Helhetskänsla vid trädgårdsdammen

Den här bilden är tagen hos mina kunder inför ett projekt att förnya platsen. Vilken härlig vy de har från verandan ut över trädgården. En stor, härlig damm med vattenväxter och guldfisk. Ljuvligt!

Tomtägarna tog kontakt med mig för att de ville ha hjälp med att försköna området kring dammen och skapa en plats med helhetskänsla. En viktig del var att skapa skugga under en del av dagen för att minska de alger som bildas i dammen. De ville plantera fler träd, buskar och perenner och låta en syrenhäck växa upp och dölja förvaringsplatsen för virke, jordbruksmaskiner mm (skymtar till höger i bilden nedan). 

En del träd som ska ge skugga är redan planterade, men fler ska sättas i jorden och vissa behöver flyttas till en bättre plats. Eftersom det kommer att dröja innan träden ger skugga åt delar av dammen, så kommer några långsmala armeringsnät med klängande klematis att placeras i en halv båge kring flaggstången. Där bildas i dagsläget de mesta algerna och det är därför viktigt att snabbt skapa solskydd.

Inte så tokigt att sitta här och filosofera en stund, eller hur?!!

Stenar, guldfisk och vattenväxter. Arbetet med dammen är inte helt klart och dammduken kommer att döljas bättre framöver.

En enkel illustrationsplan över området som ska förnyas. Jag ville skapa en mysig och ombonad plats som ramar in och också döljer förvaringsplatsen. Syrenhäcken är mjukt formad för att uppnå det och den rundade formen fortsätter som en klippt gräns mellan gräsmatta och ängen till vänster i bilden. 

Samtidigt som häcken ger en visuell avskärmning så behålls den fina vyn över ängen på andra sidan dammen sett från verandan. Sittbänken ramas in av buskar och perenner som ger "skydd i ryggen" och därmed gör att sittplatsen känns mysigare.

Fler träd och andra växter har också lagts till, bland annat tre stycken näverhägg som får vackra blommor på våren, har en blank honungsgul bark på stammen och som växer relativt snabbt.

Detaljerad planteringsplan för dammen med träd, buskar och perenner som valts utifrån färg, form, höjd och läge. Flera av växterna, exempelvis den silverfärgade låga busken ullvide, den mörklila stäppsalvian 'Caradonna' och prydnadsgräset diamantrör, återkommer i de olika rabatterna för att skapa sammanhang och helhetskänsla. De vita ytorna består av befintliga planteringar eller grus och sten.

Ett mycket roligt och givande projekt med trevliga kunder. Som alltid  =)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln