Magnolia - sagolik blomning

Många av oss trädgårdsintresserade längtar hela vintern efter den tid då magnoliorna börjar blomma. 

Magnolia är en art som har funnits sedan urminnes tider och en stor del av charmen och lockelsen i dessa träd och buskar är den fantastiska blomningen som sker tidigt på säsongen, i slutet av april till början av maj.

Många sorter blommar på bar kvist, innan löven kommer, med stora och helt fantastiska blommor på våren medan våra omgivningar fortfarande har en trist gråbrun nyans.

Speciellt här i norden tror jag att vi fascineras av det sagolika, ofta enorma och vackra blommorna på det kala grenverket. Det är nästan så vi tvivlar på våra ögon när vi ser blommorna – att magnolia överhuvudtaget finns i vårt kalla land – om än inte i de kallaste växtzonerna.

De mjukt ludna knopparna bildas redan under hösten och finns där under vintern som ett tydligt löfte om vårens ankomst.

Det finns uppgifter om att magnolia klarat sig flera år ändå upp i zon 6 planterad invid en varm, skyddad södervägg. I detta kalla klimat blir de dock inte särskilt storväxta…

Själv bor jag i zon 4 och planterade en hybridmagnolia av sorten ’Merrill’ för ett par år sedan. Den blommade redan när jag köpte den och för varje år har det blivit allt fler bedårande vackra vita blommor.

Vill du läsa mer om magnolia så läs gärna artiklarna Magnolia - sorter för (minst) zon 3-4 och Magnolia - växtplats & skötsel om du råkat missa dem :-)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv