Logotype_shape IT green

Ny rabatt? Äntligen som du tänkt dig!

Vill du anlägga en ny rabatt men tycker det är svårt att välja växter?  Eller har du en rabatt som inte blev som du hade tänkt dig? Har du svårt att hitta växter som passar ihop och tillsammans bildar en vacker rabatt?

Planering av rabatt på distans

Nu kan du ta hjälp med att planera en vackert blommande rabatt. Med den nya tjänsten Design på Distans går det enkelt och smidigt att beställa en ritning med växter som trivs och frodas i just din rabatt.  Du kan alltså anlita mig utan att boka ett möte i trädgården.  Istället hjälper jag dig på distans då tjänsten är baserad på utbyte via e-post.

Jenny Rydebrink, grundare av trädgårdsappen Gardenize (där man också kan hitta mina blogginlägg) har använt sig av tjänsten. Läs mer om vad hon tyckte om Design på Distans och hur det gick till att anlita mig längre ner på sidan.

Att välja växter som trivs och passar ihop

När jag väljer växter utgår jag självklart från dina önskemål om till exempel stil och färgval. Urvalet baseras också på min kunskap om växter.  Alla viktiga egenskaper tas med; exempelvis var växten trivs, var den ska sitta, hur den kan kombineras med andra växter, när den blommar och hur hög den blir. 

Varför ska man ta hjälp med att välja växter?

Design på Distans passar dig som har en rabatt som växterna inte verkar trivas i. Eller så vill du göra en helt ny rabatt i din trädgård men behöver hjälp att välja rätt växter.

Du kanske länge har försökt få till en prunkade rabatt utan att få det att bli som du tänkt dig. Eller så kanske du varken har tiden eller kunskapen att välja rätt växter eller vet hur de kan kombineras. I så fall tror jag att du skulle ha nytta av att få hjälp med planeringen för att på ett smidigt sätt få en snygg rabatt.

Du slipper det tidskrävande jobbet med att leta fakta, planera rabatten och köpa nya växter när de du har inte växer som de ska. Istället gör jag planeringsjobbet åt dig och du får en ritning och en växtlista som underlättar vid både inköp och plantering. 

Jennys rabatt vid havet

Jenny Rydebrink som har grundat trädgårdsappen Gardenize är en av de som jag har ritat en rabatt åt genom tjänsten Design på Distans. Jenny och hennes man hade byggt upp en fin rabatt med kanter av natursten som smälte in väldigt bra in i omgivningen.  De kände dock att de behövde hjälp med att välja buskar och perenner och få en bra komposition bland växterna.

Rabatten var omkring 20 kvadrat och det fanns en del olika förutsättningar att ta hänsyn till, bland annat rabattens utsatta läge. Här nedan beskriver Jenny själv hur det gick till när jag planerade och valde perenner och buskar till hennes rabatt och vad hon tycker om tjänsten.

Jenny Rydebrink: Att anlägga och planera en rabatt
I våras så anlade jag en helt ny rabatt vid vårt hus i Bohuslän, en plats med många speciella förutsättningar att ta hänsyn till:

  • Den ligger på toppen av en höjd, som tidigare varit ett stenbrott och som därmed är extremt väldränerad.
  • Bevattningsförbud i juli är standard
  • Salta vindar sveper in från sydväst och tär på känsliga växter.
  • Vi vill ha insynsskydd från vägen och samtidigt behålla havsutsikten åt samma håll.
  • Min man vill ha prydnadsbuskar och jag vill ha sommarblommande perenner.
  • Och så ska det vara lättskött såklart.

Som ni förstår är detta ingen lätt ekvation, så vi bestämde oss därför att ta hjälp för att få till en genomtänkt plantering som funkar över lång tid.

Via Gardenize hade jag kommit i kontakt med en av våra trogna användare - Ann på shape IT green,  som jobbar just med trädgårdsdesign. Hon skulle just lansera ett nytt koncept som hon undrade om vi ville testa - Design på Distans, kanon tyckte jag!

Sagt och gjort. Jag skickade en enkel skiss över rabatten och skrev ner våra önskemål och förutsättningar till Ann som efter ett par veckor återkom med skiss, växtlista och planteringsinstruktioner. Snyggt och enkelt att följa. Jag fick även en beskrivning över hur hennes tankarna var, tex att placera växter omlott för att lösa insyns/utsikts-problematiken, samt vikten av att plantera rätt namnsorter, som var utvalda för att klara vårt väder och vind. 

Sen skickade jag en beställning till vår lokala trädgårdshandlare som tog hem växterna lagom tills det var dags att plantera. Nedan ser ni ett par bilder, före och efter, samt lite av materialet som vi fick som underlag.

Rabatten innan den nya planteringen

Här är planteringen påbörjad. Fler växter kommer att sättas framöver.

Förslaget från Ann med illustrationsplan och växtbilder. 

Jag måste säga att jag tycker att när man anlägger en ny rabatt som skall finnas i många år så är det helt klart värt pengarna att ta hjälp med planeringen. Annars, faller jag lätt för frestelsen att välja de växter som ser fina ut i butiken just när jag är där, och så blir helheten ett sammelsurium, utan någon röd tråd. Kika gärna in på shape IT greens hemsida, för ytterligare tips och råd.

Är du nyfiken på hur det går för min rabatt? Kolla in mitt konto i Gardenize och leta upp växtplatsen "Hön Framsidan" så får du se mer.

Själv väntar jag med spänning på nästa sommar, för att se hur rabatten ter sig när växterna har fått etablera sig ordentligt!
Hälsningar
/Jenny

Vill du veta mer? Klicka på knappen för att få mer information om Design på Distans och hur du kan anlita mig för att rita och planera din rabatt.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln