Välj rätt tulpaner till rabatten

Det finns många olika delar att ta hänsyn till för att få den härliga tulpanrabatt du drömmer om. Genom att planera och välja rätt sorter innan du väljer och köper höstens tulpanlökar blir det mycket lättare att få den ljuvliga vårblomning du ser framför dig att bli verklighet. Här följer några viktiga delar att tänka på:

Tulipa tarda, flocktulpan
Tulipa tarda, flocktulpan
  • Välj tulpansort efter vilken färg, form och höjd du önskar på blommorna. Tulpaner kan gärna planteras tillsammans med perenner som döljer tulpanernas blad när de gulnar och vissnar. Tänk då på att höjden bör räcka till för att komma upp en bit ovanför bladen på perennerna i deras sällskap. Höstanemon och funkia kommer upp sent och där kan det fungera även med de allra lägsta sorterna av vildtulpaner som kan vara så låga som 10-20 centimeter. De flesta tulpaner i våra trädgårdar är mycket högre än så och då fungerar det utmärkt även med perenner som grönskar tidigare.
  • Välj blomningstid så att blomningen kommer när du tänkt dig. Väljer du flera sorter som ska passa ihop gäller det att de blommar samtidigt. Ett annat sätt är att välja sorter som avlöser varandra så att en mer senblommande sort börjar blomma när den föregående har gjort sitt.
  • Välj tulpaner bland de sorter som är långlivade och fleråriga. När du nu planerar och går in för att välja sorter som ger det intryck du vill uppnå så vore det ju tråkigt om det bara blir en vår du får njuta av skapelsen. Du kan förstås strunta i det och istället se tulpanerna som ettåriga växter, men jag hör till dom som gärna vill att de kommer tillbaka. Många tulpaner i grupperna Fosteriana, Greigii och Kaufmanniana återkommer år efter år och samma sak gäller för vilda arter, botaniska tulpaner och Darwinhybrider.

    En riktig guldgruva när det kommer till att välja tulpaner är Klostra.se. Här finns både bilder och bra information om mängder av fleråriga tulpansorter.

    Här kan du läsa om hur du på enklast möjliga sätt kan få en lättskött, vacker och återkommande tulpanrabatt.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln