Så får du fjärilsbusken att trivas i din trädgård

Buddleja davidii, syrenbuddleja, kallas även fjärilsbuske eftersom den lockar till sig mängder av fjärilar.

Busken blir omkring 2-3 meter hög och finns i en mängd olika sorter och färger och blommar under sensommaren. Numera finns också lägre varianter på omkring en meter som passar perfekt även i mindre trädgårdar.

Känslig för kyla

Syrenbuddlejan är en ganska känslig buske som ofta fryser ner helt eller delvis beroende på läge och om vintern varit mild eller hård. Det finns olika sorter och några av dem går till zon 3-4 och med några små knep kan den även klara sig i ännu kallare zoner.

Riksförbundet svensk trädgårds hemsida kan du se på ett ungefär vilken zon du bor i, även om det kan skilja lokalt till och med inom din egen tomt.

Plantera för överlevnad

Så, hur gör man för att ge fjärilsbusken de bästa förutsättningarna för att klara vintern så bra som möjligt? Första steget är att välja ut en varm, solig och väldränerad växtplats utan stående vinterfukt. Om du har lerjord blandar du upp jorden med grus och barkmull.

När du sedan sätter ner plantan så se till att den hamnar ungefär 10-15 centimeter djupare än den stått i krukan. Det ökar chansen att busken skickar upp nya skott från de delar som varit skyddade under jorden om den skulle frysa ner helt under vintern.

Fram på hösten bör man kupa upp jord eller löv runt stammarna för att skydda mot kylan.

Beskär inte för tidigt

Skär bort alla döda grenar ända ner till levande ved sent på våren. Ibland kan man behöva klippa så mycket att bara en decimeter är kvar. Vänta tills risken för sen frost är över på grund av fjärilsbuskens känslighet.

En normalstor buske vars grenar inte frusit ner kan klippas till omkring 0,5-1 meter ovan mark. På så sätt får busken kraftiga skott med mycket blommor. Med några års mellanrum kan man också föryngringsbeskära den och då bara lämna omkring en till två decimeter.

Citronfjäril på fjärilsbuske
Citronfjäril på fjärilsbuske

Njut av blommor och fjärilar

Genom att se till att skapa de bästa möjliga förutsättningar för fjärilsbusken kan du med lite tur se fram emot flera års vacker blomning och mängder av fjärilar i trädgården.

Själv har jag satt sorten ’Buzz Pink Purple’ i min trädgård som ligger i zon 4. Den står skyddat i en upphöjd plantering med sol under flera timmar per dag.

Fjärilarna är som tokiga i blommorna, men så snart solen försvinner så gör även fjärilarna det. Så tänk på att sätta busken så soligt som möjligt, både för att den trivs bäst där, men också om du vill locka många fjärilar.

Har du funderat på att plantera en fjärilsbuske? Eller kanske du redan har den i trädgården sedan tidigare? Berätta gärna!

Ordensfly på fjärilsbuske
Ordensfly på fjärilsbuske

Så kan du locka ännu fler fjärilar till trädgården

Vill du komplettera fjärilsbusken med fler insektsvänliga växter för att locka fler fjärilar och andra nyttiga insekter i trädgården? Med växtförslaget Fjärilsväxter för pallkrage eller rabatt får du en plan att följa som gör det enkelt att anlägga och plantera de utvalda växterna i pallkrage eller rabatt.

Kommentarer:

 • Steph S • 19 oktober 2020 22:07:42
  Hej!

  Jag funderar på att plantera en fjärilsbuske då de är så fina! Bor i Skåne, är det för sent på året att plantera nu?

  Jag förstod inte helt det där med att klippa ner busken till 0,5-1 meter ovan mark. Kan den någonsin bli stor då? Eller är det någonting man bara gör någon gång? Jag vill ha en stor buske som även agerar lite insynsskydd i ett hörn!

  Mvh,
  Steph
 • Hej Steph, ja visst är fjärilsbusken fin! Vänta gärna till i vår med att plantera, då har busken hela säsongen på sig att utveckla rotsystemet innan kommande vinter. Beskärningen görs för att få fjärilsbusken att bli tät och bilda många nya blombärande skott och det brukar inte vara något problem att klippa den hårt. Busken växer snabbt upp igen, men pröva dig gärna fram till vad som är bästa klipphöjden så att du får ett lagom insynsskydd. Du får en ny chans att testa varje vår vid beskärningen :)

  21 oktober 2020 15:08:33

 • Linda • 26 september 2020 16:20:43
  Hej! Jag har en gigantiskt stor fjärilsbuske hemma som inte är ompysslad på ett bra tag, den är ca 4 m hög och spretig. Inte alls fin och tät. Har förstått att jag ska klippa ner den till våren men vet inte alls hur mycket. Längst ner finns nämligen från tidigare beskärning äldre "stammar" som inte det växer något från men det har börjat växa snett ifrån dessa.. Svårt att förklara men ska dessa klippas ner med? Busken har många år på nacken och ett stort rotsystem.
  Hjälp en med icke gröna fingrar
  Mvh Linda
 • Hej Linda, så härligt med en gigantisk fjärilsbuske även om jag förstår om den blivit väl stor och spretig. Det stämmer, klipp den sent på våren när de nya gröna skotten börjar komma. Klipp ner de mindre grenarna som växer ut från de äldre stammarna. Spara omkring 10 cm av grenarna så kommer busken att skicka ut fler skott och bli bredare och tätare i växtsättet. Lycka till!

  30 september 2020 16:31:38

 • Lena Westlund • 20 september 2020 09:13:46
  Hej, jag har bara klippt av grenar. Sen satt den i jord vattnat väl,på så sätt förökat mina fjärilsbuske.. Underbara träd underbara fjärilar.
 • Hej Lena, vilket toppentips! Det är ju jättebra om man vill ha fler fjärilsbuskar i trädgården - och det vill man ju :) De är verkligen underbara.

  20 september 2020 18:49:38

 • Jakob • 17 september 2020 17:45:38
  Hej
  Min buske är stor o bred.
  Skulle vilja beskära den nu innan vintern. Klarar den det?
 • Hej Jakob, det är inget jag skulle rekommendera. Vänta med beskärningen till sent på våren när busken börjar grönska.

  20 september 2020 18:46:21

 • Katarina Andersson • 4 september 2020 14:48:09
  Hej! Var i kontakt med er för ett tag sedan ang om man kunde klippa bort alla torra blommor på sin buddleja och hoppas på nya....
  Fick rådet av er att att testa! Och ta mig sjutton - det funkade!
  Nya blommor kom - visst aningen mindre till storleken, men varken jag eller fjärilarna bryr oss om det! Jättekul! Tusen tack för tipset!
  Trevlig Helg!
  Hälsn Katarina
 • Hej Katarina! Vad roligt att det fungerade, så härligt för både dig och fjärilarna med förlängd blomning :)
  Tack detsamma /Ann

  7 september 2020 11:28:49

 • Mats • 1 september 2020 15:07:03
  Vår blålila fjärilsbuske har vi haft i 4 år, den har varit magnifik alla åren med massor av blommor och fjärilar
  Men i år verkar den också fått pandemin, massor med blommor men också massor med löss som jag sprutat såpa på de har försvunnit men nu börjar bladen bli gula med gröna ”ådror”. Har inte sett detta tidigare, står i solen från klockan nio till 15 därefter halvskugga. Vad händer med vår buske?
 • Hej Mats,
  Åh, vad tråkigt att er fjärilsbuske inte mår bra. Vissa år är det mer skadedjur av en sort än annars, till exempel som bladlössen på er planta. Kanske kan lössen ha försvagat plantan så att den blivit mer mottaglig för virus eller andra problem. Jag har inte hört något speciellt om att fjärilsbusken får gula blad och förhoppningsvis hämtar sig busken igen och blir lika fin som vanligt till nästa år.

  2 september 2020 13:43:33

 • Jessica • 20 augusti 2020 15:20:27
  Vår fjärilsbuske står i var vi tycker är bra solljus men får blommor väldigt sent och alla blommor torkar ihop och dör innan de slår ut. Den växer även dåligt så verkar inte trivas. Ska vi gräva upp den igen (suttit 3år och haft två halva blommor totalt) och prova på ny plats? :(
  Kan buskarna runtomkring störa den?
 • Hej Jessica,
  Vad tråkigt att fjärilsbusken inte verkar trivas och att blommorna torkar bort. Buskar runtomkring borde inte störa den, så länge de inte står för trångt ihop. I och med att knopparna torkar ut så kan det mycket väl vara mer vatten den behöver, så länge den står på en väldränerad plats.

  Står fjärilsbusken i tung lerjord så kan det tvärtom vara för mycket vatten (syrebrist) eller för kompakt och kall jord som gör att den mår dåligt. Försök i så fall med att blanda ut lerjorden med grovt grus och barkmull. Dessutom kan ni göra en upphöjd växtbädd för att förbättra dräneringen.

  Om lerjord/dålig dränering inte är problemet kan det absolut vara en bra idé att flytta busken för att se om den trivs bättre på en annan plats i trädgården. Lycka till!

  21 augusti 2020 10:27:49

 • Ewa • 17 augusti 2020 13:59:41
  Hej, en fråga ; bör man klippa av vissnade blommor direkt?
 • Hej Ewa,
  Det sägs att om man tar bort de bruna vissna blomställningarna så kommer det fler nya blommor. Jag har alltid låtit mina sitta kvar så jag vet inte om det stämmer och min fjärilsbuske blommar väldigt länge ändå.

  17 augusti 2020 14:37:17

 • Madeleine • 8 augusti 2020 22:53:40
  Hejsan!
  Om jag ska försöka övervintra Buddleja i kruka, vilka förutsättningar behöver den då?
  Tacksam för tips och idéer!
  Mvh Madeleine
 • Hej Madeleine,
  Välj en stor kruka som möjligt för att buddlejan ska få plats med rotsystemet. Lägg gärna lecakulor i botten för bra dränering och använd jord som är till för att plantera i krukor. Efter den första frosten ställer du krukan mörkt och svalt (ca 5-10 plusgrader) och låter den stå över vintern. Ta ut krukan igen när risken för vårfrost är över. Lycka till!

  9 augusti 2020 12:28:49

 • Inga- Lisa Lundqvist • 7 augusti 2020 14:03:42
  Har en mörkt röd sedan ett par år tillbaka. Vi har nu satsat på 2 mörkt blålila som vi väntar oss mycket av. Underbar växt och så ljuvligt med alla fjärilar.
 • Hej Inga-Lisa,
  Så härligt, det är verkligen en fin buske. Med tre buddlejor i olika färger kommer säkert (ännu) fler fjärilar att lockas till trädgården. Underbart!

  7 augusti 2020 22:06:00

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg