Att välja växter till rabatten - 9 saker att tänka på

Jag får ofta frågor om vilka växter som passar ihop och som trivs i olika specifika lägen, exempelvis i kompakt skugga eller full sol.

Att ta reda på vilka växter man bör välja till en rabatt är tidskrävande. Det är många aspekter att ta hänsyn till för att välja ut och kombinera de rätta växterna så att resultatet blir en vacker och harmonisk rabatt.

Att planera växter och designa en helt ny rabatt är bland det roligaste jag vet. Att bara gå in i och låta sig uppslukas av att hitta just de speciella växterna som kompletterar och lyfter varandra.

Att hitta just den perennen som exempelvis ska blomma i blått i maj, trivas i skuggigt, fuktigt läge och som får vara mellan 15 och 30 centimeter hög och som ska passa ihop med ett gäng andra växter. Det är då jag hamnar i flow och tiden bara flyter iväg.

Här är nio saker jag tar hänsyn till jag väljer ut växter till en rabatt:

 1. Läge (sol/skugga/halvskugga och vilken trädgårdszon (zon 1-8)
 2. Jordmån (lerjord, sandjord, morän, fuktigt, väldränerat, torrt osv.)
 3. Att följa det färgtema som önskas för blommor och bladverk
 4. Hur höga och breda växterna blir och på vilket sätt de breder ut sig
 5. Att växterna ser fina ut även när de inte blommar
 6. Hur olika former på blommor och blad kompletterar varandra
 7. Om det behövs något som är fint under vintern
 8. Att välja växter vars blomning avlöser varandra
 9. Placeringen av de olika växterna inbördes i rabatten

Eftersom många frågar och behöver hjälp med att planera sina rabatter så det blir som de tänkt sig - eller kanske som de har sett i någon trädgårdstidning - så har jag tagit fram två olika lösningar. 

 1. Färdig Rabatt med växtplaner för olika växter och lägen
 2. Design på Distans där jag planerar rabatter utifrån specifika önskemål
Klicka på länkarna ovan för att läsa mer om hur jag kan hjälpa dig med din rabatt.

Kommentera gärna:

 • Cecilia Lennerkrantz • 30 december 2016 17:01:28
  Flyttade till hus för drygt ett år sen. Trädgården är tom på växter sånär som på några vinbärsbuskar, en pytteliten dunge av uppväxta blandade träd och buskar och en stor lind. I alla fall så har jag ideer om att plantera växter och hålla mig inom färgskalan vitt, silver och grönt. Huset ger oss inte den riktiga känslan tyvärr för den ligger vid en stor väg som för väsen så antagligen flyttar vi någon gång i framtiden. Hur mkt pengar och arbete kan och orkar man lägga ner med den känslan? Har börjat föröka och så plantor som jag till en början ska ha i olika planteringskärl och grupper. Lilla dungen ska få bli ett miniwoodland hade jag tänkt och det är nog där jag börjar.
 • Hej Cecilia, tack för din fråga! Jag ber att få återkomma med ett utförligare svar i ett nytt inlägg här på bloggen om några dagar. Trevlig helg så länge!

  Uppdatering; Cecilia, nu finns ett svar på din fråga i inlägget "Läsarfråga; Flytta eller bo kvar - tankar kring trädgården" här på bloggen. Med gröna hälsningar /Ann

  30 januari 2017 10:06:21

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg