Recept på vårblommande löklasagne

I slutet av oktober, en solig och vacker höstdag, förberedde jag för vad jag hoppas blir en explosion av vårblommor. Jag planterade en löklasagne. Ja, så kallas det när vårlökar planteras lager på lager som i en lasagne, i en kruka. De större lökarna, ofta tulpaner eller narcisser, sätts på större djup än de mindre som kan vara krokus, snödroppar eller pärlhyacinter.

De olika sorterna väljs efter de färger och former man vill ha, men också efter hur höga de blir. Men framför allt tittar man på blomningstiden. Antingen vill du få så långt utdragen blomning som möjligt och då väljer man ut sorter som blommar vid olika tidpunkt, men med viss överlappning. Eller så vill du hellre ha en kort men intensiv blomning och då väljer du sorter som blommar samtidigt.

Löklasagne på mitt sätt

För att få en romantisk touch planterade jag i en gammal pilkorg istället för en kruka. Jag köpte mina lökar på Klostra och valde lökar för att få en lång utdragen blomning med en tidig start, även om jag också har valt två tulpansorter som blommar samtidigt för att skapa variation. Det ena behöver ju inte utesluta det andra.

I min version har jag också ett par extra kort i rockärmen. Jag satte ner murgröna på ena sidan och planterade också mängder av småplantor från myskmadra som jag tog från en rabatt i trädgården. Tanken är att de ska bidra med grönska och blomning både innan och under vårlökarnas blomning. Dessutom vill jag att de fyller ut eventuella tomrum som bildas mellan lökarna.

Så här planterar du en löklasagne

Krukan, korgen eller vad du nu använder får inte vara tät. Det måste finnas möjlighet för vatten att rinna bort för att inte riskera att lökarna ruttnar bort, så se till att det finns hål i botten. Här fodrade jag korgen med plast från en gammal jordsäck för att skydda korgen och hålla jorden på plats. Sen gjorde jag hål i botten av plastsäcken.

I botten kan du också lägga ett lager lecakulor för att förbättra dräneringen. Lägg sen ungefär 10 centimeter planteringsjord, gärna blandat med grov sand, ovanpå lecakulorna. I jorden trycks sedan de största lökarna, i mitt fall tulpanlökarna, ner någon centimeter i jordytan.

Tulpanlökar av två olika sorter, nedtryckta en bit i jorden innan mer jord fylls på

Sen läggs ett nytt lager jord ovanpå tulpanlökarna och så fortsätter man lägga ut de näst största lökarna. Fortsätt så tills du har 3-5 lager av jord med olika löksorter mellan och fyll på med ett sista lager jord. 

Val av sorter till en löklasagne

Så, vilka vårlökar har jag då valt? Jag ville bygga vidare på den romantiska känslan som jag tycker att pilkorgen ger. Därför valde jag en färgskala med vitt, lila och blått. Men allra först, redan i mars, kommer en färgboost med en helt underbart vacker orange krokus. Som sällskap innan övriga växter kommer upp har den murgrönan med sina vackra gröna blad.

Efter den inledningen börjar myskmadran grönska samtidigt som de blå balkansipporna börjar blomma. I takt med att de blå blommorna börjar vissna börjar myskmadran blomma. Samtidigt kommer den tidiga fyllda vita tulpanen ’Exotic Emperor’ med raffinerade gröna strimmor och den mer strikt formade, lila triumphtulpanen ’Negrita’ att slå ut ovanför myskmadrans vita stjärnblommor. Så är tanken. Till våren får vi se om det går enligt planen.

Här är en lista på de olika sorterna jag satte i min korg:

 • Anemone blanda ’Blue Shades’, balkansippa
 • Crocus chrysanthus ’Orange Monarch,
 • Tulipa ’Exotic Emperor’, tidig fylld tulpan
 • Tulipa ’Negrita’, Triumphtulpan
...samt murgröna och myskmadra 
Krokus, balkansippa och två sorters tulpaner

Krokus, balkansippa och två sorters tulpaner. Bilder från www.klostra.se

Vilka vårlökar passar i dina rabatter?

Efter blomningen får korgen stå i ett undangömt hörn till hösten. Då är det dags att sätta ner dem i trädgårdens rabatter. Ett tips när du ska välja dina egna favoriter till en löklasagne är därför att tänka efter vilka sorter som passar in i dina rabatter. När det gäller tulpaner är det också en bra idé att välja sorter som inte bara blommar en säsong utan som återkommer år för år.

Här är korgen nyplanterad med olika lager av lökar, en murgröna i hörnet och rotskott av myskmadra. Nyvattnad och klar får korgen stå framme tills det börjar bli kallt ute, då åker den in i garaget i väntan på våren.

Kommentera gärna:

 • Siv Karlsson • 26 december 2018 17:44:37
  Fantastiska tips på vackra lökar ihop! Sker förvaringen i kallgarage?
 • Tack Siv, kul att tipsen föll dig i smaken! Lökarna tål ganska mycket kyla så ett kallgarage borde fungera, åtminstone så länge temperaturen inte faller till lägre än 20 minusgrader. I mitt garage ligger temperaturen på omkring 5 plusgrader, varmare än så bör man nog försöka undvika. Jorden bör bara vara lätt fuktig, hellre för torr än för blöt.

  28 december 2018 20:38:52

 • Stephanie • 14 januari 2018 21:54:30
  Oh vad underbart! Gillar extramycket idén om att ha murgröna och myskmadra med, tack för tips! Nu längtar jag till mina löklasagner visar sig :)
 • Vad roligt att du gillar min variant av löklasagne Stephanie. Skicka gärna en bild sen när din lasagne är på gång till våren. Vore jättekul att se!

  16 januari 2018 16:34:40

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln