Tre smarta appar som hjälper dig hålla koll på din trädgård

Alla vi med trädgårdsintresse vet ju hur svårt det är att hålla reda på vilka växter man har, var man satte de där tulpanlökarna förra året och när klematisen ska beskäras. Och hur var det nu? Gödslade jag perennrabatten vid entrén i våras?

Jag tror vi är många som brottas med dessa frågor och som glömmer från år till år. Men, det finns jättebra hjälpredor i form av appar att ta till för att stötta minnet. Jag tycker att det är dags att jag delar med mig av de appar jag fastnat för, istället för att behålla de små godbitarna alldeles för mig själv ;) 

Ny information: 
Sedan jag skrev det här inlägget är det mycket som hänt. Två av apparna, "Like That Garden" och "Klematis", verkar inte lägre gå att få tag på.  Appen Gardenize finns däremot fortfarande och är en kanonbra app som till en början var helt gratis.

Till en början var appen Gardenize helt gratis. Med tiden har den utvecklats en hel del och finns numera att få som gratisversion eller i olika nivåer av betalversioner. Jag har själv stor nytta av appen och tycker att det är rimligt att betala en summa om man behöver fler funktioner än de grundläggande. Det kostar förstås att driva och vidareutveckla appen och jag tycker Gardenize gör ett jättebra jobb med att få in nya användbara funktioner.

Nedanstående information är alltså den ursprungliga texten från 2016. Som sagt, bara en av apparna i artikeln - den användbara Gardenize - finns kvar idag. Jag låter ändå informationen få vara kvar och hoppas att liknande appar som "Like That Garden" och "Klematis" kommer att utvecklas framöver. 

Gardenize

Först ut är Gardenize som är en nyhet i appvärlden. Det är en svensk trädgårdsapp som hjälper dig hålla reda på vilka växter du har och var du satt dem. Den håller reda på vilket datum du planterat, när växten blommar, hur hög den blir, när du gödslat och en hel del annat. En superbra grej är att du kan fotografera och lägga in bilder på de växter du har och även rita i bilden.

För mig har det här varit en oerhört bra hjälpreda i min trädgård. Vi flyttade in i huset för ungefär ett år sedan så ni får ha överseende med de något kala rabatterna på bilderna nedan. De flesta är nyligen anlagda och jag har fortfarande en massa planer för trädgården :-) Så klart!

Så fort jag är ute och fixar med något i trädgården kan jag ta ett foto med mobilen och skriva en kort anteckning som går att fortsätta på senare. Jag har bland annat använt Gardenize när jag har satt ner vårlökar och irisknölar som jag brukar ha stört omöjligt att komma ihåg var jag satt dem. Nu slipper jag riskera att sätta spaden i en tulpan när jag ska plantera en ny växt.

Jag har också använt appen när jag planterat buskar och perenner. Dessutom hade jag mobilen i högsta hugg när vi satte årets fyra sorters potatis i vårt lilla land, för att enkelt ha koll på vilken sort som är vilken. Bara att ta en bild och rita en markering på bilden med olika färg för de olika sorterna och så skriva en kort anteckning. Klart!

En app enbart för klematis

Klematis är en app från Trädgår’n i Söderfors om just klematis. Den är otroligt användbar om du gillar klematis. Det finns en mängd vackra bilder på över 400 olika sorters klematis och appen är full med nyttiga fakta om alla dessa sorter. Toppen när man vill hitta en klematis som passar i kruka, på en pergola, eller som kanske ska få växa i en buske. Appen är inte gratis utan kostar omkring 40 kronor, men det är en engångskostnad och det är såå värt det.

Det går att söka på alla klematis av till exempel en viss färg, höjd eller användning och sedan gå in djupare för mer information. Det blir en lätt match att hitta just den klematis som passar hos dig. Här kan du också se vilken grupp en klematis hör till och ta reda på hur just din klematis ska skötas och beskäras. Det där med beskärningen av klematis kan faktiskt kännas som en riktig djungel. Med appen behöver du inte oroa dig för att klippa vid fel tidpunkt. Här finns allt du behöver veta om klematis!

Like That Garden

Like That Garden är perfekt för dig som vill ta reda på vilka växter du har i trädgården (eller som du ser till exempel i en park). Ta ett foto på växten så söker appen bland miljontals andra bilder och du får upp några olika förslag på vad det skulle kunna vara. Har appen träffat rätt, och det verkar det oftast göra, så kan du bekräfta att det stämmer med din växt. Här tog jag en bild på myskmadra och det första förslaget av 20 – det stämde faktiskt. Imponerande!

Jag tycker att de här apparna är precis vad jag behöver till min trädgård. Kanske du också gillar dem om du provar? Eller har du kanske egna favoritappar för trädgård, odling eller växter? Berätta!

Kommentera gärna:

 • Mien • 14 augusti 2020 17:54:00
  Gardenize har blivit väldigt dålig sedan senaste uppdateringen. Ska den funka ordentligt är det månadsbetalning som gäller.
 • Hej och tack för din kommentar. Jag förstår att det kan kännas tråkigt att behöva betala för att få alla funktioner i appen, särskilt som den varit helt gratis tidigare. Samtidigt så kostar det att driva och vidareutveckla appen och de flesta företag behöver ta betalt på något sätt för att kunna fortsätta verksamheten.

  Jag har själv betalversionen Plus och har inte testat dagens gratisversion så den kan jag inte uttala mig om. Men jag vet att jag har stor nytta av Gardenize i min egen trädgård och att det fortsätter komma nya spännande funktioner i appen. Det gör att det känns värt det för mig, men så är det såklart inte för alla. Hoppas du hittar en bra lösning som passar dig och din trädgård.

  16 augusti 2020 11:33:33

 • Linda • 30 juni 2019 14:25:19
  Plantsnap har jag lyckats identifiera bra med :)
 • Hej Linda. Tack, det låter lovande. Jättebra med fler alternativ att kolla upp.

  1 juli 2019 10:04:05

 • Jenny bekkhus • 6 juni 2019 07:18:17
  Plantnet har den funktionen
 • Tack för tipset, Jenny! Ska kika på den :-)

  6 juni 2019 07:50:41

 • Mikael • 11 september 2017 07:21:46
  Har blivit husägare för tre månader sedan o har många växter i min trädgård o vet inte något om trädgård ... hittade Garden Answers Plant Identification istället för den du föreslog. Har dock inte hunnit testa den ännu.
 • Tack så mycket för tipset Mikael. Den appen måste jag kika på. Så roligt med nytt hus och tomt. Då har du mycket att se fram emot, trädgård och växter är väldigt roligt och det finns alltid något nytt att lära sig eller fixa med :-)

  11 september 2017 11:27:13

 • Lena Olsson • 20 augusti 2016 12:34:56
  Jag har en iPhone och Gardenzie appen fungera fint har haft appen sedan i början av juni. Jag bara älskar denna app perfekt för mig eftersom jag håller på att bygga upp min trädgård.
 • Kul att du gillar appen, Lena. Min egen trädgård är också i uppbyggnadsfasen och appen känns i det närmaste oumbärlig nu när jag blivit van vid att använda den.

  21 augusti 2016 13:21:08

 • ametist • 24 maj 2016 14:24:03
  Hittar inte Gardenize i appstore till min iPhone?!
 • Den finns än så länge bara till Android, men kommer till App Store snart! Förhoppningsvis i slutet av veckan. Håll utkik om när appen släpps för Iphone på www.gardenize.se.

  24 maj 2016 15:04:09

 • Inger Jedenberg • 24 maj 2016 07:05:15
  Like That Garden intresserade mig verkligen. Men jag kan inte hitta appen. Vad gör jag
 • Ja, visst verkar det vara en bra app för oss med växtintresse!
  Du har helt rätt, den är verkligen inte lätt att hitta. Jag har nu lagt till direktlänkar till apputvecklarnas olika webbsidor i inlägget. Klicka på länken till Like That Garden så kan du därifrån öppna Google Play om du har Android eller App Store om du har Iphone och ladda ner appen.

  24 maj 2016 10:44:18

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv