Lista med höstens perenner + smygtitt på promenaden

Igår när jag var ute på promenad så gick jag genom ett villaområde när jag plötsligt fastnade med blicken på en trädgård som skilde sig lite från mängden. Här fanns den vanliga gräsmattan, äppelträdet och häcken kring tomten, men det var inte allt. Här syntes det att någon tänkt till om växtval och innehåll och dessutom lagt en hel del tid på trädgården.

Det fanns inga strikta raka linjer, det var ogräs här och där och så klart fanns möjlighet till förbättringar - sådär som det alltid gör i en gammal uppväxt trädgård. Det som fångade ögat var snarare de knotiga träden, genomtänkta växtval och framförallt en stor dos charm. Egentligen inget märkvärdigt men en trädgård att njuta i och av. Men ändå, vilken skillnad mot vissa av de andra tomterna jag passerade. Det gör så oerhört mycket med några rabatter, träd och buskar för att få en mysig och ombonad känsla.

Jag kan inte låta bli att (något sorgset) nämna de gånger jag sett en gammal fin trädgård som tagits över av nya krafter som plötsligt får för sig att alla (!) gamla knotiga och själfulla träd tas ner. Antagligen till förmån för en soligare trädgård. Men vad är skönare än att sitta i svalkan under ett knotigt gammalt äppelträd en solig het dag i mitten av juli? Och tänk så mycket av platsens charm som går förlorad med träden. Sorgligt var ordet.

Smygtitt & inspirationsbilder

I vilket fall, jag tar några inspirationsbilder lite snabbt så där i förbifarten (det känns alltid lite kymigt att rikta kameran mot någon annans trädgård, som att smygtitta i garderoben på en husvisning ungefär, men vad gör man inte när det dyker upp något inspirerade..?) och börjar sedan gå vidare.

Då får jag se en dam med en hund komma gående bara en bit bort. Precis när vi möts och hälsar, så där som man gör när man möter någon på en annars tom gata, säger damen; - Jag såg att du tog kort, vad var det du fotade? Jag hade ju nästan förväntat mig en skopa ovett, men damen såg så vänlig ut och log intresserat så jag sa att det var en så fin trädgård och att jag tog några bilder för att ha i minnet.

"Du kanske kan hjälpa mig"?

Damen såg väldigt nöjd ut och berättade, med inte så lite stolthet i rösten, att det var hennes trädgård. Jag berömde den igen och vi pratade om växter och om omgivningarna en stund. Jag frågade också om jag fick använda bilderna på min blogg och berättade att jag jobbar med trädgårdsdesign, vilket tydligen gjorde damen ännu mer stolt och visst fick jag använda bilderna.

- Förresten, sade damen sedan, du kanske kan hjälpa mig? Har du tips på några fina perenner som blommar sent på sommaren och under hösten, det är så svårt att veta vilka växter jag ska köpa för att förlänga blomningen in på hösten.

I trädgården fanns redan mängder av en vacker höstflox i stark cerise färg som damen hade tagit med sig från sin förra trädgård och sedan delat tills de blev många, många plantor. För att komplettera dessa föreslog jag höstaster, skogsaster, rosenflockel, sköldpaddsört och höstsilverax. Den sista föll henne inte i smaken för hon gillade inte mörkbladiga växter men de övriga skulle hon fundera på.

Vi avslutade det trevliga samtalet och på vägen hem fortsatte mina tankar kring fler sensommar- och höstblommande perenner och jag kom på flera som skulle passa. Så kom tanken att jag skulle kunna göra en lista med sorter som blommar in i september-oktober. Dels för att underlätta för mig själv vid planering av rabatter men också för att dela listan här med dig som läser min blogg.

Hur en enkel kort lista blir ett helt projekt

Som vanligt när jag börjar med något så vill jag, på gott och ont, att det ska bli ordentligt och noggrant gjort. Även det här som började som en tanke om en kort lista med höstblommande perenner blev ett helt projekt där jag gick igenom växtkataloger och böcker för att få med de flesta relevanta växterna i min lista. Jag gillar att få ordning på saker och ting :-)

Det finns massor av växter att välja på och jag tänker att listan kan vara till hjälp för dig som vill få in mer sen blomning i rabatterna. Eller om du vill göra en riktigt härlig rabatt med fokus på sen blomning där det fullkomligt sprakar av höstfägring. 

Jag har sorterat perennerna på blomfärg, men självklart måste den växt du väljer även trivas på den växtplats där du planerar att sätta den. För att inte tala om att ta reda på dess egenskaper som höjd, växtsätt, bladform, eventuell spridningsförmåga och lämpliga växtgrannar. Något som är minst lika viktigt som blomfärgen.

Här följer ett smakprov på växtlistan med några utvalda perenner. Vill du få den kompletta listan, med totalt 110 (!) perenner som blommar på hösten, i en utskriftsvänlig pdf på tre sidor så finns den att ladda ner här på sidan. Listan är sorterad efter perennernas blomfärg för att det ska bli lätt att hitta det du söker.

Sort av röd solhatt, Echinacea purpurea.
Sort av röd solhatt, Echinacea purpurea.

Vita blommor:

Höstanemon, Anemone hybrida 'Honorine Jobert' (sept-okt)
Skogsaster, Aster divercatus (juli-okt)
Vit bolltistel, Echinops 'Artic Glow' (juli-sept)
Röd rudbeckia (vitblommande), Echinacea purpurea i sorter (juli-sept)
Myskmalva, Malva moschata 'Alba' (juni-sept)
Kantnepeta, Nepeta faassenii 'Snowflake' (maj/juni-sept)
Höstflox, Plox paniculata i sorter (juli/aug-sept)
Violkungsljus, Verbascum 'Flush of White' (maj-sept)
Strandveronika, Veronica longifolia  i sorter (juli-sept)

Sköldpaddsört, Chelone obliqua.
Sköldpaddsört, Chelone obliqua.

Rosa blommor:

Höstsilverax, Actaea simplex 'Pink Spike' (sept-okt)
Silvrig höstanemon, Anemone tomentosa 'Robustissima' (aug-okt)
Sköldpaddsört, Chelone obliqua (aug-okt)
Rosenflockel , Eupatorium purpureum (aug-sept)
Jordnäva, Geranium cinereum 'Ballerina' (juni-sept)
Kärleksört, Hylotelephium 'Jose Aubergine' (aug-okt)
Drakmynta, Physostegia virginiana 'Bouquet Rose' (aug-sept)
Stäppsalvia, Salvia nemorosa i sorter (juni-sept)
Kransveronica, Veronicastrum virginicum i sorter (juli-sept)

Tremastarblomma, Tradescantia andersoniana
Tremastarblomma, Tradescantia andersoniana

Blå & lila blommor

Oktoberstormhatt, Aconitum 'Wilsonii' (aug-okt)
Anisört, Agastache hybrida 'Blue Fortune' (juli-sept)
Brittsommaraster, Aster amellus i sorter (aug-sept/okt)
Stenkyndel, Calaminta nepeta (maj-okt)
Fransgentiana, Gentiana septemfida lagodechiana (aug-sept)
Trädgårdsnäva, Geranium 'Rozanne' (maj-sept)
Smalt fackelblomster, Lythrum virgatum 'Dropmore Purple' (aug-sept)
Kranssalvia, Salvia verticillata 'Purple Rain' (juni-sept)
Tremastarblomma, Tradescantia andersoniana i sorter (juni-sept)

Jättevädd, Cephalaria gigantea.
Jättevädd, Cephalaria gigantea.

Gula & limefärgade blommor

Praktröllika, Achillea filipendulina (juli-sept)
Daggkåpa, Alchemilla mollis (juni-sept)
Jättevädd, Cephalaria gigantea (juli-sept)
Höstöga, Coreopsis verticillata (juli-sept)
Röd rudbeckia, Echinacea purpurea i sorter (juli-sept)
Septembersolros, Helianthus 'Lemon Queen' (aug-sept)
Vaxklocka, Kirengeshoma palmata (aug-sept)

Röd solhatt, Echinacea 'Hot Papaya'
Röd solhatt, Echinacea 'Hot Papaya'

Orange blommor:

Röd rudbeckia, Echinacea purpurea i sorter (juli-sept)
Solbrud, Helenium 'Moerheim Beaty' (juli-sept)
Klippstånds, Ligularia dentata ‘Britt-Marie Crawford’ (aug-sept)

Temynta, Monarda didyma.
Temynta, Monarda didyma.

Röda blommor:

Röllika, Achillea 'Cerise Queen' (juni-sept)
Solbrud, Helenium i sorter (juli-sept)
Blodpilört, Bistorta amplexicaulis 'Firetale' (juli-okt)
Höstöga, Coreopsis verticillata 'Lime Rock Ruby' (juli-sept)
Jordnäva, Geranium cinereum 'Purple Pillow' (juni-sept)
Liten kärleksört, Hylotelephium 'Bertram Andersen' (aug-sept)
Temynta, Monarda didyma 'Earl Grey' (juli-sept)

Övriga växter med höstfärger

Sedan finns det förstås också flera olika prydnadsgräs med vackra vippor och/eller höstfärger och även perenner som får en fin höstfärg. Lökväxter som tidlösa och höstblommande krokus får vi inte heller glömma bort. För att inte tala om alla vackert höstfärgade träd och buskar förstås. 

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till nyhetsbrevet och få växtlistan till din mail (uppdatera sidan om inte formuläret syns så bör det dyka upp). 

Kommentarer:

 • Anne-Lie D Parkegren • 30 maj 2021 23:48:39
  Hej!
  Precis vad jag letat efter, förslag på höst kommande perenner.
  Mvh Anne-Lie
 • Hej Anne-Lie! Härligt att höra, hoppas du hittar något som passar i listan /Ann

  31 maj 2021 10:07:21

 • maria • 19 november 2020 14:47:47
  Vad är det för kantväx på damens rabatt. Silverarv eller annat?

  Mvh

  maria
 • Hej Maria, den fina kantväxten är silverarv, precis som du anade.
  /Ann

  23 november 2020 11:29:34

 • Kerstin Sonesson • 20 augusti 2020 20:16:13
  Precis vad jag behöver för att förlänga blomningen i stora pionplanteringen
 • Hej Kerstin. Toppen, vad roligt! Så sant, pioner behöver absolut sällskap av sådant som blommar senare på säsongen. Hoppas du hittar något som passar i växtlistan.

  21 augusti 2020 09:59:26

 • Milka Nilsson • 14 augusti 2020 15:41:06
  Det är ju alldeles brilljan, en hel lista med senblommande perenner. Jag skulle väldigt gärna vilja beställa din växtlista.
  Mvh Milka
 • Hej Milka, vad härligt att du tycker det. För att beställa växtlistan fyller man i formuläret "Anmäl dig till nyhetsbrevet - få växtlista med höstens perenner" längre upp på sidan. Jag vet att flera undrat hur man beställer och har nu förtydligat det i texten. Men jag kan lägga till dig manuellt, fixar det :) Hoppas du får nytta av växtlistan.
  /Ann

  16 augusti 2020 10:27:22

 • Sofia • 15 april 2020 19:52:18
  Jättefin lista. Såg inte jätteverbena på den. Den blommar ju tills frosten tar den.
 • Hej Sofia, tack så mycket! Roligt att du gillar listan och toppen med tips på växter. Jätteverbena är väldigt fin och som du säger så blommar den länge på hösten. Eftersom den inte är perenn, i alla fall inte här, så får den ändå snällt hålla sig borta från listan. En sommarblomslista kanske vore en bra idé :)

  16 april 2020 16:37:06

 • Birgitta Rossing • 14 januari 2020 15:20:09
  Jag skulle gärna beställa växtlistan med se senblommande perenner.
  Ha De!
  Mvh: Birgitta
 • Hej Birgitta, kul att du vill beställa listan. Jag skickar den till dig.
  /Ann

  16 januari 2020 10:40:54

 • Barbro Gejdebäck • 27 oktober 2019 08:47:23
  Härlig lista, som ger en massa inspiration.
  Vill gärna ha den som pdf tack. / Barbro
 • Hej Barbro, vad roligt att du gillar växtlistan. Jag hade tyvärr missat din förfrågan och såg den först nu. Skickar listan till dig :)
  /Ann

  16 januari 2020 10:39:12

 • Mikaela Asp Johannesson • 16 juni 2019 20:03:27
  Hej!
  Jag skulle gärna vilja beställa växtlistan med senblommande perenner.
  Ha det gott!
  Mvh Mikaela
 • Hej Mikaela, roligt att du vill beställa växtlistan. Jag lägger till dig manuellt ifall det är så att det av någon anledning inte gick att fylla i formuläret som ska synas ovan. Jag får kolla det tekniska och se om det är något som strular.
  Detsamma till dig /Ann

  18 juni 2019 09:37:04

 • Barbro Eriksson • 8 februari 2019 22:34:29
  Tack för många bra växtförslag. Jag bor i växtzon 5 och försöker få till mer höstblommande växter men vädret ställer ofta till problem eftersom många blommor ofta förstörs av regnet på hösten. De senaste 2 åren har någon insekt knaprat på den kinesiska kärleksörtens blomknoppar så den ser frostskadad ut.
 • Hej Barbro! Höstregn kan verkligen förstöra en hel del blommor som annars skulle stå sig mycket längre. Tråkigt att den annars så tåliga kärleksörten har fått något slags insektsangrepp. Hoppas du kan hitta några andra växter i bland förslagen i listan som fungerar bättre på hösten.
  /Ann

  9 februari 2019 09:54:45

 • Kerstin • 16 augusti 2017 22:34:55
  Tack för mycket bra tips. Nu kan jag nog förlänga blomningen min trädgård. För just nu tycker jag att trädgården är som vackrast.
 • Hej Kerstin! Åh, vad roligt att höra att perennlistan kanske kan hjälpa dig att få en längre blomning. Härligt att kunna utöka den vackraste perioden i trädgården så den blir lite längre.

  17 augusti 2017 10:47:02

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg