Logotype_shape IT green

Så får du fjärilsbusken att trivas i din trädgård

Buddleja davidii, syrenbuddleja, kallas även fjärilsbuske eftersom den lockar till sig mängder av fjärilar.

Busken blir omkring 2-3 meter hög och finns i en mängd olika sorter och färger och blommar under sensommaren. Numera finns också lägre varianter på omkring en meter som passar perfekt även i mindre trädgårdar.

Känslig för kyla

Syrenbuddlejan är en ganska känslig buske som ofta fryser ner helt eller delvis beroende på läge och om vintern varit mild eller hård. Det finns olika sorter och några av dem går till zon 3-4 och med några små knep kan den även klara sig i ännu kallare zoner.

Riksförbundet svensk trädgårds hemsida kan du se på ett ungefär vilken zon du bor i, även om det kan skilja lokalt till och med inom din egen tomt.

Plantera för överlevnad

Så, hur gör man för att ge fjärilsbusken de bästa förutsättningarna för att klara vintern så bra som möjligt? Första steget är att välja ut en varm, solig och väldränerad växtplats utan stående vinterfukt. Om du har lerjord blandar du upp jorden med grus och barkmull.

När du sedan sätter ner plantan så se till att den hamnar ungefär 10-15 centimeter djupare än den stått i krukan. Det ökar chansen att busken skickar upp nya skott från de delar som varit skyddade under jorden om den skulle frysa ner helt under vintern.

Fram på hösten bör man kupa upp jord eller löv runt stammarna för att skydda mot kylan.

Beskär inte för tidigt

Skär bort alla döda grenar ända ner till levande ved sent på våren. Ibland kan man behöva klippa så mycket att bara en decimeter är kvar. Vänta tills risken för sen frost är över på grund av fjärilsbuskens känslighet.

En normalstor buske vars grenar inte frusit ner kan klippas till omkring 0,5-1 meter ovan mark. På så sätt får busken kraftiga skott med mycket blommor. Med några års mellanrum kan man också föryngringsbeskära den och då bara lämna omkring en till två decimeter.

Njut av blommor och fjärilar

Genom att se till att skapa de bästa möjliga förutsättningar för fjärilsbusken kan du med lite tur se fram emot flera års vacker blomning och mängder av fjärilar i trädgården.

Själv har jag satt sorten ’Buzz Pink Purple’ i min trädgård som ligger i zon 4. Den står skyddat i en upphöjd plantering med sol under flera timmar per dag.

Fjärilarna är som tokiga i blommorna, men så snart solen försvinner så gör även fjärilarna det. Så tänk på att sätta busken så soligt som möjligt, både för att den trivs bäst där, men också om du vill locka många fjärilar.

Har du funderat på att plantera en fjärilsbuske? Eller kanske du redan har den i trädgården sedan tidigare? Berätta gärna!

Kommentera gärna:

 • Klas nilsson • 18 juni 2020 16:25:53
  Tog en planta från en stor gammal fjärilsbuske, har nu drivit upp 4 nya plantor.
 • Hej Klas,
  Vad roligt! Extra kul med växter man drivit upp själv och väl värt "besväret" :)

  18 juni 2020 16:41:21

 • Hjördis • 2 juni 2020 17:25:06
  Läser här att de har buddleja stående i kruka måste de inte planteras
  ner i jorden.
 • Hej Hjördis,
  Det går att plantera buddleja i kruka, men då får man ta in den och övervintra plantan frostfritt.
  /Ann

  4 juni 2020 17:00:42

 • Leif nelvin • 14 maj 2020 12:41:24
  Våra egna försök med fjärilsbuske har skändligen misslyckats men vi har sett helt otrolig växt av fjärilsbuske mitt i all stenen på rangerbangårdar i England och Belgien. Hur kan det komma sig?
 • Hej Leif,
  Tråkigt att det inte gått bra med era försök med fjärilsbuske, hoppas den får en ny chans framöver. Spännande iakttagelse av fjärilsbuskens trivsel på bangårdarna. Mycket har att göra med det mildare klimatet i England och Belgien. Även den väldränerade och värmealstrande ruderatmarken på bangårdarna bidrar till den goda tillväxten /Ann

  15 maj 2020 15:13:49

 • Antje • 10 maj 2020 16:54:52
  Tänkte plantera en syrenbuddleja mitt i mitt kolonilott. Det enda som kommer att finns är några låga rabatter med marktäckande växter.
  Bor i Norrtälje. Kan det funkar?
  Mvh
  Antje
 • Hej Antje,
  Det går fint så länge du kan uppfylla syrénbuddlejans önskemål om växtplats - alltså varmt, soligt och väldränerat - och följer övriga råd i artikeln om planteringsdjup mm. Se också till att välja en sort som klarar din växtzon i Norrtälje. Lycka till!
  /Ann

  11 maj 2020 08:54:42

 • Annelie • 15 april 2020 21:47:35
  Kan man plantera en två fjärilsbuskar intill en stor ek?
 • Hej Annelie,
  Tyvärr tror jag inte att fjärilsbuskarna skulle trivas intill en stor ek. En fjärilsbuske vill stå soligt och även om de är torktåliga så tror jag det blir både för torrt och skuggigt vid eken. Jag föreslår att du försöker hitta en så solig plats som möjligt i trädgården och plantera fjärilsbuskarna där istället. I full sol får du också fler fjärilar på besök i den blommande busken.

  16 april 2020 16:45:44

 • Eva • 14 augusti 2019 15:41:56
  Har precis planterat en fjärilsbuske. Tyvärr har rådjuren redan gnagt av några grenar, men den är fortfarande vid liv. Hur skyddar man fjärilsbusken från rådjuren?
 • Hej Eva! Vad tråkigt att rådjuren fått smak för din nya fjärilsbuske. Jag föreslår att du sprayar busken med Trico Garden, en naturlig formula mot vilt som rådjur. Det har fungerat väldigt bra här hos mig. Apropå det så börjar det nog bli dags att spraya min egen fjärilsbuske innan den blir smakad på. Vi hade besök av en hind med två små söta kid häromdagen :)

  14 augusti 2019 20:59:54

 • Anders Ström • 14 juni 2019 19:21:53
  Har en av för mig okänd art i kruka. Mörkt blå/lila blommor med skarp intensiv doft, doftar mest i skymningen. Några idéer på art? Egentligen alldeles för liten kruka, (grund och extremt konisk) står i en inner hörna i nord/östlig riktning, men busken blir ändå ca 1,5 meter, visserligen i ZON1 men ändå. Klipper ner den till ca 30-40 cm var vår. Då jag skall flytta (men inte busken) har jag provat att ta sticklingar redena nu i juni. Vet att det är helt fel tid men måste prova. Lyckas det blir jag förvånad men håller tummarna.
  /Optimisten
 • Hej Anders! Det finns många sorters buddleja så det är inte lätt att veta vilken du har, men en sort som passar in på din beskrivning är 'Blåvinge'. Den får mörkt blålila blommor och blir upp till 1,5 meter hög. Det är verkligen fantastiskt vilken växtkraft busken har, trots den lilla krukan och läget. Roligt att du provar att ta sticklingar, lycka till!
  /Ann

  17 juni 2019 10:12:17

 • Berit Lood • 23 maj 2019 22:14:35
  Hej!
  Vi har grannar som önskar råd om en buddleja i kruka som de vill plantera i Alicante i Spanien. Är det möjligt att den kan trivas där?
  Mvh Berit Lood
 • Hej Berit! Buddleja trivs med sol och värme så det låter väl inte helt omöjligt. Det kan säkert vara värt att prova. Står buddlejan i en kruka det varma klimatet behöver den förmodligen passning med vatten var och varannan dag. Buddleja ses vad jag förstår på varmare breddgrader som en invasiv art, men jag vet inte om det gäller för Spanien.
  /Ann

  25 maj 2019 10:20:42

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg