Logotype_shape IT green

Att välja växter till rabatten - 9 saker att tänka på

Jag får ofta frågor om vilka växter som passar ihop eller vilka som trivs i olika lägen, exempelvis i kompakt skugga eller full sol. Det kan vara ganska klurigt att ta reda på vilka växter man bör välja till en rabatt och det är flera delar som måste stämma för att skapa harmoni.

Här är nio viktiga saker att ta hänsyn till när du väljer växter:

 1. läge (sol/skugga/halvskugga och vilken trädgårdszon (zon 1-8)
 2. jordmån (lerjord, sandjord, morän, fuktigt, väldränerat, torrt osv.)
 3. att följa det färgtema som önskas för blommor och bladverk
 4. hur höga och breda växterna blir och på vilket sätt de breder ut sig
 5. att växterna ser fina ut även när de inte blommar
 6. hur olika former på blommor och blad kompletterar varandra
 7. om det ska vara något som är fint under vintern
 8. att välja växter vars blomning avlöser varandra
 9. placeringen av de olika växterna inbördes i rabatten

Som synes är det inte helt enkelt att sätta ihop rätt växter till en vacker och prunkande rabatt. Det krävs en hel del tankemöda och tid framför dator och faktaböcker för att välja ut rätt växter och placera ut dem på rätt plats. En välplanerad rabatt där man tänkt in alla olika detaljer och satt ihop dem till en sammanhållen helhet är avgörande för om en rabatt blir lyckad eller inte.

VÄLJA VÄXTER OCH HAMNA I FLOW
Att planera växter och designa en helt ny rabatt är bland det roligaste jag vet. Att bara gå in i och låta sig uppslukas av att hitta just de speciella växterna som kompletterar och lyfter varandra. Just den växten som kanske ska blomma i blått i maj, trivas i skuggigt, fuktigt läge och som får vara mellan 15 och 30 centimeter hög och dessutom ha fina blad även när den blommat över. Det är då jag hamnar i flow och tiden bara flyter iväg.

För tid tar det. Och klurigt är det. Jag vet att många har problem att få till sina rabatter så där vackert som de tänker sig eller som de har sett i någon trädgårdstidning. Därför har jag funderat på hur jag ska kunna hjälpa fler att uppnå deras önskemål och har därför utvecklat min nyhet "Färdig rabatt", något som du kan du kan läsa mer om här...

Kommentera gärna:

 • Cecilia Lennerkrantz • 30 december 2016 17:01:28
  Flyttade till hus för drygt ett år sen. Trädgården är tom på växter sånär som på några vinbärsbuskar, en pytteliten dunge av uppväxta blandade träd och buskar och en stor lind. I alla fall så har jag ideer om att plantera växter och hålla mig inom färgskalan vitt, silver och grönt. Huset ger oss inte den riktiga känslan tyvärr för den ligger vid en stor väg som för väsen så antagligen flyttar vi någon gång i framtiden. Hur mkt pengar och arbete kan och orkar man lägga ner med den känslan? Har börjat föröka och så plantor som jag till en början ska ha i olika planteringskärl och grupper. Lilla dungen ska få bli ett miniwoodland hade jag tänkt och det är nog där jag börjar.
 • Hej Cecilia, tack för din fråga! Jag ber att få återkomma med ett utförligare svar i ett nytt inlägg här på bloggen om några dagar. Trevlig helg så länge!

  Uppdatering; Cecilia, nu finns ett svar på din fråga i inlägget "Läsarfråga; Flytta eller bo kvar - tankar kring trädgården" här på bloggen. Med gröna hälsningar /Ann

  30 januari 2017 10:06:21

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg