Blog Layout

Så odlar du egen sötpotatis

Så odlar du egen sötpotatis

Det här var min andra säsong med växthus på tomten och jag tänkte att det vore roligt att testa något mer utöver tomat- och gurkplantorna.


Sagt och gjort så beställde jag en sötpotatisplanta från Klostra. Jag klädde in en rejäl lövkorg med plast för att hålla fukten eftersom plantorna inte gillar att torka ut. Lövkorgen fyllde jag sedan med jord och så sattes den lilla plantan däri.


Liten men naggande god skörd av egenodlad sötpotatis

Värmeälskande klätterväxt

Sötpotatis vill ha det riktigt varmt och skönt så det bästa är att ha den i ett växthus. Den vill ha näringsrik och fuktig jord så jag gav den rikligt av båda delarna.


Plantan växte till sig ordentligt och klättrade snart ganska högt i mitt lilla växthus. Den är jättefin som klätterväxt och får vackra blommor som liknar sin släkting ”blomman för dagen”. Den blommade visserligen ganska sparsamt, men roligt ändå.


Jag har också hört att man ska kunna äta de späda skotten av växten i en sallad, men det har jag inte provat.


Sötpotatisplantan blev en riktigt fin klätterväxt i växthuset.

Skörda och förvara

Framåt sensommaren var jag ordentligt nyfiken på om det hade blivit några knölar att skörda. Jag fick dock ge mig till tåls ett bra tag till eftersom man bör vänta med att skörda så länge som möjligt.


När plantan gulnar frampå höstkanten är det dags. Men man får inte vänta för länge. Knölarna kan skadas och få sämre lagringsegenskaper om de utsätts för frost.

Rotknölarna är oerhört sköra och bryts vid minsta motstånd av. Var därför så försiktig det bara går när du skördar. Jag lyckades bryta av ändarna på några stycken och det var ju lite synd.


Borsta av jorden lite försiktigt och låt sötpotatisarna ligga i solen några timmar. Flytta dem sen till en varm, ventilerad och inte alltför torr plats och låt dem ligga där i tio dagar för att knölarna ska utveckla sin sötma.


Efter de tio dagarna kan de förvaras svalt och torrt, men inte i kylskåp som blir alltför kallt.


Mängder av rottrådar och rotknölar hade letat sig utåt lövkorgens kanter.

Rotknölarna tar plats

Skörden var verkligen värd att vänta på trots att den inte var jättestor och det ska bli roligt att smaka. Ugnsbakad sötpotatis är verkligen smarrigt!


Det syns tydligt att den rejäla lövkorgen jag planterade i var alldeles för liten för rötterna och knölarna har letat sig utåt kanterna och fått lite av rotsnurr.


Många av knölarna var oerhört smala eftersom de legat packade och tryckta mot kanten av korgen. En fast odlingsbänk i växthuset är säkert ett bättre alternativ så knölarna får tillräckligt med plats att utvecklas.


KOMMENTARER

Louise • 20 september 2020 11:43:00

Så kul att läsa att fler lyckas. Jag väntar med spänning att få kolla i krukan och i pallkragen där jag satte några plantor men ej i växthus så som sagt mycket spännande :)


Hej Louise, vad roligt att du också testar sötpotatis. Det är verkligen spännande när man äntligen kan titta efter och se hur det gått. Hoppas det blir en härlig och naggande god skörd :)


Åsa • 14 oktober 2017 15:25:16

Jag provade en planta på friland och blev överraskad av skörden, 4 stora knölar och ett tiotal mindre. Den bredde ut sig rejält i min slänt trots att den varken blev ompysslad eller fick så mycket värme här i Lund.


Hej Åsa, vilken bra utdelning du fick. Jättekul att höra att det fungerar med sötpotatis på friland, även om det är söderut i landet. Det gör mig mer nyfiken på att prova på friland även här i zon 4.


Petrine • 4 oktober 2017 10:23:50

Wow! Vad roligt! Vi byggde ett växthus ni i sensommar och jag klurar hela tiden på vad jag skall ha där mer än gurka, tomater, zucchini och aubergine. Nu vill jag ju absolut testa sötpotatis. Tack för tipset!!

Vad roligt att ni byggt växthus. Det är ju såå kul att odla!


Hej Petrine! Ja, testa gärna sötpotatis förutom de växter du redan nämnt. Det gick över förväntan tycker jag. Annat som trivs i växthus är basilika och jordgubbar (med några plantor här kan man få extra tidiga bär. Tidigt på våren funkar spenat jättebra. Varsågod =) och lycka till med växthusodlingarna!


Sofia • 1 oktober 2017 21:37:01

Premiär i PR för sötpotatis! Knölen köptes i matbutik och gav 3 st slipsar. Dessa fick rötter efter ett par veckor i vatten. Odlade i en stor kruka utomhus vid södervägg. Det kom några blad men drog inte iväg på höjden. Resultatet är ungefär lika mycket skörd som ursprungspotatisen vägde.


Hej Sofia, tack för din kommentar =) Spännande att du testat med en knöl från matbutik, bra att veta att det fungerar. Jag gissar att du skulle få större skörd ifall du har möjlighet att odla i växthus. Hoppas du ändå tyckte det var värt att prova även om skörden inte blev så stor.

shape IT greens blogg

Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 Jun, 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Påsken verkar bli den första stora trädgårdshelgen här i norra delarna av Uppland där det hittills varit kyligt vinterväder. Under helgen ser det ut att bli varmare och även en del skön vårsol och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter, beroende på var i landet du bor förstås. Klippte du inte ner perennerna i höstas är det en bra tid att göra det på våren när värsta risken för frost är över. I det här inlägget kan du läsa mer om vad du kan göra för att vårfixa rabatterna.
En bukett bivänliga sommarblommor för pollinatörer
Av Ann Hallén 01 Apr, 2022
* REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL Innehåller annonslänkar, läs mer längst ner i inlägget
Fler inlägg
Share by: