Läsarfråga; Flytta eller bo kvar? Tankar kring trädgården

Jag fick en fråga från en av mina läsare om hur man kan tänka kring att planera trädgården när det finns planer på att flytta så småningom. När jag hade skrivit ett svar så tänkte jag att fler skulle kunna ha nytta av att läsa det så därför delar jag med mig av det här på bloggen.

Här är frågan jag fick:
"Flyttade till hus för drygt ett år sen. Trädgården är tom på växter sånär som på några vinbärsbuskar, en pytteliten dunge av uppväxta blandade träd och buskar och en stor lind. I alla fall så har jag ideer om att plantera växter och hålla mig inom färgskalan vitt, silver och grönt. Huset ger oss inte den riktiga känslan tyvärr för den ligger vid en stor väg som för väsen så antagligen flyttar vi någon gång i framtiden. Hur mkt pengar och arbete kan och orkar man lägga ner med den känslan? Har börjat föröka och så plantor som jag till en början ska ha i olika planteringskärl och grupper. Lilla dungen ska få bli ett miniwoodland hade jag tänkt och det är nog där jag börjar."

Mitt svar på frågan:
Jag skulle säga att det finns två huvudsakliga vägar att gå. Det första alternativet är att i stort sett låta trädgården vara som den är. Kanske bygga vidare en aning på det som redan finns men utan att lägga alltför mycket tid, arbete och pengar på den, just med tanke på att ni en dag kan tänkas flytta.

Krukor och andra planteringskärl kan placeras i grupper för en hemtrevligare känsla. Ett miniwoodland i dungen är en jättebra idé och perfekt att börja med och så kan någon ny rabatt i önskad färgskala anläggas. På det här sättet får du nog ställa in dig på att trädgården inte kommer ens i närheten av det du egentligen vill uppnå.

Gå in för drömträdgården
Det andra alternativet är att verkligen gå in för att skapa den trädgård du verkligen längtar efter. Går det till exempel att plantera en tät hög häck, till exempel en granhäck, mot vägen så kommer den att hjälpa till att dämpa ljudet. Om det är en tänkbar lösning så skulle jag föreslå att det blir den första åtgärden med tanke på att det tar några år innan en sådan häck blir tillräckligt tät och hög för att ge det önskade skyddet.

Efter att häcken är planterad kan ni ta tag i resten av trädgården och planera för rätt färgskala, form och stil i hela trädgården. Med en översiktlig trädgårdsplan kan ni hålla tråden i trädgården oavsett om ni väljer att anlägga hela trädgården på en säsong eller i etapper under några år framöver.

Att få glädje av sin trädgård
Jag skulle vilja trycka lite extra på alternativ två - att skapa er drömträdgård. Även om det finns framtida planer på att flytta så bor man ofta kvar mycket längre än man först hade trott. Då är det inte så roligt om man inte trivs med trädgården under de åren.

Jag tänker på ett misstag som många gör när det gäller husets inredning - att de först bor i flera år i sitt hus och sedan när de ska flytta så börjar de renovera huset till toppskick. Huset blir jättefint till försäljningen, men själva får de inte njuta av det nya när de äntligen fått det som de vill ha det. 

Fastighetsvärdet ökar med en vacker trädgård
​​​​​​​
En annan tänkvärd sak är att det är konstaterat att värdet på en fastighet stiger med en välplanerad och välskött trädgård. Det handlar om ganska stora summor och om det redan nu finns tankar om att sälja huset inom överskådlig framtid så är det ingen nackdel att investera i trädgården. Enligt Husqvarnas undersökning Global Garden Report ökar värdet upp mot 13% eller med omkring 260 000 kr för en villa som är värd omkring 2 miljoner.

Den viktiga trädgårdsplanen
Det finns förstås också grader mellan de båda alternativen och ni kan förstås välja att göra något slags mellanting, kanske att utveckla den del av trädgården ni mest använder. Oavsett hur ni väljer att göra så skulle jag rekommendera att ni gör en trädgårdsplan, antingen på egen hand eller om ni vill ta hjälp med den biten.

Utan en långsiktig plan över trädgårdens struktur, innehåll och form blir det svårt att få till en helhetskänsla i trädgården. Det är inte lätt att foga ihop olika delar i en trädgård i efterhand och få det att se bra ut. Med en påbörjad anläggning utifrån en trädgårdsplan kan också eventuella kommande fastighetsägare fortsätta på planen om de vill.

Att ta ett beslut
​​​​​​​
Jag hoppas att jag har lyckats ge lite klarhet i vilka olika alternativ ni har. I slutänden är det bara ni själva som kan besluta hur mycket tid, energi och pengar som ska läggas på trädgården - oavsett om ni planerar att flytta eller inte. Vem vet - väljer ni att ta tag i trädgården i sin helhet kanske det blir så bra att ni inte längre vill flytta?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg