Blog Layout

Magnolia: bästa sorterna för zon 3-4

Magnolia: bästa sorterna för zon 3-4

Går det att ha magnolia i norra delarna av landet? Det finns flera magnolior som tål åtminstone zon 3-4 som jag gärna vill tipsa om. Bor du i zon 5-6 kan du, med lite extra mod och omsorgsfull placering, också försöka dig på att få dessa magnolior att trivas - eller åtminstone överleva :)

Välj magnolia efter din växtzon

Om du vill plantera en magnolia bör du läsa på vilka sorter som fungerar i din växtzon. Kolla sedan med din handelsträdgård om de kan ta hem den om de saknar den i butiken.

Du kan förstås köpa en magnolia som går upp till exempelvis zon 2 även om du bor i zon 4, men det finns en risk med det. Om inte annat kanske plantan växer till sig riktigt fint under ett par år för att sedan ta skada under en hård och kall vinter.

Om du ändå vill försöka så var noga med att plantera i ett skyddat läge, exempelvis intill en varm husvägg där det ofta kan bli en till två zoner bättre klimat än i övriga trädgården.

Här är några odlingsvärda sorter som jag gärna rekommenderar i (minst) zon 3-4.

Magnolia kobus – japansk magnolia

Höjd: 6-8 meter (i gynnsamma förhållanden upp till 10-12 meter)
Bredd: 4-8 meter
Härdighet: zon 3(4)
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga.

Robust och trädformad magnolia som växer upprätt men med tiden får mer överhängande, grova grenar. Den får vita, decimeterstora doftande blommor på bar kvist omkring april-maj.

Det kan ta 10-15 år innan plantan blommar, köp därför gärna ett större exemplar redan från början. Den japanska magnolian får fin gul höstfärg.


Magnolia kobus, japansk magnolia. Botaniska trädgården i Uppsala


Magnolia kobus, japansk magnolia

Magnolia ’Galaxy’ – rosenmagnolia

Höjd: 5-8 meter (i gynnsamma förhållanden upp till 10 meter)
Bredd: 4-6 meter
Härdighet: zon 3(4)
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga.


Ett träd med smal pyramidform och är växer snabbt. Blommar i maj-juni i samband med att bladen spricker ut - tillräckligt sent för att blommorna ska klara sig från den värsta frosten. Blombladen är mörkrosa med ljusare insida och blir strax över decimetern långa.


Magnolia 'Galaxy', rosenmagnolia

Magnolia sieboldii – buskmagnolia

Höjd: 2-4 meter
Bredd: 2-4 meter
Härdighet: zon 3(4)
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga.

Buskmagnolian blommar först i juni när bladen redan slagit ut. Blomningsperioden är längre, fram till sensommaren, och mer utspridd med ett fåtal blommor i taget.

Blommorna är stora och vackra med vita blommor med röda ståndare. Buskmagnolian är känslig för torka och kan skadas av sen vårfrost.


Magnolia sieboldii, buskmagnolia

Magnolia stellata – stjärnmagnolia

Höjd: 1-2 meter (i gynnsamma förhållanden upp till 4 meter)
Bredd: ofta bredare än hög
Härdighet: zon 3(4)
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga.

Stjärnmagnolian är en buskformad, relativt långsamväxande sort. Den får rikligt med vita, doftande blommor på bar kvist omkring april-maj.

Namnsorten ’Royal Star’ är något härdigare och är därmed ett bättre val. Den har dessutom större blommor något senare på våren vilket minskar risken för frostskador.


Magnolia stellata, stjärnmagnolia

Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’ – hybridmagnolia

Höjd: 2-3 meter
Bredd: 2-3 meter
Härdighet: zon 4
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga.

Buskformad magnolia som blommar rikligt och med tiden kan bli till mindre träd. Sorten ’Leonard Messel’ växer ganska långsamt. Den får cerise-röda knoppar som slår ut till decimeterstora blommor på bar kvist med vita-rosa-lila blomblad i april-maj månad.


Magnolia 'Leonard Messel'

Magnolia x loebneri ’Merrill’ – hybridmagnolia

Höjd: 3-5 meter
Bredd: 4-5 meter
Härdighet: zon 4
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga. 

Buskformad magnolia som blommar rikligt och med tiden kan bli till mindre träd. Sorten ’Merrill’ växer fortare än 'Leonard Messel' och blir också lite större.

'Merrill' har stora vita blommor som är extra vackra mot en mörk bakgrund, till exempel en idegranshäck. Sorten är relativt tålig mot kalkhaltig jord.


Magnolia x loebneri 'Merrill', hybridmagnolia

Magnolia ’Wadas Memory’ – pilbladsmagnolia

Höjd: 5-8 meter (i gynnsamma förhållanden upp till 10 meter)
Bredd: 3-6 meter
Härdighet: zon 3(4)
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga.

En pyramidformad magnolia som blommar rikligt med doftande vita blommor på bar kvist i april-maj. De hängande blombladen är mer än decimeterlånga och fladdrar av minsta vindpust.

Efter blomningen får pilbladsmagnolian stora mahognybruna blad som framåt hösten blir gultonade.

Fler härdiga magnolior

Det kommer fler och fler magnolior på marknaden som klarar zon 3-4. Bland annat ska det finnas en hybrid med det långa, tungvrickande namnet Magnolia x brooklynensis ’Woodsman’ x Magnolia 'Elisabeth' som sägs kunna klara zon 5-6.

Sorten har tulpanformade blommor i grönt-rosa-ljusgult i juni-juli och saluförs under det kortare namnet Magnolia 'Sunsation', enligt en hjälpsam kommentar från en av bloggens läsare, se nedan. 

Mer att läsa om magnolia:
Magnolia - sagolik blomning
Magnolia - växtplats & skötsel


KOMMENTARER

Britt-Marie Emmoth • 6 december 2020 12:32:32

Jag är pensionär, 75 år, och gläds över att få följa dig under årets årstider. Dock jag bor i lägenhet, men har skog som närmaste granne. Även en vacker gård utanför fönstret. För 55 år sedan var min arbetsplats hos trädgårdsarkitekt. Det har präglat mig, och intresset för en välplanerad gård lever ännu. Alla resterande år var som byggnadsingenjör.
Vänligen, Britt-Marie Emmoth


Hej Britt-Marie! Tack så mycket för din kommentar och dina fina ord. Så roligt att höra att du följer mig och har glädje av det jag skriver om. Fint att du har närhet till skogen och utsikt över gården från din lägenhet, det är sånt som förgyller tillvaron. Jag kan tänka mig att du haft nytta av arbetet hos trädgårdsarkitekten och att du ser sånt som andra kanske inte tänker på. Hoppas du trivdes i ditt yrke som byggnadsingenjör, det låter väldigt spännande.
Vänliga hälsningar, Ann


Andreas Benkel • 24 mars 2017 18:54:01

Hybriden Magnolia x brooklynensis ’Woodsman’ x Magnolia ’Elisabeth', saluförs som Magnolia 'Sunsation' och ska vara härdig till zon 4-5 i gynnsamt läge. Planterar ett par i Småland i vår.


Hej Andreas! Tack för informationen om magnolians härdighet och namnet den saluförs under. Magnolia 'Sunsation' är ju definitivt lättare att ha koll på än det fullständiga latinska namnet :) Roligt att höra om den kommande planteringen. Berätta gärna framöver hur det går.

shape IT greens blogg

Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 Jun, 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Påsken verkar bli den första stora trädgårdshelgen här i norra delarna av Uppland där det hittills varit kyligt vinterväder. Under helgen ser det ut att bli varmare och även en del skön vårsol och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter, beroende på var i landet du bor förstås. Klippte du inte ner perennerna i höstas är det en bra tid att göra det på våren när värsta risken för frost är över. I det här inlägget kan du läsa mer om vad du kan göra för att vårfixa rabatterna.
En bukett bivänliga sommarblommor för pollinatörer
Av Ann Hallén 01 Apr, 2022
* REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL Innehåller annonslänkar, läs mer längst ner i inlägget
Fler inlägg
Share by: