Från trist gräsmatta till frodig Magnoliarabatt

Den här sommaren är det tre år sedan jag planerade och byggde upp den halvcirkelformade rabatten i min trädgård. Jag kallar den lite pretantiöst för "Magnoliarabatten" eftersom trädgårdens enda magnolia finns här.  Mitt emot magnoliarabatten, invid husväggen på gaveln  ligger "Skuggrabatten" som jag också anlade samma år.

Här fanns från början enbart en ensam men vacker rododendronbuske, gräsmatta och en gigantisk tujahäck som egentligen är alldeles för hög och bred för tomten. Tujorna planterades troligvis redan när huset byggdes, långt innan vi flyttade hit och har nog aldrig blivit toppad.

De är nu drygt fyra meter höga men vi valde ändå att spara dom eftersom de ger ett utmärkt insynsskydd mot grannens hus, även på andra våningen... Men vi klippte in tujorna en hel del i sidled för att få lite mer utrymme och därmed plats för mer växter =)

På den lilla infällda bilden kan man se hur platsen såg ut 2015, något år efter att vi hade flyttat in i huset. Den stora bilden visar de nya rabatterna i slutet av augusti 2018. Formen på gräsmattan är först vid och sedan avsmalnande, för att sedan öppnas upp igen och locka att gå vidare in i trädgården. Magnolian som rabatten i fråga är döpt efter är ännu ganska tanig, men sticker upp med ljust gröna blad som delvis skymmer växthuset.

I juni blommar den vita pionen, trädgårdsnävan 'Rozanne' och den vackert mörkbladiga alunroten 'Obsidian'. I bakgrunden de vita fingerborgsblommorna som precis börjat blomma.

En högsommarbild från början av juli då de magnifika vita fingerborgsblommorna var i sitt esse.

Magnolia 'Merrill' blommar vackert och skirt i vitt i maj månad. 

Här syns en del av skuggrabatten med en måbärsbuske som jag börjat formklippa till ett klot. Tvärs över till vänster syns lite av magnoliarabatten.

Några växter i skuggrabatten är en storbladig funkia, strutbräken, röd sockblomma till höger och myskmadra i framkant.

Skulle du vilja ha en lummig och mysig trädgård eller kanske en rabatt som blommar hela säsongen? Gå gärna in och läs mer om mina tjänster eller skicka ett mejl till ann@shapeitgreen.se om du vill veta mer eller har några frågor.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln