Dela daggkåpan och få många plantor

De vackra matta grågröna bladen hos jättedaggkåpa bildar en tålig och tät matta. Som marktäckare och kantväxt är den tacksam och växer till sig snabbt.
Jättedaggkåpa fungerar dock inte helt optimalt som kantväxt mot en gräsmatta eftersom den gärna lägger sig ner och därmed gör det svårt att komma åt att klippa gräset.

PERFEKT MOT MARKSTENSYTOR
Mot en hårdgjord yta av marksten, plattor eller grus är den däremot perfekt. Det går också bra att sätta daggkåpa en bit in i rabatten och välja en annan växt, exempelvis alunrot eller ormöga längs kanten.

DAGGKÅPA & KIRGISLÖK
Blommorna är små men många och formar tillsammans ett moln av limegrönt fluff som är oerhört stiligt ihop med lila klot av kirgislök. Daggkåpans blad döljer också bladen hos kirgislöken medan de vissnar ner. En mycket fin kombination som jag verkligen vill rekommendera.

EN RIKTIG VÄXTSKATT
De bästa växtskatterna kommer ofta från släkt och vänner. Jag fick de här rejäla klumparna med jättedaggkåpa från mamma som behövde rensa bort en del plantor i en rabatt. Det blir en helt annan sak än att köpa några krukor med späda plantor i trädgårdshandeln, här får du mängder av plantor av samma sort. Perfekt att dela och sätta ut där det passar eller att plantera många tillsammans för att snabbt fylla ut en ny planteringsyta.

LÄTT ATT DELA
Jättedaggkåpa är lätt att dela genom att lirka och dra isär så att det blir flera små plantor med en rotbit var. Från de tre stora klumparna fick jag ut ungefär 30 plantor och fler perenner finns det ju alltid plats för :)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg