I skuggan – istället för gräsmatta

Har du en skuggig plats på din tomt där inget vill växa? Frodas mossan i stället för gräsmattan trots att du gödslar, krattar och kör med mossrivaren? I så fall förslår jag att du skippar växterna eller gräsmattan som aldrig riktigt fina och istället går in för att välja växter som trivs i skuggan.

Tänk på att växterna inte bara ska vara skuggtåliga utan också trivas i din växtzon och den jordmån som är på platsen. En skuggtålig växt som vill ha fuktig jord blir mest troligt inte särskilt frodig och fin på en torr plats under takutsprånget intill en husvägg.

Som vanligt är det alltså rätt växt på rätt plats som gäller :) Här ger jag dig tips på vad du kan göra istället för gräsmatta på en skuggig plats. Dessutom kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev och få en växtlista med 30 skuggtåliga perenner och buskar.

Plantera skuggtåliga växter istället för gräsmatta i skuggan och få en vacker, frodigt grön plats som blir en tillgång i trädgården.
Plantera skuggtåliga växter istället för gräsmatta i skuggan och få en vacker, frodigt grön plats som blir en tillgång i trädgården.

Alternativ till gräsmatta på skuggiga ytor

  1. Gör som i Japan. Låt mossan frodas. Rensa bort grässtråna och låt det bli en härligt grön och frodig mossmatta. Lägg dit några vackra stenar och ställ en skål med vatten i mossbädden. Underbart! Eventuella grässtrån eller ogräs som kommer in bland mossan behöver rensas bort för att mattan ska hålla sig fin. Ibland behöver den vattnas och som skydd mot att fåglar river upp mossan kan den hållas på plats med ett nät.
  2. Lägg marksten, kullersten eller plattor på ytan. Kanske passar det att göra någor nytt där, till exempel en ny sittplats, en japansk hörna eller plats för förvaring. Vid behov kan en spaljé göra platsen mer avskild och användbar.
  3. Plantera skuggtåliga, marktäckande växter på platsen. Det finns både perenner och buskar med marktäckande växtsätt som trivs i skuggan och det blir mycket vackrare och mer lättskött än till exempel en gräsmatta som inte trivs.
  4. Anlägg en frodig och vacker skuggrabatt som blir en fin tillgång i trädgården. Behöver du tips på växter som trivs i skuggan kan du ladda ner min växtlista med förslag på 30 olika skuggväxter, helt gratis.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv