Läckö slott & Lilla slottsträdgården

I sommar gick några av semesterdagarna till Läckö slott och omgivningarna kring Kinnekulle. Här finns en fantastisk natur och mycket intressant att se. En del spännande trädgårdsbesök har det förstås blivit under de här dagarna. Det är alltid roligt med ny inspiration både från natur och trädgård.

Läckö slott ligger på en udde vid Vänerns strand en bit från Lidköping. Efter en biltur på en smal, slingrande landsväg dyker det vita slottet plötsligt upp på en höjd. Det ger verkligen ett magnifikt intryck, särskilt mot den blå himlen som välkomnade så ljuvligt på ankomstdagen.

Självklart ville jag passa på att kika på slottet, men framförallt ville jag se den berömda slottsträdgården som Simon Irvine och hans medarbetare noggrant och skickligt tar hand om. 

Lilla slottsträdgården som den kallas är en trädgård som förstås främst är är till nytta, men som dessutom är välplanerad och oerhört vacker. Här finns främst grönsaker, kryddörter och läkeväxter, men också en hel del prydnadsväxter. På bilden ovan dominerar de gulblommande kungsljusen.

Trädgården är helt fantastisk och har en alldeles egen och speciell atmosfär där den ligger inramad av slottets väggar åt det ena hållet och Vänern åt det andra. 

Väldigt mysigt att strosa runt i den fantastiska trädgården =) 

Läkeväxten Mariatistel har så underbart brokiga blad. Så snygg!

Vitblommande sort av bolltistel som humlorna verkade väldigt förtjusta i.

Allt behöver inte vara raka rader, inte ens i en köksträdgård. Böljande linjer mjukar upp intrycket samtidigt som det fortfarande blir lätt att rensa och luckra mellan raderna.

Mitt i trädgården ligger en härligt sval och skön pergolagång som ger struktur och höjd åt trädgården. Utanför trästommen har avenboksplantor fått växa upp till täta grönskande väggar. Perfekt med en bänk i slutet av gången där man kan sitta ner en stund och bara koppla av. I en privat trädgård skulle man enkelt kunna ta efter den här idén och bygga upp en eller ett par sektioner av pergolagången.

Plötsligt blev det fart och fläkt i trädgården när en visningsgrupp med barn och vuxna med dåtida klädsel kom in i trädgården och lekte tafatt i pergolagången. Jag hann få ett kort på ett par av deltagarna när de högljutt och skrattande sprang förbi i full fart.

Ekologiska grönsaker och kryddörter skördas varje dag för att därefter tillagas och serveras via köket till restaurang Hvita Hjorten. På bilden ovan har personalen som rensar ogräs och kålfjärilslarver hattar med stora brätten för att skydda mot det starka solljuset. Hattarna passar verkligen in i den här miljön också och för tankarna bakåt i tiden.

En stund i solen på en härlig brygga med underbart vacker utsikt över slott och vatten blev en bra avslutning på dagen. Till kvällen hade vi bokat bord på Hvita Hjorten och maten, både grönsakerna från slottsträdgården och gösen som fiskats i Vänern samma dag, smakade fantastiskt. Här kan man verkligen prata om närproducerat!

Till sist en kvällsbild över den spegelblanka Vänern där den rosaskimrande horisonten upplösts till osynlighet då himmel och vatten smält samman. Ljuvligt!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln