Bladgrönt i överflöd

Det är en helt underbar känsla att kunna skörda en mängd olika gröna blad så här på våren. Jag satte in ett par pallkragar i växthuset, men det går också att odla utomhus om man täcker och skyddar sådderna. Förbered odlingsbädden redan på hösten så går det lätt att så fröer under senvintern. 

FÖRBERED ODLINGSBÄDDEN
För att förbereda min odlingsbädd ställde jag in två pallkragar ovanpå varandra i (kall)växthuset på hösten. Pallkragarna bottnades med grovt material som gamla växtrester och grenar och jag fyllde också på ett glest lager med gamla äpplen som var oätliga eftersom de var starkt angripna av skadedjur. Till sist hade jag i gamla jordrester från krukor och så lite köpejord uppepå. Klart!

PLANTERING & SÅDD
Grönkålsplantorna flyttade jag in och planterade redan i höstas så de har övervintrat. I början av mars sådde jag spenat, sallat, vintersallat och rädisor. Sådden hålls fuktig tills fröna grott och den spirande grönskan vattnas efter behov. I mina pallkragar har det grott och växt över förväntan och jag har kunnat skörda massor av gröna blad och rädisor sedan mitten av april.

GRÖNKÅL PÅ VÅREN
Speciellt tacksam är jag för grönkålsbladen som är hela och fina, till skillnad från i somras då de blev invaderade av kålfjärilslarver. De tog över odlingen helt, trots att jag använde fiberduk att täcka med. Så här tidigt på säsongen har kålfjärilarna inte dykt upp så de har inte varit ett problem.

PLATS FÖR NYA GRÖDOR
Den senaste veckan har jag sett en del tecken på att spenaten och vintersallat är på väg att gå i blom. När de gör det börjar det bli dags att ta bort plantorna och göra plats för andra grödor. I år ska till exempel gurkor och sötpotatis få samsas om den relativt stora jordvolymen i pallkragen.

EGEN SÖTPOTATIS
Det ska framförallt bli spännande att se vilken skillnad det blir på skörden av sötpotatis jämfört med förra säsongen. Då satte jag sötpotatisen i en rejäl lövkorg, men det var tydligt att den volymen inte var tillräcklig för att alla knölar skulle kunna utvecklas på ett bra sätt.

Har du också odlat under vintern eller vårvintern? Med eller utan växthus? Berätta gärna i kommentarerna hur det har gått.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg