Magnolia – växtplats och skötsel

Magnolia anses ofta vara en svår växt som är både skör och känslig. Därför är det tyvärr många som drar sig för att plantera den i sin trädgård. Men om man anstränger sig en aning för att komma någorlunda i närheten av dess optimala växtplats så belönar magnolian oss med magnifik blomning under många år framöver. Här följer en beskrivning av vad du bör tänka på inför val av växtplats, hur du kan förbereda för plantering och hur du sköter om din magnolia.

Jordmån

Magnolia vill ha mullrik, fuktighetshållande och sur-neutral jord; alltså jord med låg kalkhalt (lågt pH-värde). Här i Uppland och på andra platser där det mestadels är tung lerjord med hög kalkhalt (högt pH-värde) kan det vara nödvändigt att byta ut jorden, helt eller delvis. Blanda ut vanlig trädgårdsjord med rododendronjord eller torvmull och gärna också grus och sten. Bäst är att sätta plantan i en upphöjd växtbädd eftersom magnolia vill ha en väldränerad växtplats.

Placering & plantering

Plantera din magnolia på våren eller försommaren i ett vindskyddat och soligt till halvskuggigt läge. Låt jordklumpen stå i vatten ett tag innan plantering så att jorden är tung och genomfuktad. Magnolians rötter är känsliga och kan lätt gå av om man trampar på dem. Därför är det bra att tänka igenom var växten ska placeras för att du senare inte ska behöva kliva så mycket omkring magnolian. Du bör också vara försiktig när du planterar och inte trycka till jorden för hårt. 

Skötsel

Magnolians knoppar och blommor kan skadas av för stark vårsol. Därför kan du behöva skugga växten med exempelvis fiberduk. Det är också viktigt att vattna magnolian ordentligt när det är torrt i markerna. Gödsla sparsamt med kalkfri gödsel eller ett lager lövkompost på våren, men aldrig efter midsommar eftersom magnolian då fortsätter sin tillväxt och därmed får svårare att överleva vintern. Lägg gärna ett skyddande lager av löv eller granris runt magnolians rötter till vintern.

P.S. Gå vidare till Magnolia - sagolik blomning och Magnolia - sorter för (minst) zon 3-4 för mer information och inspiration om magnolia.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv