Fjärilsbuske + löjtnantshjärta = den perfekta kombon?

Buddleja, även kallad fjärilsbuske, är en fantastisk fjärilsväxt. De vackra, långa blomkolvarna har mängder av små blommor som lockar till sig fjärilar, humlor och andra insekter och den är väl värd att plantera i trädgården.

Buddleja eller fjärilsbuske. Här sorten 'Buzz Pink Purple'.
Buddleja eller fjärilsbuske. Här sorten 'Buzz Pink Purple'.

Fjärilsbusken under och efter vintern

I mina trakter, zon 4 i Uppland, kan man behöva ta till en del knep för att den ska klara vintrarna så bra som möjligt. Jag har tidigare skrivit om vad du kan göra för att öka chanserna för fjärilsbusken att överleva vintern så läs gärna det inlägget om du vill veta mer.

Har busken överlevt vintern?

På våren får jag ofta för mig att busken dött under vintern, trots att jag vet att den brukar vara sen. Men så låter jag den bara vara och till slut kommer det några små gröna blad och jag kan andas ut - än en gång - och skära bort de torra grentopparna som är kvar ovanför de spirande bladen.

Appen Gardenize ger stenkoll på växterna

I år kom det gröna i slutet av maj, vilket jag numera har stenkoll på tack vare den snudd på oumbärliga appen Gardenize. Där kan jag lägga in trädgårdens alla växter och hålla koll på bladutspring, blomningstider och mycket annat som är värt att dokumentera. Det ska bli intressant att i appen kunna följa från år till år när fjärilsbuskens blad spricker ut.

Sen bladsprickning - ingen skönhet i rabatten

Så, att vänta till slutet av maj innan fjärilsbusken får några livstecken är väl okej. Den som väntar på något gott... Men det är inte lika roligt att busken fram till början-mitten av juni ser ut att vara mer död än levande. Bara ett gäng torra pinnar som gör rabatten mindre vacker att se på. Så vad göra? 

Löjtnantshjärta
Löjtnantshjärta

Är löjtnantshjärta lösningen på problemet?

Jag har gått och klurat på hur jag ska lösa det här och nu har jag kommit fram till en plan. Nu i höst kommer jag att plantera löjtnantshjärta intill fjärilsbusken. Hos mig blir fjärilsbusken inte två-tre meter hög utan snarare omkring en meter. Det är ungefär samma höjd som löjtnantshjärta kommer upp i.

Växter som löser av varandra

Så planen är alltså att löjtnantshjärtat, som grönskar tidigt på våren och blommar i maj-juni, ska få inleda säsongen och (delvis) dölja de trista kala grenarna hos fjärilsbusken. Sedan när löjtnantshjärtat blommat över och bladen börjar gulna kommer fjärilsbusken att ta över i all sin prakt.

Vill ha utrymme kring fötterna

Så ser det ut i alla fall ut i min vision, sedan får vi se om det fungerar. Det finns ett litet frågetecken för den här planen och det är att löjtnantshjärta inte brukar trivas så bra om det blir för trångt i rabatten. Den kan till och med tyna bort helt om det får alltför stor konkurrens från andra växters rotsystem som snor åt sig vatten och näring.

Experiment i den egna trädgården

Det blir hur som helst ett spännande experiment och skulle det inte gå så bra kan jag alltid klura vidare och se om någon annan växt fungerar bättre. Det är det som är så roligt med den egna trädgården - att det går att testa olika idéer för att sedan kunna planera in samma sak i mina kunders trädgårdar. Under förutsättning att experimentet faller väl ut så klart.

Har du något roligt eller intressant experiment på gång i din trädgård? Dela gärna med dig i kommentarerna. Jag är så nyfiken :-)

Kommentarer:

 • Elisabeth HolmgrenWurtzel • 13 juni 2021 15:53:55
  Ska också prova att sätta löjnatshjärta vid fjärilsbusken. Brukar så honungsblomster där sygg färgkombo
 • Hej Elisabeth, kul att du också vill testa med löjtnantshjärta. Honungsblomster vid fjärilsbusken låter också som en vacker och bra kombination!

  14 juni 2021 17:15:37

 • Louize • 30 april 2021 20:14:03
  Ramlade över denna sida... nyfiken på att höra hur det gick med denna kombo? :)
 • Hej Louize, vad roligt att du är nyfiken på hur det gått :)

  Eftersom löjtnantshjärtat inte vill ha konkurrens om rotsystemet så satte jag den nog lite för långt ifrån för att få den döljande effekten jag var ute efter, speciellt eftersom löjtnatshjärtat sitter bredvid och inte framför fjärilsbusken. Men å andra sidan så verkar löjtnantshjärtat må och växa bra och vem vet om den hade gjort det om jag planterat den lite närmare.

  En viss effekt blev det i alla fall och ögat dras mer till det blommande löjtnantshjärtat än till de torra grenarna på fjärilsbusken :)

  4 maj 2021 14:30:22

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg