Trädgårdsmästeriet Steninge slott - en riktig pärla 

Plantskolan och trädgårdsbutiken på Trädgårdsmästeriet Steninge Slott ligger
i en vacker stenlada från 1870-talet, tillsammans med restaurang, inrednings- och presentbutiker. De rustika stenväggarna ger en speciell stämning och ett vackert ljus. En riktig pärla bland plantskolor, både vad gäller den fina miljön och kvalitén på växterna, för att inte tala om bra service och goda råd från de trevliga och kunniga trädgårdsmästarna. 

Inneväxter

Växterna i butiken är fint arrangerade och den frodiga grönskan gör sig väldigt bra mot stenväggarna. Jag får en känsla av att befinna mig i djungeln samtidigt som det känns som att kliva in i en fin inredningsbutik men med växter istället för tyger och prydnadssaker. Här samsas kaktusar, palmer och orkidéer om utrymmet. Det finns också en mängd andra trädgårdstillbehör, allt från fröpåsar och spännande amaryllislökar till verktyg och trädgårdsmöbler. 

Palmer och kaktusar inne i trädgårdsbutiken
Palmer och kaktusar inne i trädgårdsbutiken

Uteväxter

Utomhusavdelningen håller samma tema som inomhus, ordnat och välskött med grupper av växter som kan inspirera till samplantering i den egna trädgården. Här finns såväl stora välväxta träd och buskar liksom mängder av tjusiga formklippta växter och fina perenner.

Formklippta vintergröna växter som väntar på att förgylla någons trädgård
Formklippta vintergröna växter som väntar på att förgylla någons trädgård

Även på utsidan skapar den rustika stenladan sin speciella prägel på platsen och förhöjer växternas skönhet.

Fint arrangerade höstväxter bildar inbjudande stilleben  med härliga färg- och formkombinationer
Fint arrangerade höstväxter bildar inbjudande stilleben med härliga färg- och formkombinationer
Väldigt tjusigt med höstorange pumpor och vintergröna spiralklippta former i bakgrunden
Väldigt tjusigt med höstorange pumpor och vintergröna spiralklippta former i bakgrunden

Missa inte "baksidan"

Bonustips! Missa inte att ta en titt på baksidan av trädgårdsmästeriet utanför grindarna. Här finns en jättefin plantering med olika buskar, träd och perenner. Växterna här består av en fin vintergrön bakgrund, färgstarka buskar och perenner som återkommer på flera ställen i rabatten. Det ger en fin helhetskänsla och leder ögat vidare längs rabatten. 
Den välplanerade rabatten på "baksidan" av plantskolan
Den välplanerade rabatten på "baksidan" av plantskolan

På hösten har många plantskolor rea på kvarvarande växter. Är du ute efter något speciellt så kan det vara läge att passa på nu. På Trädgårdsmästeriet Steninge Slott går det ofta att få tag på lite ovanligare växter vid beställning i god tid. Varför inte göra en utflykt till Stenladan i helgen?

Vill du läsa om hösten i trädgården så vill jag gärna tipsa om några tidigare artiklar: Ingredienser till höstens trädgård och Planering är nyckeln till en höstfin trädgård innehåller bra idéer och tips om vad man kan tänka på inför nästa höst. Miniguide: kan jag plantera blommor och buskar nu? handlar om vad som fortfarande kan planteras och vad du bör vänta med till våren. 

God läsning!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg