Logotype_shape IT green

Vintergrönt - inte bara barrväxter

Vintergröna växter gör stor skillnad för en annars kal och avskalad trädgård under vintermånaderna. Ofta tänker vi på barrväxter när ordet vintergrönt nämns och de är förstås värdefulla växter, men det finns också perenner och prydnadsgräs som är vintergröna. Under snöfattiga vintrar blir det mesta grått och lite småtrist utomhus och då ger perennernas grönska på marken ett väldigt fint lyft.

I min trädgård har det redan både kommit och smält bort snö i ett par omgångar den här vintern. Just nu är det barmark, om än med några frostiga snökorn i ett tunt lager på blad och mark. Några växter utmärker sig genom att se väldigt gröna och fina ut och de tänkte jag visa med några bilder i det här inlägget.

Här är det några skira stjärnformade små blad av myskmadra (Galium odoratum) tillsammans med de lite större bladen med färre flikar som tillhör surjordsväxten hönsbär (Cornus suecica)

I förgrunden dominerar prydnadsgräset japansk starr (Carex morrowii 'Variegata'). Till vänster frodas bladen av den tvååriga läkeväxten fingerborgsblomma (Digitalis purpurea). Jag räknar med att få en riktigt vacker blomning på den vita sorten som jag har satt ett gäng av i den här rabatten. I bakkant syns en brokbladig klätterbenved (Euonymus fortunei 'Blondy') som lyser upp fint i skuggan av den stora tujahäcken.

Julrosor är riktiga juveler i trädgården och lyser upp med sina blommor tidigt, tidigt på säsongen. Men även när de inte blommar är de vackra - och bladen är vintergröna.

En liten barrväxt vill jag allt ha med här bland alla perenner. Det här är en liten söt dvärggran (Picea abies 'Little Gem') som har blivit en riktig favorit här hos mig. Den står egentligen lite för blött om vintern men ser ut att frodas ändå.

Rhododendron platsar förstås också bland vintergröna växter. Den har hållit sig riktigt fin på vintern, även om bladen hänger nedåt och ibland rullar ihop sig på längden för att minska avdunstningen.

Den här alunroten är inte direkt grön, men väl brunröd med lila skiftningar på bladens undersidor. Heuchera 'Obsidian' som syns på bilden är den vackraste  rödbladiga alunroten enligt mig, med sina blanka, släta blad och djupa nyanser. 

Så...vad tycker du? Visst är det mycket värt att plantera (fler) vintergröna växter i trädgården? 

Etiketter: vintergrönt perenner

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln