Logotype_shape IT green

Kanadensiskt gullris – en växt att hålla ögonen på

Många trädgårdsägare har någon gång blivit varnade för att plantera gullris, så även jag. I det sammanhanget brukar man prata om Solidago canadensis, kanadensiskt gullris som sprider sig kraftigt och finns ofta kvar i gamla trädgårdar och finns även vildväxande i naturen. Den är en riktig överlevare – på gott och ont.

Kanadensiskt gullris på sin nya växtplats vid växthushörnan i min trädgård.
Kanadensiskt gullris på sin nya växtplats vid växthushörnan i min trädgård.

Fjärilsväxt med dragningskraft

Gullris är en växt som humlor, bin och fjärilar dras till som en magnet. Blåvinge är en av de fjärilsarter som gärna besöker gullrisets doftande blommor. Dessutom finns det flera olika fjärilsarter som har gullriset som värdväxt; de lägger sina ägg där och larverna som kläcks äter sig stora på växten innan de genomgår sin förvandling till fjärilar. 

Kanadensiskt gullris i rabatten?

Kanadensiskt gullris är ingen växt för finrabatten. Där tar den lätt över och tränger undan andra, mindre starkväxande perenner. Istället kan gullriset få stå i ett soligt läge i utkanten av trädgården, invid komposten eller i naturliknande planteringar. Där kan de få växa ifred och skina i gult så mycket de orkar. Kanadensiskt gullris blommar under  sensommar-höst och är då ett väldigt fint blickfång i trädgården. 

Gullris i min trädgård

Hos mig fanns en gullrisplanta i trädgården när vi flyttade in. Det var en stor planta av det kanadensiska gullriset som satt ganska olämpligt och alldeles för trångt i en av de mindre perennrabatterna på framsidan. Därför flyttade jag plantan till hörnet vid växthuset på baksidan förra hösten. Där passar den mycket bättre och den har som väntat tagit sig jättefint.

Snart får gullriset vid växthuset sällskap av jordärtskocka som jag planerar att flytta till samma plats nu i höst. De är också växter som passar bättre där det finns gott om plats och så pass starkväxande att de bör kunna ta upp konkurrensen med det kanadensiska gullriset. Det kommer att bli ett riktigt härligt hörn i solgula toner.

Välj rätt sorts gullris

Kanadensiskt gullris är en främmande invasiv art som spridit sig starkt i Sverige. Den kan trots det vara värd att ha kvar i trädgården, framförallt för insekternas skull. För att hindra att den sprider sig med frö bör man klippa av stjälkarna efter blomningen.

Om du inte redan har gullris men vill skaffa en planta till trädgården kan du istället för det kanadensiska välja någon av de nyare sorterna av trädgårdsgullris, exempelvis 'Citronella' eller 'Strahlenkrone'. Det är sorter som inte sprider sig så starkt och som dessutom är mindre mottagliga för mjöldagg än kanadensiskt gullris.

Nu när du läst om gullris - vad tycker du? Platsar det kanadensiska gullriset i trädgården eller bör vi undvika den helt och hållet?

Kommentera gärna:

 • Lilian Lindahl • 24 juli 2020 20:22:38
  Kommunerna bör var uppmärksamma på att begränsa spridningen längs med gator och vägar och i parkanläggningar.
 • Hej Lilian, javisst är det så. Det finns ett antal invasiva växter att hålla koll på och försöka begränsa så gott det går.

  27 juli 2020 14:43:58

 • Kjell Furberg • 6 maj 2020 23:29:50
  Jag tycker din sida om gullris skapar onödig förvirring.
  Du skriver hela tiden om gullris, den arten heter Solidago virgaurea, är en vild växt i Sverige och således inte invasiv, inte heller särskilt spridningsbenägen. Först i sista stycket nämner du arten kanadensiskt gullris, som verkligen är invasiv - men även bilden visar kanadensiskt gullris och inte gullris.
 • Hej Kjell, tack för att du tar dig tid att kommentera. Självklart menar jag det kanadensiska gullriset genom hela texten men det kanske inte framgår tillräckligt tydligt. Jag fixar det :)

  7 maj 2020 09:33:25

 • Nils Johansson • 7 augusti 2019 13:13:09
  Vacker växt som tyvärr är starkt invasiv och kväver annan växtlihet i naturen. Tyvärr är det nog för sent att hejda den. I trädgården kan man kanske ha koll på den men när den väl har etablerat sig på vägkanter, ängar och skogsmark då är det inget att göra åt den.
 • Hej Nils. Det kan säkert vara så att det är för sent att hejda gullrisets framfart i naturen, precis som med ett flertal andra invasiva arter. I trädgården är det förstås lättare. Som sagt - det är bra att hålla ögonen på gullriset.

  7 augusti 2019 16:19:19

 • Björn Engström • 6 juni 2019 12:28:44
  Varför skriva illa om denna vilda ängsväxt ? Dessutom minskande och skadar aldrig i en trädgård med sina små plantor. Denna art finns förstås i min visningsträdgård med 3-4 andra arter av Solidago. Kanadensiskt gullris är däremot en besvärlig växt i trädgården som visas på bilden. Även höstgullris kan bli invasiv i södra Sverige, men inte hos mig. Totalt har jag haft kanske ett 10-tal arter/sorter i min visningsträdgård bland totalt drygt 8000 arter jag har odlat. Dock innehåller min visningsträdgård bara drygt 3000 arter nu. Letar fortfarande efter några arter av Solidago, bland annat Solidago virgaurea ssp. minuta från Japan.
 • Hej Björn. Ledsen att du uppfattar det som att jag skriver illa om gullris. I min text tar jag upp både bra och mindre bra egenskaper som du säker ser om du läser igen och jag har dessutom gullris i min egen trädgård. Roligt att du har så många sorter i din trädgård och att de där inte är invansiva.
  /Ann

  6 juni 2019 12:39:54

 • Susanne Borgfors • 6 juni 2019 09:58:56
  Gullris förtjänar absolut en egen, avgränsad plats i trädgården, men den medför ett ansvar för trädgårdsägaren, precis som lupiner. Det är ett måste att klippa innan den sätter frö. Man har inte en chans att fånga in de små luftburna fröludden, när växten väl har börjat fröa.
 • Hej Susanne. Javisst är det så. Gullriset passar på en väl vald plats i trädgården - så länge man har koll på den och klipper bort innan den hinner fröa av sig.
  /Ann

  6 juni 2019 11:21:17

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv