Smällspirean med extra allt. Från guld och brons till mörkt vinröd på en säsong

Smällspirea, Physocarpus opulifolius, är en mångsidig och användbar buske som dessutom är tålig och lättskött. Det finns flera olika namnsorter med olika storlek på buskarna och med olika bladfärger. De mest kända sorterna är 'Diabolo' och Little Devil', men här tänkte jag ta upp en relativt ny sort som jag gärna vill dela med mig av.

Smällspirean 'Amber Jubilee' har snabbt blivit en av mina favoritbuskar. Tidigt på våren slår den ut med guldgula till bronsfärgade blad som under försommaren övergår till orange-rött med inslag av gulgrönt. På högsommaren blir den mer enhetligt färgad i orange-vinrött och framåt höstkanten får den en ovanlig ton av vinröd med violett anstrykning.

Bladutspring i guldgult och brons

'Amber Jubilee' visar verkligen upp en mångskiftande färgpalett under säsongen och är väl värd att lyftas fram och planteras i flera av våra trädgårdar. Den är jättefin som en accent bland grönbladiga buskar, tidiga lökväxter eller perenner. Eller varför inte plantera den som en färgsprakande och annorlunda häck?!!

Försommarens bronstoner med inslag av rött och gulgrönt

Högsommar. Smällspirean bryter av fint mot omgivande grönbladiga växter

Smällspirean riktigt glöder i höstens kvardröjande solljus

Etiketter: buskar växtförslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln