Logotype_shape IT green

Så får du fjärilsbusken att trivas i din trädgård

Buddleja davidii, syrenbuddleja, kallas även fjärilsbuske eftersom den lockar till sig mängder av fjärilar. Busken blir omkring 2-3 meter hög och finns i en mängd olika sorter och färger och blommar under sensommaren. Numera finns också lägre varianter på omkring en meter som passar perfekt även i mindre trädgårdar.

Känslig för kyla

Syrenbuddlejan är en ganska känslig buske som ofta fryser ner helt eller delvis beroende på läge och om vintern varit mild eller hård. Den sägs kunna klara sig upp till zon 3 och med några små knep kan den också klara sig i ännu kallare zoner. På Riksförbundet svensk trädgårds hemsida kan du se på ett ungefär vilken zon du bor i, även om det kan skilja lokalt till och med inom din egen tomt.

Plantera för överlevnad

Så, hur gör man för att ge fjärilsbusken de bästa förutsättningarna för att klara vintern så bra som möjligt? Första steget är att välja ut en varm, solig och väldränerad växtplats utan stående vinterfukt. Om du har lerjord blandar du upp jorden med grus och barkmull.

När du sedan sätter ner plantan så se till att den hamnar ungefär 10-15 centimeter djupare än den stått i krukan. Det ökar chansen att busken skickar upp nya skott från de delar som varit skyddade under jorden om den skulle frysa ner helt under vintern.

Fram på hösten bör man kupa upp jord eller löv runt stammarna för att skydda mot kylan.

Beskär inte för tidigt

Skär bort alla döda grenar ända ner till levande ved sent på våren. Ibland kan man behöva klippa så mycket att bara en decimeter är kvar. Vänta tills risken för sen frost är över på grund av fjärilsbuskens känslighet. En normalstor buske vars grenar inte frusit ner kan klippas till omkring 0,5-1 meter ovan mark. På så sätt får busken kraftiga skott med mycket blommor. Med några års mellanrum kan man också föryngringsbeskära den och då bara lämna omkring en till två decimeter.

Njut av blommor och fjärilar

Genom att se till att skapa de bästa möjliga förutsättningar för fjärilsbusken kan du med lite tur se fram emot flera års vacker blomning och mängder av fjärilar i trädgården.

Själv har jag satt sorten ’Buzz Pink Purple’ i min trädgård som ligger i zon 4. Den står skyddat i en upphöjd plantering med sol under flera timmar per dag. Fjärilarna är som tokiga i blommorna, men så snart solen försvinner så gör även fjärilarna det. Så tänk på att sätta busken så soligt som möjligt, både för att den trivs bäst där, men också om du vill locka många fjärilar.

Har du funderat på att plantera en fjärilsbuske? Eller kanske du redan har den i trädgården sedan tidigare? Berätta gärna!

Kommentera gärna:

 • Eva • 14 augusti 2019 15:41:56
  Har precis planterat en fjärilsbuske. Tyvärr har rådjuren redan gnagt av några grenar, men den är fortfarande vid liv. Hur skyddar man fjärilsbusken från rådjuren?
 • Hej Eva! Vad tråkigt att rådjuren fått smak för din nya fjärilsbuske. Jag föreslår att du sprayar busken med Trico Garden, en naturlig formula mot vilt som rådjur. Det har fungerat väldigt bra här hos mig. Apropå det så börjar det nog bli dags att spraya min egen fjärilsbuske innan den blir smakad på. Vi hade besök av en hind med två små söta kid häromdagen :)

  14 augusti 2019 20:59:54

 • Anders Ström • 14 juni 2019 19:21:53
  Har en av för mig okänd art i kruka. Mörkt blå/lila blommor med skarp intensiv doft, doftar mest i skymningen. Några idéer på art? Egentligen alldeles för liten kruka, (grund och extremt konisk) står i en inner hörna i nord/östlig riktning, men busken blir ändå ca 1,5 meter, visserligen i ZON1 men ändå. Klipper ner den till ca 30-40 cm var vår. Då jag skall flytta (men inte busken) har jag provat att ta sticklingar redena nu i juni. Vet att det är helt fel tid men måste prova. Lyckas det blir jag förvånad men håller tummarna.
  /Optimisten
 • Hej Anders! Det finns många sorters buddleja så det är inte lätt att veta vilken du har, men en sort som passar in på din beskrivning är 'Blåvinge'. Den får mörkt blålila blommor och blir upp till 1,5 meter hög. Det är verkligen fantastiskt vilken växtkraft busken har, trots den lilla krukan och läget. Roligt att du provar att ta sticklingar, lycka till!
  /Ann

  17 juni 2019 10:12:17

 • Berit Lood • 23 maj 2019 22:14:35
  Hej!
  Vi har grannar som önskar råd om en buddleja i kruka som de vill plantera i Alicante i Spanien. Är det möjligt att den kan trivas där?
  Mvh Berit Lood
 • Hej Berit! Buddleja trivs med sol och värme så det låter väl inte helt omöjligt. Det kan säkert vara värt att prova. Står buddlejan i en kruka det varma klimatet behöver den förmodligen passning med vatten var och varannan dag. Buddleja ses vad jag förstår på varmare breddgrader som en invasiv art, men jag vet inte om det gäller för Spanien.
  /Ann

  25 maj 2019 10:20:42

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg