Förläng säsongen i perennrabatten med låga buskar och små träd

En perennrabatt ger oss ofta vad vi vill ha när det gäller blomning och vackra blad under vår, sommar och höst. Men under vintern får vi lita till ett fåtal stadiga perenner som, om de får stå kvar istället för att klippas ner, ger en längre säsong och höjd åt rabatten.

Men det finns också ett annat sätt där man kan skapa en rabatt som ser bra ut under en längre period. Att använda sig av buskar och barrväxter bland perennerna bidrar med struktur och form även vintertid, med eller utan ett vitt snötäcke.

I den här artikeln tipsar jag om låga buskar och små stamträd som passar i mindre rabatter.

En naturlik, frodig rabatt som innehåller buskar och perenner. Här finns bland annat en brokbladig kornell, vidjehortensia, pioner och i framkant lavendel.

Låga buskar för små rabatter

Låga buskar på upp till 1 meter passar i mindre rabatter. De är också perfekt att plantera intill en husvägg eftersom den låga höjden inte skymmer fönstren. Några exempel är:

 • svartaronia 'Glorie' som får vita blommor i juni, magiskt vackra färger på hösten och svarta ätliga bär att göra sylt eller saft på. En riktig färgklick i rabatten.
 • tuvkornell 'Kelsey's Dwarf' som blir upp till en halvmeter hög, tät grön kudde som med tiden blir bredare än den är hög. Ger grönt lugn åt en blommig rabatt.
 • dvärgbalsamgran 'Nana' som blir upp till en meter hög och 1,5 meter bred. En låg, kompakt gran med silvriga barr som lyser upp fint på en halvskuggig plats. 
 • klottuja 'Little Champion' eller Little Giant' som båda blir upp till en meter höga och breda. Mycket fina bollformer mellan höga och låga perenner.
 • dvärgpraktspirea 'Little Princess' är en långsamväxande buske med rundad form som blir 0,5-0,7 meter hög och får mängder av ljusrosa blommor i juni-juli.

En rabatt med  perenner, buskar och mindre träd. Till höger i bild skymtar en klottuja och bakom den grenarna från pärlrönn. Den runda tuvan i mitten är karpaterklocka som flankeras av trädgårdsiris i en matta av kryp-en.

Små stamträd ger höjd åt rabatten

Buskar på stam är ännu ett alternativ som skapar dynamik och ger höjd i en perennrabatt. Några fina sorter som passar i mindre rabatter är:

 • svartplommon (Prunus x cistena) som har mörka blad och får vitrosa blommor i maj. En buske som ger fin kontrast åt en mindre plantering.
 • dvärgsyren 'Palibin' är en småbladig, liten syren som på stam bildar en rund krona. Knopparna är mörkt lila och blommorna ljuslila med stark doft.
 • alpvide (Salix helvetica) blir ett vacker litet silverfärgat träd, nästan som ett silverpäron i miniatyr. På våren får den vita videkissar som sedan blir guldgula.
 • fjäderkaragan (Caragana 'Lorbergii') ger ett gracilt intryck med sina hängande grentoppar och skira fjäderlika blad. Den får gula blommor i maj månad.
 • körsbärsbenved (Euonymus planipes) är en upprättväxande buske med graciöst överhängande skott. Den får vackra höstfärger i rosa, rött och gult och stora starkt rosa frukter. 
Visst kan man ha en egen liten klostergård i en villaträdgård! Här med uppstammade små träd och perenner som ramas in av en välklippt buxbomshäck.

Mellanstora buskar på 1-3 meter

I större rabatter och planteringsytor kan det behövas högre buskar för att få till bra proportioner både på bredden och höjden. Här är några tips på lämpliga sorter:

 • bukettapel (Malus var. sargentii fk Eskilstuna E) blir 1,5-1,8 meter hög och blommar med vita äppelblommor. Den får orangeröda små frukter och vacker orangegul höstfärg.
 • vitbrokig kornell 'Ivory Halo' blir omkring 1-1,5 meter hög och har blad med vita inslag som ger ett ljust intryck i ett skuggigare läge och röda grenar som framträder fint på vintern.
 • videkornell 'Farba' får mörkröda grenar och friskt gröna blad. Blir 1-2 meter hög och får vita frukter som senare blir ljusblå.
 • havtorn 'Hikul' är en låg sort på 1-2 meter. Den är nästan tagglös och får endast få rotskott.  Den har vackert, silvrigt bladverk och kan formklippas till ett klot.
 • bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia) är en hög upprättväxande buske på 2,5-3 meter. Den får vita blommor, riklig fruktsättning och en lysande gul höstfärg.
 • stjärnmagnolia 'Royal Star' blir omkring 1-2 meter hög och får mängder av vackra vita blommor på bar kvist, alltså innan bladen slagit ut.
Stjärnmagnolian riktigt svämmar över av vita vackra blommor på våren.

Välj den rätta busken till just din rabatt

Om du hittar någon buske som du fastnar för, se till att kolla så den trivs i den jord och det läge där den ska planteras. För att få välmående plantor som trivs och växer som de ska är det viktigt att välja rätt växt på rätt plats. 

Få hjälp att planera din rabatt

Behöver du hjälp med att planera en perennrabatt? Med eller utan inslag av miniträd eller buskar? Klicka på länken för att läsa mer om hur jag kan hjälpa dig med din rabatt genom Design på Distans

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln