Logotype_shape IT green

9 marktäckande växter som håller ogräset borta

Marktäckare är några av de mest användbara växter som finns. De brer ut sig över marken och täcker in öppen jord och lämnar därmed inte mycket plats för ogräs att få fäste. Här listar jag några av mina favoriter bland marktäckande växter, sådana jag ofta använder mig av. Både i min egen trädgård och när jag planerar rabatter åt mina kunder.

Missa inte att anmäla dig till mitt nyhetsbrev längre ner på sidan. När du anmäler dig får du också en pdf med de 9 marktäckarna i det här inlägget.

Jätterams i en matta av myskmadra och sockblomma.
Jätterams i en matta av myskmadra och sockblomma.

1. Röd sockblomma

För de skira första bladen på våren som blir till en tät matta. Fungerar perfekt för att hindra ogräs från att få fäste. Trivs i halvskugga till skugga.

2. Myskmadra

För dess stjärnlika vita skira blommor och för att den snabbt sprider sig men är lätt att plocka bort om det skulle behövas. Trivs bäst i halvskugga.

3. Ormöga

För de vackra blå eller vita blommorna tidigt på våren och för att de snabbt sprider sig till en matta. Trivs i halvskugga till skugga.

Ormöga
Ormöga

4. Gullgröna

För den tåliga, låga mattan av flikiga gröna blad som dessutom är vintergröna. Den blommar med gula blommor de första åren men därefter kommer oftast bara bladen. Trivs i såväl sol som skugga.

5. Jättedaggkåpa

För att den är snabbväxande, tålig och täcker in öppen jord på ett par säsonger. Får limegröna blommor och vackra daggiga, mattgröna blad. Trivs i sol till halvskugga.

Daggkåpa
Daggkåpa

6. Vinteriberis

För dess underbara vita överdådiga blomning och för det fina vintergröna bladverket. Bra som marktäckare i stenpartier eller som kantväxt i upphöjda planteringar. Trivs i sol till halvskugga.

7. Lammöra

För de härligt silverludna bladen som man bara måste ta på. Perfekt i en soldränkt och torr rabatt. Jag gillar särskilt sorterna 'Silver Carpet' eller Big Ears' som oftast inte får några blomstänglar utan håller den låga silverskimrande mattan intakt. Soligt läge.

Lammöra
Lammöra

8. Flocknäva

För att den passar in och trivs i stort sett överallt och för att den bildar vackra blommande mattor. Trivs i såväl sol som skugga.

9. Skuggröna

Fina blanka, vintergröna blad som sitter i kransar. Använd enbart i jord med lågt pH, exempelvis rhododendronjord, och sätt den i halvskuggiga till skuggiga lägen för att bladen ska hålla sig gröna och fina. I kalkrik jord eller i sol blir bladen sjukligt gula. Där är det bättre att välja en annan marktäckare som trivs med jorden och läget.

Använder du marktäckande perenner för att minska ogräsrisken? Vilken är din favorit?

Kommentera gärna:

 • Eva Kellgren • 14 september 2019 07:59:03
  Tack för nyhetsbrev
 • Hej Eva. Tack själv för att du vill prenumerera. Hoppas du får nytta av nyhetsbreven.

  15 september 2019 19:04:00

 • Kerstin Nilsson • 2 september 2019 14:26:43
  Kan marktäckare planteras på hösten.
 • Hej Kerstin. Tack för din fråga och ursäkta mitt sena svar. Marktäckande perenner passar utmärkt att plantera på hösten, men inte alltför sent eftersom de behöver hinna rota sig för att inte frysa upp av tjälen.

  Från norra Svealand och uppåt kan man plantera perenner fram till mitten av september. Längre söderut går det bra fram till och med oktober och i de sydligaste delarna av landet går det bra ända fram till november. Vintergröna marktäckare kan gärna planteras något tidigare och täckas med granris första vintern. Hoppas det hjälper!

  9 september 2019 14:44:07

 • Maj-Lis Sölvebring • 7 juni 2019 08:19:21
  Vill ha tips på låga marktäckande växter, trött på ogräs.
 • Hej Maj-Lis. Alltför låga marktäckare är ofta dåliga på att hålla ogräs borta. De flesta marktäckare är åtminstone 15-20 cm höga och minskar därmed risken för att ogräs får fäste. Hoppas du hittar någon lämplig sort bland de nio sorter jag föreslår i artikeln.

  7 juni 2019 11:26:34

 • Roger Johansson • 25 april 2019 06:55:49
  Marktäckande växter är mycket bra sätt att hålla ogräset borta!
  Ser fram emot fler trädgårdsskötsel.
 • Tack för din kommentar, Roger. Visst är det så. Öppna jordytor blir svårskötta och täckts snabbt av ogräs. Hoppas du får nytta av mina tips framöver.

  28 april 2019 09:21:37

 • Margareta Hultman • 18 april 2019 09:16:36
  Behöver ordna ennträdgprd som sköter sig själv, de vi bor där till och från. Framsidan är väldigt solig i direkt söderläge utan skugga och baksidan har morgon och eftermiddagssol med gräsmatta och slänt i söderläge som behöver marktäckare. Hittade till din sida och hoppas på goda råd och inspiration. Hälsning, Margareta
 • Hej Margareta, tack för din kommentar. Hoppas mina tips kan hjälpa er med växtval och annat. Det gäller att hitta lättskötta och tåliga växter för en tomt som ska klara sig utan regelbunden skötsel. Lycka till!

  18 april 2019 11:12:25

 • Margareta Kronhoff • 4 april 2019 13:12:46
  På förhand tack!
 • Varsågod Margareta! Jag hoppas du får användning av växtlistan.

  4 april 2019 17:58:55

 • Victoria daun • 18 november 2018 07:35:13
  Bra och tydligt skrivet vill gärna ha ditt nyhetsbrev !
 • Hej Victoria!
  Vad roligt att höra, tack! Jag mailar en länk till dig där du kan anmäla dig till mitt nyhetsbrev.

  18 november 2018 11:37:50

 • helene lewinter • 16 oktober 2018 08:34:06
  Hej!
  då jag har hundar och emellanåt valpar som tuggar på allt så undrar jag vilka av dessa marktäckare som är giftiga?

  En fantastiskt fin hemsida du har.

  Vänlig hälsning
 • Hej Helena! Tack för din fråga. Jag förstår problemet med att hundar - och framförallt valpar - gärna tuggar i sig växter. Dessvärre kan jag inte svara på vilka marktäckare som är giftiga för hundar. Det jag känner till är att skuggröna är giftig så den skulle jag avråda ifrån.

  Det skiljer förstås en del på hur hundar och människor reagerar och jag föreslår att du vänder dig till din veterinär om du har någon specifik växt du undrar över, till exempel någon av marktäckarna här i artikeln. Även försäkringsbolag kan ha bra information om hundar och växter.

  Kul att du gillar min hemsida, tack =)

  16 oktober 2018 13:54:29

 • Agneta Rydström • 23 september 2018 17:18:09
  Tack för fin och användbar artikel.
 • Hej Agneta! Tack själv, vad roligt att höra. Jag hoppas du får nytta av tipsen.

  23 september 2018 20:06:17

 • Jonas • 7 juni 2018 07:36:55
  Hej
  Tack för bra och beskrivande samanfattning av de olika sorterna.
  Vi har en slänt som vätter bort mot vår granne, ganska stor, ca30-40kvm
  Där stjälper vi ner löv, grenar, sly och div rester från tomten.
  Det ser ganska fult ut och vi skulle vilja att det växte marktäckare som hjälper till att snygga till denna slänt.
  Är det någon specifik eller rent av någon blandning man kan sprida ut, gärna snabbväxande och själv spridande som tål att få påfyllning av löv etc varje höst.
  Tack
  Mvh
  Jonas
 • Hej Jonas, varsågod =)
  Det blir nog svårt att få någon växt att trivas under sådana förutsättningar. Ett lätt lager löv som läggs på under hösten multnar och blir till nytta för växterna, men vad jag förstår av din fråga så är det betydligt mer material som läggs på.

  För att sprida ut någon fröblandning måste ytan vara väl förberedd, fri från ogräs och jämnt krattad. Därefter måste jorden hållas fuktig tills fröna har grott och sedan vattnas och skötas om ordentligt.

  Det mest prydliga blir nog att bygga en större kompostlåda i slänten där ni lägger allt avfall och så planterar ni växter runtom lådan, i bra jord.

  Ett alternativ skulle kunna vara att göra ett par ordentliga planteringsgropar, fylla på med bra jord och plantera någon snabbväxande klätterväxt där, förslagsvis 'Summer Snow', en tålig sort av klematis. Vatten och näring behövs förstås och speciellt de första säsongerna. Då kan klematisen förhoppningsvis må bra och klänga sig upp på grenar, sly mm efter bästa förmåga.

  8 juni 2018 09:51:21

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv