Logotype_shape IT green

Magnolia - de bästa sorterna för (minst) zon 3-4

Går det att ha magnolia i norra delarna av landet? Det finns flera magnolior som tål åtminstone zon 3-4 som jag gärna vill tipsa om. Bor du i zon 5-6 kan du, med lite extra mod och omsorgsfull placering, också försöka dig på att få dessa magnolior att trivas - eller åtminstone överleva ;-).

Om du bestämt dig för att plantera en magnolia bör du läsa på vilka sorter som fungerar i din trädgårds växtzon. Ett tips är att undvika impulsköp av plantor du råkar se när du besöker din handelsträdgård och undersöka om just den sorten är lämplig där du bor innan du gör slag i saken. Har du valt ut en särskild sort som du vill ha så kan du alltid fråga om den går att beställa om den inte finns inne hos din växthandlare.

Visst kan du köpa en sort som går upp till exempelvis zon 2 om du bor i zon 4, men det är så klart ganska riskabelt. Om inte annat riskerar du att den växer fint under ett par år för att just när den börjar bli riktigt fin tar skada under en hård och kall vinter. Om du ändå vill chansa så var noga med att plantera i ett skyddat läge, exempelvis intill en varm husvägg, där det ofta kan bli en till två zoner bättre klimat än i övriga trädgården.

Här följer ett antal odlingsvärda sorter i (minst) zon 3-4:

Magnolia kobus – japansk magnolia

Höjd: 6-8 meter (i gynnsamma förhållanden upp till 10-12 meter)
Bredd: 4-8 meter
Härdighet: zon 3(4)
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga.

Robust och trädformad magnolia som växer upprätt men med tiden får mer överhängande, grova grenar. Den får vita, decimeterstora doftande blommor på bar kvist omkring april-maj. Det kan dock ta 10-15 år innan den blommar, köp därför gärna ett större exemplar om du väljer denna magnolia. Den japanska magnolian får gul höstfärg.

Magnolia kobus, japansk magnolia. Botaniska trädgården i Uppsala
Magnolia kobus, japansk magnolia. Botaniska trädgården i Uppsala
Magnolia kobus, japansk magnolia
Magnolia kobus, japansk magnolia

Magnolia ’Galaxy’ – rosenmagnolia

Höjd: 5-8 meter (i gynnsamma förhållanden upp till 10 meter)
Bredd: 4-6 meter
Härdighet: zon 3(4)
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga.

Ett träd med smal pyramidform och är växer snabbt. Blommar i maj-juni i samband med att bladen spricker ut - tillräckligt sent för att blommorna ska klara sig från den värsta frosten. Blombladen är mörkrosa med ljusare insida och blir strax över decimetern långa.

Magnolia sieboldii – buskmagnolia

Höjd: 2-4 meter
Bredd: 2-4 meter
Härdighet: zon 3(4)
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga.

Buskmagnolian blommar först i juni när bladen redan slagit ut. Blomningsperioden är längre, fram till sensommaren, och mer utspridd med ett fåtal blommor i taget. Blommorna är stora och vackra med vita blommor med röda ståndare. Buskmagnolian är känslig för torka och kan skadas av sen vårfrost.

Magnolia stellata – stjärnmagnolia

Höjd: 1-2 meter (i gynnsamma förhållanden upp till 4 meter)
Bredd: ofta bredare än hög
Härdighet: zon 3(4)
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga.

Stjärnmagnolian är en buskformad, relativt långsamväxande sort. Den får rikligt med vita, doftande blommor på bar kvist omkring april-maj. Namnsorten ’Royal Star’ är något härdigare och är därmed ett bättre val. Den har dessutom större blommor något senare på våren vilket minskar risken för frostskador.

Magnolia stellata, stjärnmagnolia
Magnolia stellata, stjärnmagnolia

Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’ – hybridmagnolia

Höjd: 2-3 meter
Bredd: 2-3 meter
Härdighet: zon 4
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga.

Buskformad magnolia som blommar rikligt och med tiden kan bli till mindre träd. Sorten ’Leonard Messel’ växer ganska långsamt. Den får cericeröda knoppar som slår ut till decimeterstora blommor på bar kvist med vita-rosa-lila blomblad i april-maj månad.

Magnolia 'Leonard Messel', hybridmagnolia
Magnolia 'Leonard Messel', hybridmagnolia
Magnolia 'Leonard Messel'
Magnolia 'Leonard Messel'

Magnolia x loebneri ’Merrill’ – hybridmagnolia

Höjd: 3-5 meter
Bredd: 4-5 meter
Härdighet: zon 4
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga. 

Buskformad magnolia som blommar rikligt och med tiden kan bli till mindre träd. Sorten ’Merrill’ växer fortare än 'Leonard Messel' och blir också lite större. Den har stora vita blommor som står sig extra bra mot en mörk bakgrund av exempelvis idegran. ’Merrill’ är relativt tålig mot kalkhaltig jord.

Magnolia x loebneri 'Merrill', hybridmagnolia
Magnolia x loebneri 'Merrill', hybridmagnolia

Magnolia ’Wadas Memory’ – pilbladsmagnolia

Höjd: 5-8 meter (i gynnsamma förhållanden upp till 10 meter)
Bredd: 3-6 meter
Härdighet: zon 3(4)
Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga.

En pyramidformad magnolia som blommar rikligt med doftande vita blommor på bar kvist i april-maj. De hängande blombladen är mer än decimeterlånga och fladdrar av minsta vindpust. Efter blomningen får den stora mahognybruna blad som framåt hösten blir gultonade.

Det kommer fler och fler magnolior på marknaden som klarar zon 3-4, bland annat ska det finnas en hybrid med det långa, tungvrickande namnet Magnolia x brooklynensis ’Woodsman’ x Magnolia ’Elisabeth' som ska kunna klara zon 5-6. Den har tulpanformade blommor i grönt-rosa-ljusgult i juni-juli. Är det någon som känner till den eller kanske till och med har den hemma? Berätta gärna! Eller skriv om dina erfarenheter och drömmar om andra magnolior.

Uppdatering: Magnolian med det långa namnet ovan saluförs tydligen under det kortare namnet Magnolia 'Sunsation', se kommentarerna nedan.

Mer att läsa om magnolia:
Magnolia - sagolik blomning
Magnolia - växtplats & skötsel

Kommentera gärna:

  • Andreas Benkel • 24 mars 2017 18:54:01
    Hybriden Magnolia x brooklynensis ’Woodsman’ x Magnolia ’Elisabeth', saluförs som Magnolia 'Sunsation' och ska vara härdig till zon 4-5 i gynnsamt läge. Planterar ett par i Småland i vår.
  • Hej Andreas! Tack för informationen om magnolians härdighet och namnet den saluförs under. Magnolia 'Sunsation' är ju definitivt lättare att ha koll på än det fullständiga latinska namnet :) Roligt att höra om den kommande planteringen. Berätta gärna framöver hur det går.

    26 mars 2017 10:43:17

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv