Blog Layout

Så får du fjärilsbusken att trivas i din trädgård

Så får du fjärilsbusken att trivas i din trädgård

Buddleja davidii, syrenbuddleja, kallas även fjärilsbuske eftersom den lockar till sig mängder av fjärilar.

Busken blir omkring 2-3 meter hög och finns i en mängd olika sorter och färger och blommar under sensommaren. Numera finns också lägre varianter på omkring en meter som passar perfekt även i mindre trädgårdar.

Känslig för kyla

Syrenbuddlejan är en ganska känslig buske som ofta fryser ner helt eller delvis beroende på läge och om vintern varit mild eller hård.


Det finns olika sorter och några av dem går till zon 3-4 och med några små knep kan den även klara sig i ännu kallare zoner.

Riksförbundet svensk trädgårds hemsida kan du se vilken zon du bor i, även om det kan skilja lokalt till och med inom din egen tomt.

Plantera för överlevnad

Så, hur gör man för att ge fjärilsbusken de bästa förutsättningarna för att klara vintern så bra som möjligt?


Första steget är att välja ut en varm, solig och väldränerad växtplats utan stående vinterfukt. Om du har lerjord blandar du upp jorden med grus och barkmull.

När du sedan sätter ner plantan så se till att den hamnar ungefär 10-15 centimeter djupare än den stått i krukan. Det ökar chansen att busken skickar upp nya skott från de delar som varit skyddade under jorden om den skulle frysa ner helt under vintern.

Fram på hösten bör man kupa upp jord eller löv runt stammarna för att skydda mot kylan.

Beskär inte för tidigt

Skär bort alla döda grenar ända ner till levande ved sent på våren. Ibland kan man behöva klippa så mycket att bara en decimeter är kvar. Vänta tills risken för sen frost är över på grund av fjärilsbuskens känslighet.

En normalstor buske vars grenar inte frusit ner kan klippas till omkring 0,5-1 meter ovan mark. På så sätt får busken kraftiga skott med mycket blommor. Med några års mellanrum kan man också föryngringsbeskära den och då bara lämna omkring en till två decimeter.


Citronfjäril på fjärilsbuske

Njut av blommor och fjärilar

Genom att se till att skapa de bästa möjliga förutsättningar för fjärilsbusken kan du med lite tur se fram emot flera års vacker blomning och mängder av fjärilar i trädgården.

Själv har jag satt sorten ’Buzz Pink Purple’ i min trädgård som ligger i zon 4. Den står skyddat i en upphöjd plantering med sol under flera timmar per dag.

Fjärilarna är som tokiga i blommorna, men så snart solen försvinner så gör även fjärilarna det. Så tänk på att sätta busken så soligt som möjligt, både för att den trivs bäst där, men också om du vill locka många fjärilar.


Ordensfly på fjärilsbuske

Så kan du locka ännu fler fjärilar till trädgården

Vill du komplettera fjärilsbusken med fler insektsvänliga växter för att locka fler fjärilar och andra nyttiga insekter i trädgården? Med växtförslaget Fjärilsväxter för pallkrage eller rabatt får du en plan att följa som gör det enkelt att anlägga och plantera de utvalda växterna i pallkrage eller rabatt.

KOMMENTARER

Steph S • 19 oktober 2020 22:07:42

Hej! Jag funderar på att plantera en fjärilsbuske då de är så fina! Bor i Skåne, är det för sent på året att plantera nu?

Jag förstod inte helt det där med att klippa ner busken till 0,5-1 meter ovan mark. Kan den någonsin bli stor då? Eller är det någonting man bara gör någon gång? Jag vill ha en stor buske som även agerar lite insynsskydd i ett hörn! Mvh, Steph

Hej Steph, ja visst är fjärilsbusken fin! Vänta gärna till i vår med att plantera, då har busken hela säsongen på sig att utveckla rotsystemet innan kommande vinter. Beskärningen görs för att få fjärilsbusken att bli tät och bilda många nya blombärande skott och det brukar inte vara något problem att klippa den hårt. Busken växer snabbt upp igen, men pröva dig gärna fram till vad som är bästa klipphöjden så att du får ett lagom insynsskydd. Du får en ny chans att testa varje vår vid beskärningen :)


Linda • 26 september 2020 16:20:43

Hej! Jag har en gigantiskt stor fjärilsbuske hemma som inte är ompysslad på ett bra tag, den är ca 4 m hög och spretig. Inte alls fin och tät. Har förstått att jag ska klippa ner den till våren men vet inte alls hur mycket. Längst ner finns nämligen från tidigare beskärning äldre "stammar" som inte det växer något från men det har börjat växa snett ifrån dessa. Svårt att förklara men ska dessa klippas ner med? Busken har många år på nacken och ett stort rotsystem. Hjälp en med icke gröna fingrar. Mvh Linda


Hej Linda, så härligt med en gigantisk fjärilsbuske även om jag förstår om den blivit väl stor och spretig. Det stämmer, klipp den sent på våren när de nya gröna skotten börjar komma. Klipp ner de mindre grenarna som växer ut från de äldre stammarna. Spara omkring 10 cm av grenarna så kommer busken att skicka ut fler skott och bli bredare och tätare i växtsättet. Lycka till!


Lena Westlund • 20 september 2020 09:13:46

Hej, jag har bara klippt av grenar. Sen satt den i jord vattnat väl,på så sätt förökat mina fjärilsbuske.. Underbara träd underbara fjärilar.


Hej Lena, vilket toppentips! Det är ju jättebra om man vill ha fler fjärilsbuskar i trädgården - och det vill man ju :) De är verkligen underbara.


Jakob • 17 september 2020 17:45:38

Hej. Min buske är stor o bred. Skulle vilja beskära den nu innan vintern. Klarar den det?

Hej Jakob, det är inget jag skulle rekommendera. Vänta med beskärningen till sent på våren när busken börjar grönska.


Katarina Andersson • 4 september 2020 14:48:09

Hej! Var i kontakt med er för ett tag sedan angående om man kunde klippa bort alla torra blommor på sin buddleja och hoppas på nya.... Fick rådet av er att testa! Och ta mig sjutton - det funkade! Nya blommor kom - visst aningen mindre till storleken, men varken jag eller fjärilarna bryr oss om det! Jättekul! Tusen tack för tipset!
Trevlig Helg! Hälsningar Katarina


Hej Katarina! Vad roligt att det fungerade, så härligt för både dig och fjärilarna med förlängd blomning :)
Tack detsamma /Ann


Mats • 1 september 2020 15:07:03

Vår blålila fjärilsbuske har vi haft i 4 år, den har varit magnifik alla åren med massor av blommor och fjärilar
Men i år verkar den också fått pandemin, massor med blommor men också massor med löss som jag sprutat såpa på de har försvunnit men nu börjar bladen bli gula med gröna ”ådror”. Har inte sett detta tidigare, står i solen från klockan nio till 15 därefter halvskugga. Vad händer med vår buske?


Hej Mats,
Åh, vad tråkigt att er fjärilsbuske inte mår bra. Vissa år är det mer skadedjur av en sort än annars, till exempel som bladlössen på er planta. Kanske kan lössen ha försvagat plantan så att den blivit mer mottaglig för virus eller andra problem. Jag har inte hört något speciellt om att fjärilsbusken får gula blad och förhoppningsvis hämtar sig busken igen och blir lika fin som vanligt till nästa år.


Jessica • 20 augusti 2020 15:20:27

Vår fjärilsbuske står i var vi tycker är bra solljus men får blommor väldigt sent och alla blommor torkar ihop och dör innan de slår ut. Den växer även dåligt så verkar inte trivas. Ska vi gräva upp den igen (suttit 3 år och haft två halva blommor totalt) och prova på ny plats? Kan buskarna runtomkring störa den?


Hej Jessica,
Vad tråkigt att fjärilsbusken inte verkar trivas och att blommorna torkar bort. Buskar runtomkring borde inte störa den, så länge de inte står för trångt ihop. I och med att knopparna torkar ut så kan det mycket väl vara mer vatten den behöver, så länge den står på en väldränerad plats.

Står fjärilsbusken i tung lerjord så kan det tvärtom vara för mycket vatten (syrebrist) eller för kompakt och kall jord som gör att den mår dåligt. Försök i så fall med att blanda ut lerjorden med grovt grus och barkmull. Dessutom kan ni göra en upphöjd växtbädd för att förbättra dräneringen.

Om lerjord/dålig dränering inte är problemet kan det absolut vara en bra idé att flytta busken för att se om den trivs bättre på en annan plats i trädgården. Lycka till!


Ewa • 17 augusti 2020 13:59:41

Hej, en fråga ; bör man klippa av vissnade blommor direkt?


Hej Ewa,
Det sägs att om man tar bort de bruna vissna blomställningarna så kommer det fler nya blommor. Jag har alltid låtit mina sitta kvar så jag vet inte om det stämmer och min fjärilsbuske blommar väldigt länge ändå.


Madeleine • 8 augusti 2020 22:53:40

Hejsan! Om jag ska försöka övervintra Buddleja i kruka, vilka förutsättningar behöver den då? Tacksam för tips och idéer! Mvh Madeleine


Hej Madeleine,
Välj en stor kruka som möjligt för att buddlejan ska få plats med rotsystemet. Lägg gärna lecakulor i botten för bra dränering och använd jord som är till för att plantera i krukor. Efter den första frosten ställer du krukan mörkt och svalt (ca 5-10 plusgrader) och låter den stå över vintern. Ta ut krukan igen när risken för vårfrost är över. Lycka till!


Inga- Lisa Lundqvist • 7 augusti 2020 14:03:42

Har en mörkt röd sedan ett par år tillbaka. Vi har nu satsat på 2 mörkt blålila som vi väntar oss mycket av. Underbar växt och så ljuvligt med alla fjärilar.


Hej Inga-Lisa,
Så härligt, det är verkligen en fin buske. Med tre buddlejor i olika färger kommer säkert (ännu) fler fjärilar att lockas till trädgården. Underbart!


Ingela • 10 juli 2020 18:11:53

När själva blomman på fjärilsbusken börjar bli brun ska man ta bort den eller ska den vara kvar? Tack!


Hej Ingela,
Det går bra vilket som. Jag brukar låta de bruna blomställningarna sitta kvar, men det går lika bra att klippa bort dem om du tycker det blir finare.


Klas nilsson • 18 juni 2020 16:25:53

Tog en planta från en stor gammal fjärilsbuske, har nu drivit upp 4 nya plantor.


Hej Klas,
Vad roligt! Extra kul med växter man drivit upp själv och väl värt "besväret" :)


Hjördis • 2 juni 2020 17:25:06

Läser här att de har buddleja stående i kruka måste de inte planteras ner i jorden.


Hej Hjördis,
Det går att plantera buddleja i kruka, men då får man ta in den och övervintra plantan frostfritt. /Ann


Leif nelvin • 14 maj 2020 12:41:24

Våra egna försök med fjärilsbuske har skändligen misslyckats men vi har sett helt otrolig växt av fjärilsbuske mitt i all stenen på rangerbangårdar i England och Belgien. Hur kan det komma sig?


Hej Leif,
Tråkigt att det inte gått bra med era försök med fjärilsbuske, hoppas den får en ny chans framöver. Spännande iakttagelse av fjärilsbuskens trivsel på bangårdarna. Mycket har att göra med det mildare klimatet i England och Belgien. Även den väldränerade och värmealstrande ruderatmarken på bangårdarna bidrar till den goda tillväxten /Ann


Antje • 10 maj 2020 16:54:52

Tänkte plantera en syrenbuddleja mitt i mitt kolonilott. Det enda som kommer att finns är några låga rabatter med marktäckande växter. Bor i Norrtälje. Kan det funkar? Mvh Antje


Hej Antje,
Det går fint så länge du kan uppfylla syrénbuddlejans önskemål om växtplats - alltså varmt, soligt och väldränerat - och följer övriga råd i artikeln om planteringsdjup mm. Se också till att välja en sort som klarar din växtzon i Norrtälje. Lycka till! /Ann


Annelie • 15 april 2020 21:47:35

Kan man plantera en två fjärilsbuskar intill en stor ek?


Hej Annelie,
Tyvärr tror jag inte att fjärilsbuskarna skulle trivas intill en stor ek. En fjärilsbuske vill stå soligt och även om de är torktåliga så tror jag det blir både för torrt och skuggigt vid eken. Jag föreslår att du försöker hitta en så solig plats som möjligt i trädgården och plantera fjärilsbuskarna där istället. I full sol får du också fler fjärilar på besök i den blommande busken.


Eva • 14 augusti 2019 15:41:56

Har precis planterat en fjärilsbuske. Tyvärr har rådjuren redan gnagt av några grenar, men den är fortfarande vid liv. Hur skyddar man fjärilsbusken från rådjuren?


Hej Eva! Vad tråkigt att rådjuren fått smak för din nya fjärilsbuske. Jag föreslår att du sprayar busken med Trico Garden, en naturlig formula mot vilt som rådjur. Det har fungerat väldigt bra här hos mig. Apropå det så börjar det nog bli dags att spraya min egen fjärilsbuske innan den blir smakad på. Vi hade besök av en hind med två små söta kid häromdagen :)


Anders Ström • 14 juni 2019 19:21:53

Har en av för mig okänd art i kruka. Mörkt blå/lila blommor med skarp intensiv doft, doftar mest i skymningen. Några idéer på art? Egentligen alldeles för liten kruka, (grund och extremt konisk) står i en inner hörna i nord/östlig riktning, men busken blir ändå ca 1,5 meter, visserligen i ZON1 men ändå. Klipper ner den till ca 30-40 cm var vår. Då jag skall flytta (men inte busken) har jag provat att ta sticklingar redena nu i juni. Vet att det är helt fel tid men måste prova. Lyckas det blir jag förvånad men håller tummarna. /Optimisten


Hej Anders! Det finns många sorters buddleja så det är inte lätt att veta vilken du har, men en sort som passar in på din beskrivning är 'Blåvinge'. Den får mörkt blålila blommor och blir upp till 1,5 meter hög. Det är verkligen fantastiskt vilken växtkraft busken har, trots den lilla krukan och läget. Roligt att du provar att ta sticklingar, lycka till! /Ann


Berit Lood • 23 maj 2019 22:14:35

Hej! Vi har grannar som önskar råd om en buddleja i kruka som de vill plantera i Alicante i Spanien. Är det möjligt att den kan trivas där? Mvh Berit Lood


Hej Berit! Buddleja trivs med sol och värme så det låter väl inte helt omöjligt. Det kan säkert vara värt att prova. Står buddlejan i en kruka det varma klimatet behöver den förmodligen passning med vatten var och varannan dag. Buddleja ses vad jag förstår på varmare breddgrader som en invasiv art, men jag vet inte om det gäller för Spanien. /Ann


shape IT greens blogg

Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 Jun, 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Påsken verkar bli den första stora trädgårdshelgen här i norra delarna av Uppland där det hittills varit kyligt vinterväder. Under helgen ser det ut att bli varmare och även en del skön vårsol och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter, beroende på var i landet du bor förstås. Klippte du inte ner perennerna i höstas är det en bra tid att göra det på våren när värsta risken för frost är över. I det här inlägget kan du läsa mer om vad du kan göra för att vårfixa rabatterna.
En bukett bivänliga sommarblommor för pollinatörer
Av Ann Hallén 01 Apr, 2022
* REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL Innehåller annonslänkar, läs mer längst ner i inlägget
Fler inlägg
Share by: