Blog Layout

Lättskött trädgård: välj rätt träd & buskar

Lättskött trädgård: välj rätt träd & buskar

De allra flesta av de som anlitar mig har en önskan om en lättskött trädgård, oavsett om det är privatkunder, företag, bostadsrättsföreningar eller äldreboenden.


Det finns mycket man kan göra för att underlätta och minska trädgårdens skötsel. En viktig del är att välja träd och buskar som inte växer sig för stora utan blir lagom höga och breda för sin tänkta växtplats.


Friväxande buskar får behålla sin naturliga form. Här är det inte blommor som är i fokus utan kombinationen av olika bladfärger och former. Enkelt och vilsamt för ögat.

Onaturligt formade buskar

Kanske har du i något bostadsområde sett stora ytor av buskar som kapats på höjden så de får en onaturlig och platt ovansida? Det beror på att buskarnas sluthöjd är för hög för platsen där de placerats och att man därför behövt beskära dem hårt.


Det kan till exempel vara så att de blivit så höga att de skymmer ljusinsläppet genom fönstren i huset intill buskaget, vilket gör det nödvändigt att kapa buskarna.

Ofta blir det en årlig, tidskrävande beskärning där man tar av grenarna på samma höjd om och om igen. Resultatet är inte särskilt snyggt och ofta syns inte längre något alls av buskarnas naturligt vackra form.
 


Buskage som beskurits hårt för att släppa in ljus till uteplats och fönster.

Hårt beskurna och stympade träd

Du kanske också har sett stora ståtliga träd eller gamla fruktträd vars grova grenar kapats rakt av och där man bara lämnat fula korta stumpar? När man tvingas göra sådana fula ingrepp beror det på att man har valt ett träd som blir alldeles för stort för sin växtplats.

Kanske skuggar trädet solen alltför mycket eller skymmer fönstrens ljusinsläpp. Eller så har det växt sig för brett åt sidorna med grenar som börjar inkräkta på huset.


De här problemen gäller oavsett om det är ett körsbärsträd i en villaträdgård eller stora björkar i exempelvis ett bostadsområde.


Några stackars hårt stympade björkar. Varken naturligt eller vackert.

Välj rätt buskar och träd

Både när det gäller buskarna och träden så finns det ett sätt att komma ifrån problemet med tidskrävande beskärning och hårt kapade grenar - att välja rätt växt från början.


En buske som kan bli 3-5 meter hög är väldigt svår att hålla på en lägre höjd - om det inte ska bli en klippt häck förstås - och kommer alltid att sträva efter att nå sin programmerade sluthöjd.

Det går förstås att formklippa en buske redan från början som man gör med klippta häckar eller klot som bör klippas åtminstone 1-2 gånger per säsong för att hålla formen. Slutar du beskära kommer busken skicka iväg långa skott för att försöka återgå till sin normala höjd och bredd.

Befintliga växter som är för stora

Har du träd eller buskar på tomten som återkommande måste beskäras väldigt hårt för att de även i fortsättningen ska kunna få plats? I många fall är det ofta bättre att ta bort dem helt istället för att beskära. Sedan kan man ersätta dem med nya träd eller buskar som har en lämpligare slutlig storlek.


Tips på lägre buskar:
  • Svartaronia 'Glorie'
  • Klätterbenved
  • Vingbenved ’Compactus’
  • Måbär 'Pumilum'
  • Dvärgpraktspirea 'Little Princess'
  • Rosenspirea 'Anthony Watereri
  • Liten stefanandra 'Crispa'
  • Ölandstok
  • Prakttry 'Minuet'
  • Dvärgsyren 'Palibin'
 Tips på träd för villaträdgården:


Har du planer på att plantera nya träd eller buskar? Se till att ta reda på den slutliga höjden och formen innan du bestämmer dig så slipper du problem längre fram.


Som vanligt gäller det något slitna uttrycket "rätt växt på rätt plats", alltså att välja växter som trivs i den jord och i det läge där de ska planteras. 

shape IT greens blogg

Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 Jun, 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Påsken verkar bli den första stora trädgårdshelgen här i norra delarna av Uppland där det hittills varit kyligt vinterväder. Under helgen ser det ut att bli varmare och även en del skön vårsol och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter, beroende på var i landet du bor förstås. Klippte du inte ner perennerna i höstas är det en bra tid att göra det på våren när värsta risken för frost är över. I det här inlägget kan du läsa mer om vad du kan göra för att vårfixa rabatterna.
En bukett bivänliga sommarblommor för pollinatörer
Av Ann Hallén 01 Apr, 2022
* REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL Innehåller annonslänkar, läs mer längst ner i inlägget
Fler inlägg
Share by: