Tropiska växthuset - en injektion av ljus och grönska

Att besöka ett uppvärmt växthus fullt med växter, ljus och värme en gråkall vinterdag är en härlig upplevelse. Den fuktiga värmen slår emot mig när jag kliver in genom dörren och det är ett härligt ljus härinne (från den artificiella belysningen, men ändå). Det känns som om jag är på semester i ett varmare land, om så bara för ett par timmar, där jag besöker en park full med exotiska växter.

Jag befinner mig alltså i Tropiska växthuset i Uppsalas Botaniska trädgård. Palmer, intressanta buskar, vackra blommor, kaktusar och vattendammar, fiskar, små söta grodor och små mysiga sittplatser här och där. Visst låter det ljuvligt! Det enda jag saknar här är ett café så jag kan köpa en kopp te och en godbit för att sedan slå sig ner på en stol och njuta av både fikat och den magiska atmosfären. Men att gå en långsam promenad genom de olika växtrummen med öppna sinnen och kameran i högsta hugg är inte fy skam det heller.

Dagsljuskänsla och vackra palmblad. Vad mer kan man begära?

Röd mandarinorkidée. En riktig skönhet med läcker färg.

Smultronguava. Vackert namn, vacker stam, vackra blad...

En mysig sittplats bland växterna.

I det här växthusrummet finns dammen med Viktorianäckrosen som varje år lockar många att komma och titta när den ska blomma. Växthuset håller då nattöppet eftersom blomman slår ut på natten. Dock är det lite av en lyckträff om man lyckas få se den blomma eftersom den bara blommar vissa nätter. Men bladen är inte så tokiga de heller. De kan bli två meter i diameter och kan bära en vikt på upp till 80 kilo. Nu under vintern så finns varken blad eller blommor i dammen. I Sverige odlas den som ettårig (annuell) och varje år sår trädgårdsmästarna nya frön som drivs upp till denna magnifika jättenäckros.

I samma rum som Viktorianäckrosen finns små söta grodor i olika färger. De blir bara ett par centimeter stora och det är nog många besökare som helt missar dem bland alla frodiga växter. Men om man är uppmärksam och tittar noggrant omkring sig så finns de lite här och där.

Stora ljusgröna blad bidrar till djungelkänslan. Från träden hänger orkidéer och köttätande växter i form av någon slags kannranka (syns till vänster i bakgrunden om man tittar noga)

Ännu mer djungelkänsla. Här kan man se att växtkompositionen följer samma mönster som vi planerar för i våra trädgårdar. Ett lägre växtskikt (marktäckare), ett mellanhögt skikt (högre perenner och buskar) och ett högt skikt som får bilda tak (större buskar och träd).

Bladens färger och former är egentligen viktigare än blomningen som ofta är kortvarig och samma gäller förstås även för rabatten hemma i trädgården. I den här skickligt sammansatta kompositionen lyfter och framhäver växterna varandra. De med stora blad placeras intill småbladiga, runda sätts ihop med avlånga, matta med blanka, hårda med mjuka och olika gröna nyanser med mörkt rödbladigt, grå och gulbladigt. 

Här är en bild på vår vanliga krukväxt, vandrande jude. Här slingrar den iväg och växer som en riktigt frodig marktäckare. Kul att se det naturliga växtsättet.

Den här fantastiska orkidéen har ett riktigt tungvrickande namn; Phragmipedium schlimii x longifolium. Vacker är den i alla fall.

Växter som kramas... Fick inte riktigt fokus här men vill gärna visa dig den här kärleksfulla bilden ändå.

Avslutningsvis vill jag bara uppmana dig att besöka ett tropiskt växthus under vintern om du har möjlighet till det. Det är det verkligen värt. Om du har möjlighet att ta dig till Uppsalas botaniska trädgård så har du nu fått en försmak av vad som väntar. Annars finns det säkerligen en hel del uppvärmda växthus att besöka runt om i landet.

I Stockholmsområdet finns bland annat Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården (som för övrigt har en underbar trädgård/park att besöka även sommartid. Ett annat liknande besöksmål skulle kunna vara Fjärilshuset i Haga, där du förutom värme, ljus och grönska även kan titta på makalöst vackra fjärilar, hajar och flodhästar. Har du fler tips på liknande besöksmål med tropisk värme får du gärna berätta om det i kommentarerna. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg