Vårblommande buskar - trollhassel

Under den tidiga vårvintern, när vi som mest börjar längta efter våren, är det inte mycket som blommar i trädgården. Några julrosor och tidiga lökväxter kan förstås vara i blom och en del växter kanske har börjat få nya gröna blad. Men det finns en del växter att plantera för dig som längtar efter tidig blomning. Här skulle jag vilja slå ett slag för de allra tidigast blommande buskarna, de som blommar långt innan de flesta andra buskar kommit igång.

Trollhassel

En av de allra tidigaste är Hamamelis x intermedia, trollhassel. Det är en långsamväxande, luftig, vasformad buske som väcker uppmärksamhet just på grund av sina tidiga tofsliknande blommor i gula eller röda toner beroende på sort. De stora, matta bladen färgas i lysande gul-orange på hösten och pryder sin plats även då.

Trollhassel i full blom
Trollhassel i full blom

Trivsel & placering

Helst vill trollhassel stå i halvskugga i väldränerad, fuktighetshållande och mullrik jord. Ett förslag är att sätta den längs gången upp mot huset så att du kan se och glädjas åt blommorna varje gång du passerar busken, gärna med vårblommande lökar under.

Härdig & odlingsvärd sort

En av de härdigaste sorterna är 'Arnold Promise' som går upp till zon 3(4) och blir upp till två meter hög och minst lika bred. Den får sina gula blomtofsar något senare än andra sorter. En fördel med den sena blomningen är att blomningen blir mer pålitlig eftersom de inte fryser bort så lätt.

Andra tidiga buskar

Ett par andra buskar som också blommar på vårvintern är tibast och hybridkejsarolvon. Båda är väldigt fina buskar som gör vår utemiljö lite vackrare genom sin ovanligt tidiga blomning.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg