Att köpa plantor på webben

För några dagar sedan fick jag hem ett spännande paket från Klostra med jordgubbsplantor och lite annat som jag hade beställt. Jag har märkt att det kan det vara problem att beställa plantor som skickas med paket. Det  beror ofta på att de skickas i minimala krukor som inte klarar att hålla fukten ens ett par dagar innan den lilla plantan torkar ut och dör.

Det problemet märkte jag inte av i leveransen från Klostra utan alla plantor var friska och fina och med fukt kvar i jorden. Men så var det också relativt stora krukor de skickade och även plantorna i sig kom i väl skyddande plastförpackningar.

Det kändes verkligen som julafton att öppna paketet som innehöll plantor av gurka, tomat, sötpotatis och jordgubbar samt perennrötter i de bruna påsarna.
Det kändes verkligen som julafton att öppna paketet som innehöll plantor av gurka, tomat, sötpotatis och jordgubbar samt perennrötter i de bruna påsarna.

Jag hämtade ut paketet samma dag jag fick avin och så planterade jag om tomat, gurka och sötpotatis (ska bli spännande att odla sötpotatis – någon annan som provat?). Jordgubbarna har jag inte tagit hand om ännu men de ska jag plantera i större krukor senare idag. De ser verkligen fina ut och ett par plantor blommar redan. Jag valde att köpa sorterna ’Toscana’, ’Snow White’ och 'Ruby Ann’. Håll tummarna för att de är goda!

Jag köpte ett par gurkplantor, dels för att få en längre skördeperiod eftersom de har kommit mycket länge än mina frösådda gurkor, dels för att fylla ut växthuset ifall någon av frösådderna inte kommer som det är tänkt. Jag valde en västeråsgurka av sorten ’Charlotte’ som ger många små gurkor som kan ätas både färska och inlagda.  

Jag köpte även några perennrötter; en svart sammetsiris (Black Form), en vit enkel luktpion (White Wings) och brunnäva ’Samobor’. Dessa planterade jag i krukor och ställde svalt och ljust. Pioner ska egentligen planteras på hösten (hoppas ingen har berättat det för den bara ;) men jag tycker det kan vara värt ett försök ändå.

Vad är dina erfarenheter av att köpa växter på webben? Var de fina när de kom fram? Hade alla plantor klarat resan? Dela gärna med dig här i bloggen så kan vi hjälpa varandra och se om det är värt att köpa via nätet eller om det är bättre att avstå.

Kommentera gärna:

  • Iris JOhannesson • 14 maj 2019 13:53:59
    Hej,
    Vet du var jag kan köpa träflis stor bitar från grenar för att lägga mellan gångarna, dvs mellan rabatter? Jag bor i Borås.
  • Hej Iris,
    Om det finns något sågverk i närheten av där du bor kan du kanske kolla med dem. Eller så frågar du på en lokal handelsträdgård som förhoppningsvis kan tipsa om var du kan vända dig för att få tag på träflis.

    15 maj 2019 08:35:58

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv