Logotype_shape IT green

Gullris – en växt att hålla ögonen på

Många trädgårdsägare har någon gång blivit varnade för att plantera gullris, så även jag. Gullriset sprider sig kraftigt och finns ofta kvar i gamla trädgårdar och finns även vildväxande i naturen. Den är en riktig överlevare – på gott och ont.

Gullrisets nya växtplats vid växthus-hörnan i min trädgård.
Gullrisets nya växtplats vid växthus-hörnan i min trädgård.

Fjärilsväxt med dragningskraft

Gullriset är en växt som humlor, bin och fjärilar dras till som en magnet. Blåvinge är en av de fjärilsarter som gärna besöker gullrisets doftande blommor. Dessutom finns det flera olika fjärilsarter som har gullriset som värdväxt; de lägger sina ägg där och larverna som kläcks äter sig stora på växten innan de genomgår sin förvandling till fjärilar. Gullriset är i det avseendet en nyttig växt.

Gullris i rabatten?

Gullris är ingen växt för finrabatten. Där tar den lätt över och tränger undan andra, mindre starkväxande perenner. Istället kan gullriset gärna planteras i ett soligt läge i utkanten av trädgården, invid komposten eller i naturliknande planteringar. Där kan de få växa ifred och skina i gult så mycket de orkar. Gullris blommar under sensommar-höst och är då ett väldigt fint blickfång i trädgården.

Gullris i min trädgård

Hos mig fanns en gullrisplanta i trädgården när vi flyttade in. Den satt ganska olämpligt och alldeles för trångt i en av de mindre perennrabatterna på framsidan. Därför flyttade jag gullriset till hörnet vid växthuset på baksidan förra hösten. Där passar den mycket bättre tycker jag och den har som väntat tagit sig jättefint.

Snart får gullriset vid växthuset sällskap av jordärtskocka och praktlysing som jag planerar att flytta till samma plats nu i höst. De är också växter som passar bättre där det finns gott om plats och så pass starkväxande att de bör kunna ta upp konkurrensen med gullriset. Det kommer att bli ett riktigt härligt hörn i solgula toner.

Välj rätt sorts gullris

Kanadensiskt gullris är en främmande invasiv art som spridit sig starkt i Sverige. Den kan trots det vara värd att ha kvar i trädgården, framförallt för insekternas skull. För att hindra att den sprider sig med frö kan man klippa av stjälkarna efter blomningen.

Om du inte redan har gullris men vill skaffa en planta till trädgården bör du välja någon av de nyare sorterna av trädgårdsgullris, exempelvis 'Citronella' eller 'Strahlenkrone'. Det är sorter som sprider sig mindre och som dessutom är mindre mottagliga för mjöldagg och är kraftigare i växtsättet än kanadensiskt gullris.

Nu när du läst om gullris - vad tycker du? Platsar gullriset i trädgården eller bör vi undvika den helt och hållet?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv