Lättskött trädgård; välj rätt träd & buskar redan från början

De allra flesta av de som anlitar mig har en önskan om en lättskött trädgård, oavsett om det är privatkunder, företag, bostadsrättsföreningar eller äldreboenden. Det finns mycket man kan göra för att underlätta och minska trädgårdens skötsel. En viktig del är att välja träd och buskar som inte växer sig för stora utan blir lagom höga och breda för sin tänkta växtplats.

Friväxande buskar får behålla sin naturliga form. Här är det inte blommor som är i fokus utan kombinationen av olika bladfärger och former. Enkelt och vilsamt för ögat.
Friväxande buskar får behålla sin naturliga form. Här är det inte blommor som är i fokus utan kombinationen av olika bladfärger och former. Enkelt och vilsamt för ögat.

Onaturligt formade buskar

Kanske har du i något bostadsområde sett stora ytor av buskar som kapats på höjden så de får en onaturlig och platt ovansida? Det beror på att buskarnas sluthöjd är för hög för platsen där de placerats. Det kan till exempel vara så att de blivit så höga att de skymmer ljusinsläppet genom fönstren i huset intill buskaget, vilket gör det nödvändigt att kapa buskarna.

Ofta blir det en årlig, tidskrävande beskärning där man tar av grenarna på samma höjd om och om igen. Resultatet är inte särskilt snyggt och ofta syns inte längre något alls av buskarnas naturligt vackra form.

Buskage som beskurits hårt för att släppa in ljus till uteplats och fönster.
Buskage som beskurits hårt för att släppa in ljus till uteplats och fönster.

Hårt beskurna trädgrenar

Du kanske också har sett stora ståtliga träd eller gamla fruktträd vars grova grenar kapats rakt av och där man bara lämnat fula korta stumpar? När man tvingas göra sådana fula ingrepp beror det på att man har valt ett träd som blir alldeles för stort för sin växtplats.

Kanske skuggar trädet solen alltför mycket eller skymmer fönstrens ljusinsläpp. Eller så har det växt sig för brett åt sidorna med grenar som börjar inkräkta på huset. De här problemen gäller oavsett om det är ett körsbärsträd i en villaträdgård eller stora björkar i exempelvis ett bostadsområde.

Några stackars hårt stympade björkar.
Några stackars hårt stympade björkar.

Välj rätt buskar och träd

Både när det gäller buskarna och träden så finns det ett sätt att komma ifrån problemet med tidskrävande beskärning och hårt kapade grenar - att välja rätt växt från början. En buske som kan bli 3-5 meter hög är väldigt svår att hålla på en lägre höjd - om det inte ska bli en klippt häck förstås - och kommer alltid att sträva efter att nå sin programmerade sluthöjd.

Det går förstås att formklippa en buske redan från början som man gör med klippta häckar eller klot som bör klippas åtminstone 1-2 gånger per säsong för att hålla formen. Slutar du beskära kommer busken skicka iväg långa skott för att försöka återgå till sin normala höjd och bredd.

Om det redan finns växter som är för stora på tomten

Har du träd eller buskar på tomten som återkommande måste beskäras väldigt hårt för att de även i fortsättningen ska kunna få plats? I många fall är det ofta bättre att ta bort dem helt istället för att beskära. Sedan kan man ersätta dem med nya träd eller buskar som har en lämpligare slutlig storlek.

Tips på lägre buskar:
Svartaronia 'Glorie'
Klätterbenved
Vingbenved ’Compactus’
Måbär 'Pumilum'

Dvärgpraktspirea 'Little Princess'
Rosenspirea 'Anthony Waterer'
Liten stefanandra 'Crispa'
Ölandstok
Prakttry 'Minuet'
Dvärgsyren 'Palibin'

Tips på träd för villaträdgården:
Glanskörsbär
Silverpäron
Kopparlönn
Astridrönn
Hybridgullregn
Amerikansk strimlönn
Prydnadsapel
Ginnalalönn
Körsbärskornell
Hybridmagnolia

Har du planer på att plantera nya träd eller buskar? Se till att ta reda på den slutliga höjden och formen innan du bestämmer dig så slipper du problem längre fram. Som vanligt gäller det något slitna uttrycket "rätt växt på rätt plats", alltså att välja växter som trivs i den jord och i det läge där de ska planteras.

Kommentera gärna:

  • Bo Larsson • 24 mars 2019 13:38:36
    Rätt växt på rätt plats.
  • Ja, helt rätt. Det är den viktiga slutsatsen.

    25 mars 2019 09:28:32

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg