växt- och planteringsplan för en rund rabatt med kryddörter. Växterna behöver ett väldränerat och soligt läge. 

Till dig som vill ta tag i sin trädgård bit för bit... eller till dig som är nöjd med trädgården, men inte lyckats få till rabatter med växter som passar ihop och blommar länge: 

Ett presentkort på Design på Distans, där du får växtlista och planteringsplan med utvalda växter till just din rabatt och dina önskemål. 

Detaljer som lyfter trädgården estetiskt

De här klapparna passar de som har ett estetiskt sinne och vill följa en viss stil eller färgskala i trädgården.

fågelholk i stil med funkishuset

Den som har ett funkishus tycker kanske att den traditionellt rödmålade och stuglika fågelholken inte riktigt passar in stilmässigt. Då är en holk i funkisstil den perfekta gåvan. Matchar huset perfekt och fåglarna trivs lika bra i ett funkishus.

Vattenslang med stil

Varför måste trädgårdsslangar ha så starka och onaturliga färger? Ofta är de skrikigt gula eller orange och stjäl fokus från det vackra i trädgården. Garden Glory har tagit fasta på detta och tagit fram en prisbelönad vattenslang som man inte behöver skämmas för även om den sitter mitt i blickfånget. 

Har du ett vitt hus? Välj den vita slangen med det passande namnet White Snake. Vill du ha guldkant på tillvaron? Välj lyxiga Gold Digger. Längtar du efter en läcker färgklick? Välj Candy Crush. Det finns ännu fler färger att spana in på deras hemsida. Vilken väljer du?

Vattentunna som pryder sin plats

Inte helt nöjd med vattentunnan i grön eller blå plast? Här är ett fantastiskt fint alternativ i form av en vattentunna i keramik som smälter in fint bland grönskan.  Vattentunnan heter "Fraska" och finns hos Amforeas medelhavskeramik i tre olika storlekar. Tunnan kräver inget underhåll förutom att tömma den inför vintern.

Odling för nybörjare och experter

Några klappar för de som just fått upp ögonen för hur roligt det är att odla, eller för den som hållit på ett tag och gärna provar något nytt.

Superstark chili direkt från konservburk

Bara att öppna konservburken som kommer från Coolstuff och vattna. Att driva upp egna plantor från chilifrön tar cirka 4 månader från sådd tills de första frukterna kan skördas så du får beväpna dig med ett ordentligt tålamod och börja redan i februari…

lättplacerat miniväxthus

Ett fint litet miniväxthus i metall med öppningsbart tak. Används inomhus eller på sommaren i uterum och balkong.

Att samla flera små krukor med gröna växter eller örtkryddor på samma ställe blir ett fint blickfång. Det lilla växthuset passar också för att driva upp egna plantor från frön.

börja odla egen svamp

Svamphuset har olika sorters svamp som du kan odla hemma. Jag har provat och det är väldigt enkelt - och roligt att se svamparna växa för varje dag.

En annorlunda julklapp som kan väcka odlingsintresset för både barn och vuxna.
 

Inspiration och plats för vila i trädgården

Inspiration, ny kunskap och vila är inte att förakta. Kanske kan du göra allt på en gång i din trädgård med hjälp av de här julklappstipsen?

Läsning för inspiration

En prenumeration på en trädgårdstidning är att ge bort en stund av lugn och ro samtidigt som det ger nya idéer kring den egna trädgården. Den vid det här laget klassiska ”Allt om trädgård” är ett säkert julklappsval.

För den som är bra på engelska finns det innehållsrika magasinet Gardens Illustrated – en toppentidning om ni frågar mig. Lite lyxigare och tjockare med mer av intressant trädgårdsläsning.

för nybörjaren som vill lära sig om trädgård

En bok är alltid en bra julklapp, eller hur? ”Hjälp, vi har fått en trädgård!” är perfekt till nya tomtägare som behöver en hjälpande hand. Titta efter boken i din lokala bokhandel eller exempelvis på Bokus eller Adlibris.

Bärbar hängmatta

En flyttbar hängmatta från Coolstuff som inte kräver två större träd på lagom avstånd från varandra.

Dessutom är hängmattan hopvikbar och kan lätt flyttas runt på uteplatsen och i trädgården allt efter önskemål om sol/skugga. Eller varför inte ta med hängmattan till badstranden för en verkligt skön stund i solen…

Etiketter: julklappstips

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv