Japansk rofylld hörna i din trädgård?

Drömmer du om en japansk trädgård men drar dig för att sätta planerna i verket för hela trädgården? En smart idé kan då vara att låta en mindre del av trädgården gå i japansk stil. Kanske det finns ett trist hörn någonstans som skulle vara perfekt för en sådan plats.

Ett stilfullt sätt att utnyttja ett hörn i trädgården. Stenblock, grus, gröna växter -  och kanske även vatten - blir en fin tolkning av en japansk trädgård. En stillsam plats dit man kan dra sig tillbaka för att återhämta sig från vardagens intryck. Bild från Enköpings idéträdgårdar.

Är det okej att blanda stilar i trädgården?

Inte går det väl att blanda flera stilar i en och samma trädgård? Jodå, visst går det! Jag tycker att det allra mest spännande när jag besöker en trädgård är att kliva in i en avskild del med en helt annan karaktär. Som om det vore en helt annan trädgård.

Det som avgör om det lite oväntade inslaget fungerar i trädgården som helhet är om platsen är synbart avskild från övriga delar. Den kan gärna vara helt eller delvis dold bakom buskar, spaljéer, häck, plank eller pergola. Eller så kanske den kan anläggas intill en förråds- eller garagevägg.

Här några stenblock staplade till en bänk längst in i hörnet och stenstapeln intill blir ett konstverk och ett blickfång. En bambu med belysning bakom passar fint in i sammanhanget. Det svartmålade planket gör att både sten och grönska framträder tydligare. Grus och oregelbundna trampstenar fullföljer det japanska temat. Bild från Enköpings idéträdgårdar.
Här några stenblock staplade till en bänk längst in i hörnet och stenstapeln intill blir ett konstverk och ett blickfång. En bambu med belysning bakom passar fint in i sammanhanget. Det svartmålade planket gör att både sten och grönska framträder tydligare. Grus och oregelbundna trampstenar fullföljer det japanska temat. Bild från Enköpings idéträdgårdar.
En röd detalj, här en upp- och nedvänd båt, runda stenbumlingar och vatten tillför ytterligare japansk känsla till trädgårdsrummet. Bild från Enköpings idéträdgårdar.
En röd detalj, här en upp- och nedvänd båt, runda stenbumlingar och vatten tillför ytterligare japansk känsla till trädgårdsrummet. Bild från Enköpings idéträdgårdar.

Skulle du vilja ha en japaninspirerad plats i trädgården? Om du behöver hjälp med att planera en mindre yta i trädgården, exempelvis en japansk hörna, så kika gärna på hur du kan få hjälp av mig genom Design på Distans

Kommentera gärna:

 • Annika Wettlén • 30 april 2022 10:38:06
  Hej,
  var kan man köpa en stenbänk som på bilderna i japanska trädgården? Den har så fina proportioner.
  Mvh Annika
 • Hej Annika,
  Det är verkligen en fin bänk och något liknande bör gå att få tag på i välsorterade trädgårdsbutiker, exempelvis sådana som säljer utemöbler, natursten eller dammprodukter. Om du söker på nätet efter "stenbänk trädgård" eller "granitbänk trädgård" så hoppas jag att du kan hitta en återförsäljare i din närhet.
  /Ann

  2 maj 2022 09:32:30

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv