Låt trädgårdsdrömmarna få nytt liv

Ni vet hur det är när man är hos tandläkaren. Man sätter sig aningens nervös i tandläkarstolen medan tandsköterskan småpratar lite och tar en titt i förväg på vad som ska göras. Efter ett tag så kommer tandläkaren in i rummet och påbörjar undersökningen. Just när man sitter och gapar som bäst så börjar tandläkaren prata med en…frågar saker som man helt enkelt känner sig tvungen att svara på. Aaagh…inte lätt med öppen mun och tandläkarens prylar i munnen.

Så är det när jag besöker min tandläkare i alla fall. Är det samma för dig? Undrar om de får lära sig att prata med patienten så att de fokuserar på annat? Ganska smart i så fall, även om det är svårt att prata.

När är det för sent att planera trädgården?

I alla fall, förra veckan när jag var där (bara vanlig kontroll tack och lov) så började tandläkaren som vanligt att försöka konversera. Då kom vi in på mitt jobb och hennes trädgård. Hon sa att hon ångrade sig att hon inte hade tagit hjälp med att planera trädgården när hon och hennes man flyttade in i huset de köpte för sådär 20 år sedan.

De har både nära grannar och andra bekanta som tog hjälp med trädgården när de var nyinflyttade och som idag har fantastiska trädgårdar. Tandläkaren sa att hon önskade att deras egen trädgård vore lika inbjudande och harmonisk. Men nu är det nog för sent, det där borde vi ha gjort från början, menade hon.

Men att det är för sent håller jag inte med om. Även om du är 50-60-70-år, eller kanske till och med en pigg 80-åring, så är det absolut inte för sent att ta tag i trädgården som helhet. Att må bra och trivas i sin trädgård är viktigt och ofta behövs en plan för få till din personliga stil och göra en helhet av de olika delar du vill att den ska innehålla.

Vinn tid - köp stora eller snabbväxande växter

Visst kan det kännas tråkigt att man inte redan från början haft en plan att utgå från och börjat bygga upp trädgården utifrån den. Desto större anledning att sätta igång så snart som möjligt. Framförallt så är det viktigt att plantera trädgårdens stomme, träd och häckar, så de hinner växa till sig och bilda trädgårdens tak och väggar. Det finns snabbväxande träd som växer sig ganska stora på bara några år. Idag kan du också köpa riktigt stora träd och häckar och därmed vinna den tid det tagit för växterna att bli så stora.

Att skapa en helhet

Det kan behövas ett par nya ögon för att se vad som behöver förändras och hur du kan skapa en helhet av det som redan finns i trädgården. Ofta blir man hemmablind i sin egen trädgård. Det är också mycket svårare att skapa sammanhang om det redan finns en rabatt här, ett äppelträd där och kanske en liten damm i ett av trädgårdens hörn, än att börja helt från början med ett oskrivet blad. Men det är också en av de utmaningar som jag som landskapsarkitekt tycker är allra roligast - att sammanfoga befintliga objekt i den nya designen utan att det känns konstlat.

Bestäm dig och sätt igång!

Så, tandläkare eller inte - har du funderat på att sätta igång med att få ordning på trädgården men ännu inte kommit till skott? Kanske är det dags att ta tag i det just i år och äntligen få den trädgård du alltid velat ha? Börja med att göra en plan för hur din trädgård ska se ut och vad den ska innehålla.

Kom ihåg - det är aldrig för sent att förnya eller utveckla sin trädgård. Det gäller bara att börja!

Etiketter: designtips planering

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv