Färgsprakande favorit i höstträdgården

Det finns en buske som är min absoluta favorit på hösten. Den har en underbart stark höstfärg och lyser upp vår omgivning under den gråkalla hösten, just när vi behöver en extra färgklick som allra mest. Busken är benved (Euonymus) och den finns i flera olika varianter.

Den största tillgången är alltså buskarnas enastående och lysande höstfärger. Bladen bryter stiligt av mot de egendomligt formade frukterna som ser ut som små kinesiska lyktor. En av sorterna, vingbenved, har en tydlig korklist som ser ut som en platt vinge. Det ger busken en speciell karaktär vilket gör att den pryder sin plats även när den tappat bladen inför vintern.

Olika sorters benved

Benvedsbuskarna är både tåliga och lättskötta. De trivs bäst i sol eller halvskugga och trivs bäst i normal-fuktighetshållande näringsrik jord. De vanligaste sorterna är körsbärsbenved, vingbenved och europeisk benved. Det finns också klätterbenved som är en vintergrön marktäckande eller klättrande buske.

Euonymus alatus, vingbenved
Höjd: 1-2 meter
Bredd: 1,5-2,5 meter
Härdighet: zon 5
Läge: Näringsrik mullrik jord. Sol-halvskugga.

Den vingade benveden är en långsamväxande buske med jämn form med horisontella grenar och vackra korklister. På hösten blir bladen intensivt karminröda. Placera den gärna så soligt som möjligt eftersom den då får starkare höstfärg. Det finns också en variant som inte blir lika stor: Euonymus alatus 'Compactus'. Den har samma egenskaper men blir ca 1 meter hög och 1-2 meter bred. Den är dock inte lika härdig men bör fungera upp till zon 4. Sorten 'Compactus' har heller inte så tydliga korklister som hos den vanliga vingbenveden, men kan ändå vara ett bra val för en mindre trädgård.

Med tiden blir vingbenveden en stor buske som är bredare än den är hög. 

Vingbenved i flammande höstdräkt

De tydliga korklisterna hos vingbenved

Euonymus europeaus, benved
Höjd: 3-4 meter
Bredd:  2-4 meter
Härdighet: zon 5
Läge: Näringsrik mullrik jord. Sol-halvskugga.

Benved blir en hög och bred buske med gulröd höstfärg. Fin i naturlika planteringar och i buskage där man vill ha en låg skötselnivå.

Benved gör inte så mycket väsen av sig på sommaren, men på hösten får den gulröd höstfärg och vackra frukter. 

Euonymus planipes, körsbärsbenved
Höjd: 2-3 meter
Bredd:  1,5-2,5 meter
Härdighet: zon 5
Läge: Näringsrik, fuktig och mullrik jord i skyddat läge. Sol-halvskugga. 

Körsbärsbenved är en vasformad, graciös buske med överhängande skott. Den får cericeröda frukter med orangefärgade frön. Höstfärgen är blandade i rosa, rött och gult. Med den här sirliga busken i trädgården blir hösten en riktig höjdpunkt att se fram emot.

Körsbärsbenved med rosa, röda och gula toner tidigt på hösten.

Körsbärsbenvedens frukter är orange-röda...

Sen höst har färgerna hos körsbärsbenveden blivit mustigare.

...till skillnad från de orange-rosa frukterna hos benved.

Har du någon favoritväxt så här på hösten? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Mer att läsa:
Belysning i trädgården
Ingredienser till höstens trädgård
Planering är nyckeln till en höstfin trädgård

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv