Att rota potatis för att få tidig skörd

Potatis till midsommar vill väl alla ha? För att det åtminstone ska finnas en chans att lyckas med det brinner det i knutarna. Det är bråttom! Jag har just påbörjat odlingen och hoppas att det går vägen. Förra året hann vi få en del men jag har tyvärr ingen koll på vilket datum jag satte potatisen i jord för att rota den i förväg. För det är förrota som måste till för att de ska få den rivstart som krävs för att hinna bli klara till midsommar.

Istället för att lägga potatisen i fönstret för att bara få den att sätta groddar, vill vi att den ska hinna utveckla både gröna skott (blast) och rötter. På så sätt får potatisen ett rejält försprång jämfört med om den ska börja utveckla rötterna först när den kommit ner i potatislandet. För att hinna få några stann potatis till midsommar, speciellt i den kallare delen av vårt land, bör man satsa på att odla i hinkar. Mer om hur det går till längre ner i inlägget.

Förra årets potatisodling i låda och jordpåse. Här placerat i växthuset.
Förra årets potatisodling i låda och jordpåse. Här placerat i växthuset.

Så rotar du potatis

Så hur gör man för att förrota? Först och främst, välj en tidig sort av sommarpotatis. Jag valde Princess och Cerisa och förra året hade jag Minerva och Amadine. Fyll en låda, djup bricka, gammal ugnspanna eller liknande med några centimeter jord, tryck ner potatisarna till hälften och vattna. Sen ska brickan stå i ett svalt och ljust utrymme och vattnas vid behov.

Efter några veckor har det bildats både rötter och en liten grön planta vid varje potatis och de kan sättas ut i landet, eller i en pallkrage, så snart risken för frost är över. Var försiktig med rötterna som kan vara lite sköra. Det här gör man kanske bara med en mindre del av den potatis som ska sättas, om det nu är så att det finns gott om plats i potatislandet och man planerar sätta stora mängder. Det är så klart lättare och mer effektivt att sätta potatisen direkt i jorden om man inte behöver ta hänsyn till sköra rötter och blast.

Odla potatis i hink

För att öka chansen att kunna skörda egen potatis till midsommar sätter man med fördel några potatisar direkt i en stor svart, ljustät hink, t.ex. en murarhink. Borra några hål på hinkens sida, några centimeter upp från botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Ha i ungefär 10 cm jord i hinken, lägg i 2-3 potatisar och fyll på med jord så det precis täcker dem. Det går också bra att odla potatis direkt i en stor jordpåse.

Hinken ställs på en frostfri och ljus plats, gärna varmt så växer de snabbare, men inte mer än rumstemperatur. Vattna och se till att jorden hålls lagom fuktig. När potatisen fått rötter och blasten börjar växa fyller man på med jord efterhand för att motsvara kupningen i potatislandet och därmed undvika gröna potatisar. Ställ gärna hinken utomhus eller i växthus när frostrisken är över för att de ska få maximalt med ljus.

Filmklipp om hur man rotar potatis

Inspirationen till att förrota potatis kommer bland annat från Sara Bäckmo och tidningen Land. Ta gärna några minuter och kolla in det här klippet där Sara Bäckmo visar precis hur hon gör för att förrota potatis.

Kommentera gärna:

En liten rubrik.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv