I skuggan – istället för gräsmatta

Har du en skuggig plats på din tomt där inget vill växa? Kanske är det en del av gräsmattan som inte går att hålla fin och där mossan frodas trots att du kämpar med att gödsla, kratta och köra med mossrivaren. Då förslår jag att du jobbar med naturen – inte mot.

Mycket finare med marktäckande växter än med en gles gräsmatta som vantrivs i skuggan. Här är myskmadra och blekgul sockblomma med någon slags rams, kanske storrams, som uppstickare.
Mycket finare med marktäckande växter än med en gles gräsmatta som vantrivs i skuggan. Här är myskmadra och blekgul sockblomma med någon slags rams, kanske storrams, som uppstickare.

Här är tre alternativ till gräsmatta på skuggiga ytor:

  1. Gör som i Japan. Låt mossan frodas. Rensa bort grässtråna och låt det bli en härligt grön och frodig mossmatta. Lägg dit några vackra stenar och ställ en skål med vatten i mossbädden. Underbart! Här får du dock vara noga med att fortsätta rensa bort de grässtrån som kommer i mossan för att den ska hålla sig fin. Ibland behöver den vattnas och som skydd mot att fåglar river upp mossan kan den hållas på plats med ett nät.
  2. Lägg marksten, kullersten eller plattor på ytan. Se där, en ny sittplats eller kanske plats för förvaring av något slag. Vid behov kan en spaljé göra det mer avskilt och användbart.
  3. Plantera skuggtåliga, marktäckande växter på platsen. Antingen perenner som blekgul sockblomma, flocknäva, myskmadra och waldsteinia eller låga buskar som hybridsnöbär ’Arvid’, krypoxbär ’Eichholz’ och klätterbenved ’Emerald Gaiety’ (vitbrokiga blad) eller Emerald’n Gold’ (gulbrokiga blad). Lättskött och mycket vackrare än en gräsmatta som inte trivs.

Jag ett par platser i min trädgård där jag planerar att byta ut gräset mot något annat. Har du också det?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv