Blå musöron i rabatten

Äntligen har min lilla söta 'Blue Mouse Ear' dykt upp i rabatten. Det är en funkia (även kallad Hosta) som bara blir 15-25 cm hög. Jag blev så glad när jag såg den eftersom jag inte trodde den hade klarat vintern. Just nu är den bara sisådär fem centimeter hög och därför är det lätt att missa den bland de andra växterna i rabatten.

Min lilla hosta-planta 'Blue Mouse Ear'
Min lilla hosta-planta 'Blue Mouse Ear'

Hosta är en perfekt perenn för skuggiga till halvskuggiga lägen, även om det också finns sorter som klarar sol. Den är jättefin till exempel vid dammen eller i kruka. Tyvärr har den fått lite tråkstämpel över sig men det tycker jag vi ska ändra på. Det är en helt fantastisk växt. 

Hosta finns i olika grön-vit-gula bladvarianter, de har vackra klocklika blommor och är både tålig och frodig. Det finns oändligt många sorter, från dvärgar på några centimeter höga till jättar på upp till 1,5 meter (!). Mer djungelkänsla än så får man leta efter.

HiH-gruppen är en bildrik och informativ sida om Hosta, Iris och Hemerocallis (daglilja), alla verkligen odlingsvärda växter. Missa inte att gå in där om du är det minsta förtjust i någon av dessa perenner.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv